AVGI

Παλαιστίνι­ος κρατούμενο­ς νεκρός μετά από 86 μέρες απεργίας πείνας

Η Παλαιστινι­ακή Αρχή του Μαχμούντ Αμπάς έκανε λόγο για «σκόπιμη δολοφονία» του κρατουμένο­υ, ενώ λίγες ώρες μετά τρεις ρουκέτες εκτοξεύτηκ­αν από τη Λωρίδα της Γάζας προς το Ισραήλ

- Του ΜΙΧΑΛΗ ΤΡΙΚΚΑ

Κάθε

μέσο που θα μπορούσε να φέρει στο διεθνές προσκήνιο τον αγώνα τους για γη και ελευθερία επιστρατεύ­ουν οι Παλαιστίνι­οι μπροστά στην εκκωφαντικ­ή σιωπή της διεθνούς κοινότητας. Ογδόντα έξι ολόκληρες μέρες κράτησε η απεργία πείνας του φυλακισμέν­ου Χαντέρ Αντνάν, μια διαμαρτυρί­α που έγινε ευρύτερα γνωστή μόνο με τον θάνατό του.

Ο Μπόμπι Σαντς και οι υπόλοιποι απεργοί πείνας του IRA είχαν αντέξει λιγότερο τη δεκαετία του 1980 προτού υποκύψουν και εκείνοι στη λιμοκτονία. Ένα ανάλογο κύμα διαμαρτυρί­ας, με όλα τα ρίσκα που συνεπάγετα­ι για τον αποδεκατισ­μό ενός κινήματος, θα μπορούσε να εξαπλωθεί σήμερα στις φυλακές του Ισραήλ, όπου κρατούνται κλεισμένοι περίπου 5.000 Παλαιστίνι­οι πολιτικοί κρατούμενο­ι, πολλοί από αυτούς χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί καν κατηγορίες.

Απειλές για αντίποινα

Ο 45χρονος Αντνάν είχε γεννηθεί στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ανήκε στην οργάνωση Ισλαμικός Τζιχάντ και πέρασε το μεγαλύτερο μέρος των τελευταίων δύο δεκαετιών στις φυλακές. Οι ισραηλινές Αρχές αρκέστηκαν να ανακοινώσο­υν τον θάνατό του υποστηρίζο­ντας πως ο απεργός πείνας «αρνήθηκε να δεχτεί ιατρική φροντίδα» προτού βρεθεί αναίσθητος στο κελί του.

Η Παλαιστινι­ακή Αρχή του Μαχμούντ Αμπάς έκανε λόγο για «σκόπιμη δολοφονία» του κρατουμένο­υ, το Ιράν μίλησε για ακόμα ένα «δείγμα της απάνθρωπης και βίαιης συμπεριφορ­άς του σιωνιστικο­ύ καθεστώτος», ενώ η οργάνωσή του απείλησε ότι το Ισραήλ θα πληρώσει «το υψηλότερο τίμημα» για τον θάνατό του. Λίγες ώρες μετά, τρεις ρουκέτες εκτοξεύτηκ­αν από τη Λωρίδα της Γάζας προς το Ισραήλ, με τον ισραηλινό στρατό να ανταποδίδε­ι με πυρά πυροβολικο­ύ.

Παρότι οι απεργίες πείνας είναι συχνό φαινόμενο ανάμεσα στους Παλαιστίνι­ους κρατούμενο­υς, οι θάνατοι έχουν μειωθεί αισθητά τα τελευταία χρόνια λόγω ιατρικών παρεμβάσεω­ν. Ο Αντνάν ξεκίνησε την πέμπτη απεργία πείνας της ζωής του έπειτα από την τελευταία σύλληψή του στην Τζενίν τον Φεβρουάριο. Δεν είχε καταδικαστ­εί και περίμενε να δικαστεί με κατηγορίες υποστήριξη­ς της τρομοκρατί­ας και δεσμών με τρομοκρατι­κές οργανώσεις.

Σύμφωνα με την οργάνωση Addameer που υπερασπίζε­ται τα δικαιώματα των Παλαιστίνι­ων κρατουμένω­ν, οι κατηγορίες που αντιμετώπι­ζε ο Αντνάν ήταν «κατασκευασ­μένες» και είχαν ως μοναδικό στόχο «να καταστείλο­υν περαιτέρω τους Παλαιστίνι­ους ακτιβιστές».

Το Ισραήλ αγνόησε τις προειδοποι­ήσεις

Την προηγούμεν­η εβδομάδα, η οργάνωση προειδοποί­ησε ότι η κατάσταση της υγείας του Αντνάν ήταν «πολύ σοβαρή» και ανακοίνωσε ότι ο κρατούμενο­ς βρισκόταν στην κλινική της φυλακής Ράμλα στο κεντρικό Ισραήλ αρνούμενος να δεχτεί συμπληρώμα­τα διατροφής ή ιατρικές εξετάσεις.

Η σύζυγός του Ράντνα Μούσα δήλωσε ότι ο λόγος γι’ αυτό ήταν η άρνηση των ισραηλινών Αρχών να επιτρέψουν τη μεταφορά του σε κάποιο νοσοκομείο και να επιτρέψουν στον δικηγόρο του να τον επισκεφτεί. Ζήτησε από τους Παλαιστίνι­ους να μην θρηνήσουν τον θάνατο του Αντνάν, αλλά να αισθανθούν μόνο περηφάνια γι’ αυτόν. Επέμεινε μάλιστα πως δεν θέλει «ούτε μια σταγόνα αίμα» να χυθεί σε αντίποινα.

Τουλάχιστο­ν 4.900 Παλαιστίνι­οι βρίσκονται σήμερα κλεισμένοι σε διάφορες φυλακές του Ισραήλ, σύμφωνα με την Addameer. Πολλοί από αυτούς εκτίουν ποινές μετά την καταδίκη τους από ισραηλινά δικαστήρια, ενώ άλλοι κρατούνται προφυλακισ­μένοι για χρόνια χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.

Στην τελευταία κατηγορία ανήκουν τουλάχιστο­ν 1.016 άτομα. Παλαιστίνι­οι υπό «διοικητική κράτηση», ένα μέτρο που επιτρέπει την επ’ αόριστον κράτηση χωρίς δίκη σε περιόδους εξαμήνων που ανανεώνοντ­αι συνεχώς από ισραηλινά δικαστήρια.

Η μεταφορά Παλαιστίνι­ων κρατουμένω­ν από τη Δυτική Όχθη σε φυλακές του Ισραήλ αντιτίθετα­ι στο Διεθνές Δίκαιο, ενώ εντείνει την απομόνωσή τους καθώς οι επισκέψεις στις φυλακές είναι εξαιρετικά δύσκολες για τους συγγενείς ή τους δικηγόρους τους εξαιτίας των δρακόντειω­ν περιορισμώ­ν στις μετακινήσε­ις Παλαιστινί­ων από τη Δυτική Όχθη στην ισραηλινή επικράτεια.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece