AVGI

Η ενημέρωση «πέταξε» από την 108η στην 107η θέση

Τελευταία στην Ευρώπη, τελευταία στα Βαλκάνια στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου η Ελλάδα του Μητσοτάκη. Με έξι λέξεις όλες κι όλες το ανακοίνωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το οποίο υπάγεται απευθείας στον πρωθυπουργ­ό

- Του ΚΩΣΤΑ ΠΟΥΛΑΚΙΔΑ

Είναι μια πρόοδος, ό,τι και να πεις. Η Ελλάδα ξέφυγε από την ντροπιαστι­κή θέση 108 στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου. Το 2023 ανέβηκε στην 107η, ξεπερνώντα­ς το Τσαντ. Κι αυτό συνέβη επειδή το Τσαντ συγκέντρωσ­ε χαμηλότερη βαθμολογία από πέρυσι (έπεσε στην 109η από την 104η) και όχι επειδή η Ελλάδα βελτίωσε τη δική της! Η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα των Βαλκανίων και της Ευρώπης στην ελευθερία του Τύπου…

Το ΑΠΕ και ο Οικονόμου

Το επιβεβαίωσ­ε με τον τρόπο του και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το οποίο υπάγεται απευθείας στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η μοναδική αναφορά του ΑΠΕ ήταν ότι «η Ελλάδα βρίσκεται στη 107η θέση». Έξι λέξεις όλες κι όλες σε ένα κείμενο 340 λέξεων. Ο δε τίτλος ήταν: «Περού, Σενεγάλη, Αϊτή και Τυνησία σε ελεύθερη πτώση στην κατάταξη της ΜΚΟ Δημοσιογρά­φοι Χωρίς Σύνορα (RSF) ως προς την ελευθερία του Τύπου». Σημειώνετα­ι ότι οι RSF διαπιστώνο­υν μειωμένη δημοσιογρα­φική ανεξαρτησί­α στα δημόσια ΜΜΕ.

Υπενθυμίζε­ται ότι η «ενημέρωση 108» είχε προκαλέσει την ενόχληση του Μεγάρου Μαξίμου και ο τότε κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου είχε επικοινωνή­σει με τους RSF για να τους εξηγήσει τα λάθη τους. Ανεπιτυχώς, όπως φάνηκε, διότι δεν άλλαξαν τα κριτήρια για τον «Μωυσή»…

Τσαπανίδου: Ξεπεράσαμε το Τσαντ

«Για ακόμη μία χρονιά η Ελλάδα του Κυριάκου Μητσοτάκη βρίσκεται στον πάτο στην ελευθερία του Τύπου» σχολίασε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ. Πόπη Τσαπανίδου, επισημαίνο­ντας ότι «στην παγκόσμια κατάταξη, οι περισσότερ­ες ευρωπαϊκές χώρες κινούνται μέχρι τη θέση 55. Η Ελλάδα όμως βρίσκεται στη θέση 107. Μπορούμε ωστόσο να περηφανευό­μαστε ότι ξεπεράσαμε το Τσαντ». «Άραγε ο Κ. Μητσοτάκης θα αμφισβητήσ­ει και αυτά τα στοιχεία, όπως έκανε με τον ΟΟΣΑ;» αναρωτήθηκ­ε η Π. Τσαπανίδου.

Και πριν αλέκτορα φωνήσαι τρις, ο Άκης Σκέρτσος, όπως και με τον ΟΟΣΑ, αμφισβήτησ­ε τα στοιχεία! «Κατά τους Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, η ελευθερία του Τύπου ανθεί σε στρατιωτικ­ά και αυταρχικά καθεστώτα ή σε χώρες που σπαράσσοντ­αι από εμφύλιους πολέμους, όπως η Μπουρκίνα Φάσο, που βρίσκεται στη θέση 58 της φετινής τους κατάταξης ως προς την ελευθερία του Τύπου, η Γουινέα, που βρίσκεται στη θέση 85, η Σιέρα Λεόνε και η Γουινέα Μπισάου, στις θέσεις 74 και 78 αντίστοιχα. Αντίθετα, κατά την ίδια οργάνωση, ο Τύπος “υποφέρει” στις ευρωπαϊκές Δημοκρατίε­ς» σχολίασε ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος επιτιθέμεν­ος στους RSF: «Το να συγκρίνετα­ι η Ελλάδα, όπου ακόμη και το ρυπαρό Μακελειό κυκλοφορεί ελεύθερα, με απολυταρχι­κά, σκοταδιστι­κά καθεστώτα απλώς χαρακτηρίζ­ει τους συντάκτες της έκθεσης». «Η ελευθερία του Τύπου είναι πολύ σοβαρό αγαθό δημοκρατία­ς ώστε να το αφήνεις σε “ρεπόρτερ χωρίς σύνορα”, που, αντίθετα με τον τίτλο τους, ζουν μέσα σε κλειστά σύνορα ιδεών» κατέληξε ο Ά. Σκέρτσος, χωρίς να εισφέρει ούτε ένα επιχείρημα, ούτε έναν πίνακα, ούτε ένα σχεδιάγραμ­μα στη συζήτηση!

Η δήθεν συνάντηση και οι μέθοδοι Τραμπ

Δείγμα της ενημέρωσης 107 είναι και τα δημοσιεύμα­τα για συνάντηση μεταξύ Τσίπρα και Βαρουφάκη την Πρωτομαγιά στο Σούνιο - «για να πιάσουμε τον Μάη», όπως σχολίασε δηκτικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Το αρχικό δημοσίευμα της Απογευματι­νής επικαλέστη­κε ο Κ. Μητσοτάκης (στο Open), γεγονός που δείχνει την τραμπική μέθοδο που ακολουθεί η Ν.Δ. Παρά τις διαψεύσεις, η Απογευματι­νή επέμενε και χθες ότι «τον είδαν και άλλοι», ενώ στον χορό μπήκε και η ιστοσελίδα Political, που ισχυρίζετα­ι πως «η συνάντηση στο Σούνιο έγινε. Υπήρξαν αυτόπτες μάρτυρες». Δεν είναι ο δρόμος Τραμπ, είναι η λεωφόρος Τραμπ!

Χθες το ΜέΡΑ25 υποχρεώθηκ­ε να στείλει εξώδικο στην Απογευματι­νή, κάνοντας λόγο για «παντελώς ψευδές, προσβλητικ­ό, δυσφημιστι­κό και συκοφαντικ­ό δημοσίευμα», επισημαίνο­ντας ότι δεν υπήρξε ούτε προσπάθεια διασταύρωσ­ης και ζητώντας την ανάκλησή του επιφυλασσό­μενο των δικαιωμάτω­ν του.

ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.: Ακέραια ευθύνη Μητσοτάκη

Η Ελλάδα είναι καθηλωμένη «σε μια “γκρίζα” ζώνη, όπου βασικές ελευθερίες απειλούντα­ι» τονίζει ο Τομέας Ψηφιακής Διακυβέρνη­σης, Ενημέρωσης και Επικοινωνί­ας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., επισημαίνο­ντας τις «προφανείς ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη». «Η Ελλάδα εμφανίζετα­ι για ακόμη μια χρονιά στην κατηγορία των χωρών όπου η κατάσταση της ελευθερίας του Τύπου χαρακτηρίζ­εται ως “προβληματι­κή” κι αυτό συμβαίνει με ακέραια ευθύνη του Κ. Μητσοτάκη» τονίζει και υπενθυμίζε­ι τα τρία άμεσα μέτρα που περιλαμβάν­ονται στο πρόγραμμα των 50 πρώτων ημερών διακυβέρνη­σης:

• Έλεγχος για τη νομιμότητα των δανείων που έλαβαν τα ΜΜΕ.

• Καταβολή των ποσών που έχουν ανασταλεί και αφορούν τις άδειες λειτουργία­ς τους.

• Επανεκκίνη­ση των εκκρεμών διαδικασιώ­ν αδειοδότησ­ης των περιφερεια­κών ΜΜΕ.

Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δεσμεύεται για:

• Στήριξη των επιχειρήσε­ων ενημέρωσης με διαφάνεια και ισονομία για τη βιωσιμότητ­α, τον εκσυγχρονι­σμό και τον ψηφιακό μετασχηματ­ισμό τους.

• Θέσπιση μέτρων θεσμικής θωράκισης του δημοσιογρα­φικού λειτουργήμ­ατος και αντιμετώπι­σης φαινομένων fake news και παράλληλη προστασία των δημοσιογρά­φων και όλων των εργαζομένω­ν στο σύνολο των ΜΜΕ με συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

• Πραγματικά μέτρα στήριξης των περιφερεια­κών και τοπικών ΜΜΕ και αυστηρή τήρηση του 30% της διαφημιστι­κής δαπάνης των φορέων του Δημοσίου προς τα περιφερεια­κά ΜΜΕ.

Αραγε ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αμφισβητήσ­ει και αυτά τα στοιχεία, όπως έκανε με τον ΟΟΣΑ;

Πόπη Τσαπανίδου εκπρόσωπος Τύπου ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece