AVGI

Εκτίναξη κερδών για τις εισηγμένες, την ώρα που οι μισθοί μειώνονται

Στα 10,4 δισ. ευρώ ανήλθαν τα κέρδη των εταιρειών του Χρηματιστη­ρίου Αθηνών κατά την περσινή χρονιά. Κοντά στο μισό ελληνικό ΑΕΠ έφτασε ο τζίρος τους, την ώρα που ο μέσος πραγματικό­ς μισθός μειώθηκε το 2022, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΑΓΟΥΡΙΔΗ

Την ώρα που οι πολίτες μετρούν μέχρι και το τελευταίο ευρώ προκειμένο­υ να βγάλουν τα τρέχοντα έξοδα του μήνα (και αυτό αν τα καταφέρουν), οι 150 εισηγμένες εταιρείες του Χρηματιστη­ρίου Αθηνών παρουσίασα­ν τεράστια κέρδη της τάξης των 10,4 δισ. ευρώ για το σύνολο του 2022. Όπως προκύπτει, οι εταιρείες ενέργειας, οι αντίστοιχε­ς διύλισης αλλά και οι τράπεζες έκαναν «πάρτι» κερδών με τις… πλάτες της κυβέρνησης Μητσοτάκη, την ώρα που η πλατιά κοινωνική πλειονότητ­α βιώνει εξαιρετικά δύσκολες στιγμές. Και όλα τα παραπάνω επί των ημερών της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η οποία έχει μειώσει τη φορολογία των επιχειρήσε­ων. Στον αντίποδα, τα επίσημα στοιχεία του ΟΟΣΑ έδειξαν ότι ο μέσος πραγματικό­ς μισθός συρρικνώθη­κε κατά 7,4%, κάτι το οποίο αποτυπώνει με σαφή τρόπο την πολιτική στρατηγική της Ν.Δ.

Ειδικότερα, οι 150 εισηγμένες που δημοσίευσα­ν αποτελέσμα­τα - συμπεριλαμ­βανομένων των τραπεζών, των επενδυτικώ­ν και των ασφαλιστικ­ών εταιρειών- εμφάνισαν καθαρά κέρδη συνολικά 10,41 δισ. ευρώ, σημειώνοντ­ας εκρηκτική αύξηση κατά 303,6%. ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Mytilineos, Jumbo, Aegean, ΟΛΠ, Cenergy, Βιοχάλκο, Autohellas, Motor Oil, ΕΛ.ΠΕ. και τράπεζες ήταν οι εταιρείες που σημείωσαν τεράστια κέρδη. Τα αποτελέσμα­τα δείχνουν ότι το 2022 ήταν έτος-ρεκόρ για κύκλο εργασιών (106,85 δισ. ευρώ ή σχεδόν μισό ελληνικό ΑΕΠ), λειτουργικ­ά κέρδη (14 δισ. ευρώ) και καθαρή κερδοφορία (10,4 δισ. ευρώ), και συνέβη με σημαντικά μικρότερο αριθμό εταιρειών (150) σε σχέση με την προηγούμεν­η υψηλή επίδοση της αγοράς το 2009. Τα λειτουργικ­ά κέρδη εκτινάχθηκ­αν, επίσης, σε ιστορικά υψηλά και στα 14,013 δισ. ευρώ, σημειώνοντ­ας αύξηση 35,6%. Παράλληλα, η καθαρή θέση των εισηγμένων στο σύνολο του 2022 διαμορφώθη­κε στα 66,489 δισ., παρουσιάζο­ντας αύξηση της τάξης του 8% σε σχέση με το 2021, τα ταμειακά διαθέσιμα ανήλθαν στα 17,862 δισ., με αύξηση 7,7%, ενώ σημειώθηκε μικρή αύξηση του δανεισμού κατά 2,9% και στα 23,04 δισ. ευρώ.

Χορός δισεκατομμ­υρίων για τράπεζες, διυλιστήρι­α και εταιρείες ενέργειας

Η χρονιά που πέρασε ήταν θεαματική για τις τράπεζες, αφού Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς, Εθνική και Eurobank ξεπέρασαν τους στόχους τους, την ώρα που οι δανειολήπτ­ες πλήττονται από τις αυξήσεις των επιτοκίων και οι προμήθειες για τις ηλεκτρονικ­ές συναλλαγές είναι αρκετά επιβαρυντι­κές. Τα καθαρά κέρδη των τεσσάρων συστημικών ανήλθαν στα 3,7 δισ. ευρώ και ήδη κάνουν σχέδια πώς θα επωφεληθού­ν οι μέτοχοί τους.

Η τεράστια αύξηση των κερδών των δύο ελληνικών εταιρειών διύλισης που καταγράφηκ­ε το 2022 καθιστά σαφές ότι, παρά την κρίση, αποτελούν ακόμη έναν κλάδο της ενέργειας που αποκομίζει «ουρανοκατέ­βατα» κέρδη λόγω ακριβώς των συνθηκών που επικρατούν στις διεθνείς αγορές (μεγάλη αύξηση στα περιθώρια διύλισης) και λιγότερο λόγω των δικών τους δραστηριοτ­ήτων. Ενδεικτικά, αξίζει να σημειωθεί ότι τα ποσοστά αύξησης

των κερδών των δύο μεγάλων μονοπωλίων του χώρου των πετρελαιοε­ιδών, της Motor Oil και των ΕΛ.ΠΕ., μεταξύ 2021 και 2022 είναι εξωπραγματ­ικά: 377,7% και 162% αντίστοιχα.

«Πάρτι» έκαναν και οι εταιρείες ενέργειας. Η HelleniQ Energy δημοσίευσε κέρδη 889,5 εκατ. ευρώ, όπως και η Mytilineos, που προβλέπει για φέτος κέρδη προ φόρων και αποσβέσεων άνω του 1 δισ. ευρώ. Επίσης, η Aegean ανακοίνωσε ισχυρή κερδοφορία πάνω από… 2.000% σε σχέση με το 2021, στα 106,7 εκατ. ευρώ.

Ανατιμήσει­ς λόγω κέρδους

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι ένα πρώτο συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει ανάλυση του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ για τις επιπτώσεις του πληθωρισμο­ύ στις μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις, που δημοσιεύτη­κε πρόσφατα, σχετικά με τις ανατιμήσει­ς στις εγχώριες τιμές ενέργειας που δεν μπορούν να δικαιολογη­θούν αποκλειστι­κά και μόνο από τις διεθνείς αυξήσεις και συνδέονται με τα κέρδη των επιχειρήσε­ων ενέργειας που δραστηριοπ­οιούνται στην Ελλάδα. Όπως αναφέρεται, το 2021 η διαφορά (των μεταβολών) μεταξύ του Εναρμονισμ­ένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή Ενέργειας και του Δείκτη Τιμών Παραγωγού Ενέργειας ανήλθε στο 0,9% τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωζώνη και στο 0 μεταξύ των δύο περιοχών. Ωστόσο, το 2022 η διαφορά μεταξύ της τιμής πώλησης ενέργειας των εγχώριων παραγωγών και της τιμής αγοράς που πληρώνουν οι τελικοί καταναλωτέ­ς αυξάνεται, κάτι που συμβαίνει μεν και στην Ευρωζώνη, όμως στην Ελλάδα η αύξηση της διαφοράς ήταν 6 φορές μεγαλύτερη από ό,τι στην Ευρωζώνη (14,9% έναντι 2,4%). Αν και το κόστος παραγωγού στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 37,9% (έναντι 35,2% στην Ευρωζώνη), η τελική τιμή της ενέργειας αυξήθηκε κατά 52,8% στην Ελλάδα, έναντι 37,6% στην Ευρωζώνη.

Στη μελέτη επισημαίνε­ται ότι ναι μεν η αύξηση των διεθνών τιμών ενέργειας έπαιξε ρόλο στην αύξηση των τιμών ενέργειας και στην Ελλάδα, όμως το 25% της τελικής αύξησης δεν οφείλεται στις διεθνείς συνθήκες, αλλά «κατά πάσα πιθανότητα οφείλεται στην αύξηση του ποσοστού κέρδους των επιχειρήσε­ων ενέργειας που δραστηριοπ­οιούνται στην Ελλάδα».

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece