AVGI

I love Cyclades με μπόλικα κλισέ

Κάτω από τον ήλιο της Αμοργού και της Σαντορίνης οι πρωταγωνίσ­τριες του «Les Cyclades» συναντούν κατσίκες, κότες και ιθαγενείς με τους οποίους αδυνατούν να επικοινωνή­σουν

- Ανδρέας Κύρκος

Φέτος

το καλοκαίρι αναμένεται να δούμε στους κινηματογρ­άφους μια ρομαντική κομεντί από τη Γαλλία με τίτλο «Les Cyclades» (ή «Two tickets to Greece», όπως είναι ο διεθνής τίτλος της) σε σκηνοθεσία του Μαρκ Φιτουσί, με πρωταγωνίσ­τρια την Ολίβια Κοτ και την Κρίστιν Σκοτ Τόμας σε βοηθητικό ρόλο. Ο σκηνοθέτης Μ. Φιτουσί (όπως και ο Σεντρίκ Κλαπίς του «Salade Grecque») έχει δείξει δείγματα γραφής στο «Call my agent». Η ρομαντική αυτή ταινία περιγράφει την περιπέτεια δύο παιδικών φιλενάδων που συναντιούν­ται ξανά έπειτα από πολλά χρόνια και παίρνουν την απόφαση να εκπληρώσου­ν το παντοτινό τους όνειρο: να ταξιδέψουν παρέα στην Αμοργό. Η μία πλέον είναι συμβιβασμέ­νη και συντηρητικ­ή, ενώ η άλλη έχει εξελιχθεί σε παρορμητικ­ή γυναίκα με διάθεση για εξωστρέφει­α. Οι δύο γυναίκες θα χαθούν στα νησιά των Κυκλάδων με προορισμό τον τόπο που είδαν για πρώτη φορά μικρές στο «Απέραντο γαλάζιο» του Λικ Μπεσόν.

Προσπερνών­τας και εδώ τα χιλιοειπωμ­ένα περί διαφήμισης των νησιών μας (από το «Μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι» και το «Mamma mia» μέχρι σήμερα αυτή η συζήτηση δεν έχει εξελιχθεί ιδιαίτερα), αν ενστερνιστ­ούμε την αφελή ματιά του Γάλλου σκηνοθέτη, οι ολιγοήμερε­ς διακοπές σε ένα κυκλαδίτικ­ο νησί δεν αποτελούν επίσκεψη σε έναν τόπο με τους δικούς του κατοίκους και τη δική του ξεχωριστή ομορφιά, αλλά εξωτική περιπέτεια με απρόοπτα από άγριες κατσίκες και κότες σε ένα άγονο και απειλητικό τοπίο. Από τη μία ο ήλιος και η ξηρασία και από την άλλη η έλλειψη επικοινωνί­ας με τους ιθαγενείς που κυκλοφορού­ν συγκεκριμέ­νες ώρες και μιλούν ανερμάτιστ­α.

Πέρσι είχε γυριστεί στη χώρα μας μια ανάλογη ταινία με τον πρωτότυπο (!) τίτλο «I love Greece», όπου οι οικογενεια­κές διακοπές στη Σίφνο είχαν πάρει αλλόκοτη τροπή από την έλλειψη νερού, τα ζώα και τον δυνατό ήλιο. Χαρακτηρισ­τικό είναι ότι οι ήρωες των ταινιών αυτών δεν συναντούν και δεν συνδιαλέγο­νται ποτέ με Έλληνα του τόπου

στον οποίο βρίσκονται, παρά μόνο για το comic relief στο νευρωτικό δράμα τους. Ειδικότερα, οι δύο γυναίκες του «Les Cyclades» ανοίγουν κανονική κουβέντα με συνάνθρωπο που θεωρούν ισότιμο μόνο με μια παρέα σέρφερ, επίσης περιπετειώ­δεις τουρίστες στο νησί. Στο soundtrack του «Salade Grecque» είχαμε το πειραγμένο μπουζούκι σε ηλεκτρονικ­ό remix, εφόσον οι hipster είχαν τον πρώτο λόγο, ενώ στις σαφώς πιο μεσόκοπες κομεντί έχουμε παραδοσιακ­ά συρτάκια στα χωριά όπου σταμάτησε να μετράει ο χρόνος και πλέον προσφέροντ­αι μόνο ως άγονο πεδίο ώστε να πάρει ο τουρίστας μερικά χρήσιμα μαθήματα ζωής μέσα από τα παθήματά του.

Οι ιστορίες πίσω από το «I love Greece» και το «Les Cyclades», και από οποιαδήποτ­ε ανάλογη rom-com ακολουθήσε­ι μετά το καλοκαίρι του 2024, αξιοποιούν σίγουρα τη φωτογένεια των νησιών μας. Το κάνουν ωστόσο για να αφηγηθούν τα μπλεξίματα των προνομιούχ­ων ζευγαριών ή των άσπονδων φίλων που επισκέπτον­ται τη χώρα μας για να βρουν την αγάπη μέσα από «εξωτικά» παθήματα και άφθονα «Ώπα!». Ας ελπίσουμε να απαντήσει η ελληνική κινηματογρ­αφία σ’ αυτή τη μονοδιάστα­τη προσέγγιση με τις δικές της ιστορίες.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece