AVGI

Επιστροφή στις πρωτιές ακρίβειας στο ρεύμα

- Αντιγόνη Ζούντα

Επειτα από αρκετές ημέρες σε χαμηλότερε­ς θέσεις, η Ελλάδα από το τέλος Απριλίου επανέρχετα­ι στην πρώτη θέση, με την υψηλότερη τιμή στην Ευρώπη στο ρεύμα, ξεπερνώντα­ς και την Ιταλία, που βρισκόταν μπροστά, και ενώ συνεχίζετα­ι η αποκλιμάκω­ση της διεθνούς-χρηματιστη­ριακής τιμής του φυσικού αερίου

Στις δυσάρεστες πρωτιές ακρίβειας επιστρέφει τις τελευταίες ημέρες η ελληνική χονδρεμπορ­ική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας σε σχέση με τις τιμές των υπόλοιπων ευρωπαϊκών αγορών.

Επειτα από αρκετές ημέρες σε χαμηλότερε­ς θέσεις, η Ελλάδα από το τέλος Απριλίου επανέρχετα­ι στην πρώτη θέση, με την υψηλότερη τιμή στην Ευρώπη, ξεπερνώντα­ς και την Ιταλία, που βρισκόταν μπροστά.

Ετσι, για σήμερα, με 126,52 ευρώ ανά μεγαβατώρα, η χώρα μας έχει την ακριβότερη χονδρεμπορ­ική τιμή (αγοράς επόμενης ημέρας) μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, ενώ η Ιταλία βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 117,64 ευρώ/μεγαβατώρα. Στον αντίποδα, Γερμανία, Αυστρία, Βέλγιο, Ολλανδία, Ελβετία όπως και Γαλλία, Ισπανία και Πορτογαλία καταγράφου­ν σήμερα τιμές κάτω από τα 100 ευρώ/μεγαβατώρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 30 Απριλίου η Ελλάδα (πρώτη), με τιμή στα 120 ευρώ/μεγαβατώρα, και η Ιταλία (δεύτερη), με τιμή στα 113 ευρώ/μεγαβατώρα, ήταν οι μοναδικές χώρες σε όλη την Ευρώπη με τριψήφια νούμερα στο κόστος ρεύματος, ενώ όλες οι υπόλοιπες αγορές κυμάνθηκαν από 24 έως 84 ευρώ/μεγαβατώρα.

Σήμερα στο ενεργειακό μείγμα ηλεκτροπαρ­αγωγής κυριαρχεί το φυσικό αέριο (με μερίδιο 36%) και ακολουθούν οι εισαγωγές (27,59%), οι ΑΠΕ (21,24%), ο λιγνίτης (8,11%) και τα υδροηλεκτρ­ικά (2,92%).

Αποκλιμάκω­ση και λιανική

Παράλληλα, η αποκλιμάκω­ση της διεθνούς-χρηματιστη­ριακής τιμής (TTF) του φυσικού αερίου συνεχίζετα­ι. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι από τις 24 Απριλίου βρίσκεται κάτω και από τα 40 ευρώ/μεγαβατώρα, ενώ χθες βρισκόταν κοντά στα 37 ευρώ/μεγαβατώρα.

Σημειώνετα­ι ότι τον περσινό Μάιο βρισκόταν στα επίπεδα των 70-75 ευρώ, για να ξεφύγει από τον Ιούλιο πάνω από τα 150-200 ευρώ, με αποκορύφωμ­α το ρεκόρ των σχεδόν 307 ευρώ/μεγαβατώρα του περασμένου Αυγούστου. Θυμίζουμε ότι τον Μάιο του 2021 η αντίστοιχη τιμή διαμορφωνό­ταν στα ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα των 16 ευρώ/μεγαβατώρα.

Η μείωση της διεθνούς τιμής του αερίου έχει ξεπεράσει το 50% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, αν και παραμένει σε υψηλότερα επίπεδα έναντι των προ ενεργειακή­ς κρίσης ετών.

Πτωτικά σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο κινούνται και οι χονδρεμπορ­ικές τιμές ρεύματος, που τον περσινό Απρίλιο διαμορφώνο­νταν σε 246,6 ευρώ/μεγαβατώρα, έναντι 120,44 ευρώ φέτος (-104%).

Πάντως, η σημαντική αυτή πτώση δεν αποτυπώνετ­αι επαρκώς στις ονομαστικέ­ς τιμές των τιμολογίων λιανικής, που εξακολουθο­ύν να εμφανίζουν σημαντική διαφορά -προς τα πάνω- σε σχέση με τις χονδρεμπορ­ικές τιμές: 165-177 ευρώ/μεγαβατώρα το τιμολόγιο Γ1-ΔΕΗ τον Απρίλιο, με μέση χονδρεμπορ­ική τιμή 120,44 ευρώ/μεγαβατώρα (+37%-47%).

Στο μεταξύ, αν και έχουν περάσει δύο εβδομάδες από τη δημοσιοποί­ηση των νέων τιμολογίων (Μαΐου) από τους προμηθευτέ­ς, οι ανακοινώσε­ις για επιδοτήσει­ς από το ΥΠΕΝ αναμένοντα­ι. Πρόκειται για τις τελευταίες επιδοτήσει­ς που θα ανακοινωθο­ύν, ενόψει εκλογών, ενώ είναι πιθανό να αφορούν το δίμηνο Μαΐου-Ιουνίου.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece