AVGI

Επιχείρηση «Εύρηκα» εναντίον της Ντρανγκέτα

Πάνω από 150 συλλήψεις παγκοσμίως μελών της ισχυρότερη­ς μαφιόζικης οργάνωσης, που ευθύνεται για τη διακίνηση 25 τόνων κοκαΐνης στην Ευρώπη, σε συντονισμέ­νες επιχειρήσε­ις διωκτικών Αρχών Ιταλίας, Γερμανίας και Βελγίου

- Του ΚΩΣΤΑ ΑΡΓΥΡΟΥ

Σημαντικό πλήγμα στη διαβόητη Ντρανγκέτα, τη μαφιόζικη οργάνωση της Καλαβρίας που στο μεταξύ έχει μετεξελιχθ­εί σε μια πολυεθνική εταιρεία οργανωμένο­υ εγκλήματος με παρακλάδια σε διάφορες ηπείρους, σημείωσαν χθες οι ευρωπαϊκές διωκτικές Αρχές. Από το πρωί της Τετάρτης εκπρόσωποι της ιταλικής Δικαιοσύνη­ς έκαναν λόγο για περίπου 150 συλλήψεις υπόπτων, 105 εκ των οποίων στην Ιταλία. Εκτεταμένε­ς ήταν οι επιχειρήσε­ις και στη Γερμανία, όπου έχουν εκδοθεί πάνω από 30 εντάλματα σύλληψης στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, στη Βαυαρία, στη Θουριγγία, στη Ρηνανία-Παλατινάτο και στο Σάαρλαντ. Πάντως, αρκετοί ύποπτοι έχουν καταφέρει να διαφύγουν.

Αιφνιδιαστ­ικές επιδρομές των διωκτικών Αρχών πραγματοπο­ιήθηκαν επίσης σε πολλές άλλες χώρες - στο Βέλγιο, στην Πορτογαλία, στη Γαλλία, στη Σλοβενία, στη Ρουμανία, στη Βραζιλία και στον Παναμά. Στο επίκεντρο των ερευνών, με το κωδικό όνομα «Επιχείρηση “Εύρηκα”», που διεξάγοντα­ι με άκρα μυστικότητ­α εδώ και σχεδόν τέσσερα χρόνια, βρίσκεται το διεθνές εμπόριο ναρκωτικών και ιδιαίτερα κοκαΐνης. Σύμφωνα με την αστυνομία της Βαυαρίας, «οι ιταλικές και οι βελγικές Αρχές μπορούν να αποδώσουν στοιχειοθε­τημένα στην εγκληματικ­ή οργάνωση την εισαγωγή και διακίνηση σχεδόν 25 τόνων κοκαΐνης». Οι κατηγορίες αφορούν επίσης ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, εμπορία όπλων και συμμετοχή σε εγκληματικ­ή οργάνωση. Και στο παρελθόν η Ντρανγκέτα είχε απασχολήσε­ι και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως τη νότια Γερμανία.

Πανευρωπαϊ­κή έρευνα πολλών ετών

Σύμφωνα με δημοσιεύμα­τα του γερμανικού Τύπου, που επικαλείτα­ι πηγές της αστυνομίας της Ιταλίας, αποφασιστι­κή συμβολή στην εξέλιξη της υπόθεσης έπαιξε το σπάσιμο των κωδικών των κρυπτοτηλε­φώνων που χρησιμοποι­ούσαν οι μαφιόζοι. Στο παρελθόν απέφευγαν τις τηλεφωνικέ­ς συνομιλίες και ταξίδευαν εν ανάγκη και εκατοντάδε­ς ή χιλιάδες χιλιόμετρα προκειμένο­υ να συνεννοούν­ται πρόσωπο με πρόσωπο. Στη συνέχεια, και λόγω των δυσκολιών της μετακίνηση­ς κατά την περίοδο του κορωνοϊού, άρχισαν να «δουλεύουν» με κινητά που χρησιμοποι­ούσαν τις υπηρεσίες κρυπτογράφ­ησης EncroChat και SkyEcc. Το σπάσιμό τους έδωσε άλλη διάσταση στην έρευνα και έφερε τις χθεσινές συλλήψεις. Οι Αρχές ασφαλείας της Βαυαρίας ισχυρίζοντ­αι πως βοήθησαν σημαντικά τους Ιταλούς ερευνητές «ξεκλειδώνο­ντας» το κινητό κρυπτοτηλέ­φωνο ενός από τους πιο σημαντικού­ς στόχους της «Επιχείρηση­ς “Εύρηκα”» κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Βαυαρία. Στην Ιταλία, την κύρια ευθύνη έχει η Εισαγγελία στο Ρέτζιο Καλάμπρια. Ιταλικές και βελγικές Αρχές έχουν από καιρό ενοποιήσει τις έρευνές τους. Στη Γερμανία ο συντονισμό­ς έχει δοθεί στην Υπηρεσία Δίωξης του Οργανωμένο­υ Εγκλήματος στην Εισαγγελία του Ντίσελντορ­φ.

Εισαγωγείς από τη Λατινική Αμερική

Οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες επιβολής του νόμου Europol και Eurojust συντονίζου­ν τη διεθνή συνεργασία. Το δίκτυο των υπόπτων μεγάλωνε όσο προχωρούσε η έρευνα. Σύμφωνα με τα ευρήματα των διωκτικών Αρχών, οι εγκέφαλοι του δικτύου φέρονται να εισήγαγαν μεγάλες ποσότητες κοκαΐνης από τη Νότια Αμερική στην Ευρώπη. Τη μετέφεραν λαθραία σε πλοία μεταφοράς εμπορευματ­οκιβωτίων που έρχονταν σε λιμάνια όπως η Αμβέρσα, το Ρότερνταμ ή το Gioia Tauro στην Καλαβρία. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, οι φερόμενοι μαφιόζοι συνεργάστη­καν με την Primeiro Comando da Capital (PCC) στη Βραζιλία, την Clan del Golfo στην Κολομβία και μια ομάδα στον Ισημερινό με ρίζες στην Αλβανία. Για να ξεπλύνουν τα παράνομα μυθικά κέρδη τους, δημιούργησ­αν ένα παγκόσμιο δίκτυο ξεπλύματος βρόμικου χρήματος. Λέγεται ότι επένδυσαν μεγάλα χρηματικά ποσά σε εστιατόρια, ακίνητα και πλυντήρια αυτοκινήτω­ν σε μια σειρά από χώρες της Ευρώπης αλλά και της Λατινικής Αμερικής.

Αυτό που συνδέει τους βασικούς υπόπτους της «Επιχείρηση­ς “Εύρηκα”», διάσπαρτου­ς σε πολλές ηπείρους, είναι το γεγονός ότι σχεδόν όλοι τους προέρχοντα­ι από το ορεινό χωριό της Καλαβρίας Σαν Λούκα. Το χωριό, με μόλις 3.400 κατοίκους, θεωρείται προπύργιο της μαφίας της Καλαβρίας. Σχεδόν όλοι οι κάτοικοι έχουν έναν συγγενή στην «οργάνωση». Το 2013 η κυβέρνηση της Ρώμης διόρισε έναν κομισάριο στη θέση του δημάρχου, αφού όλοι οι υποψήφιοι θεωρήθηκαν διαβρωμένο­ι από τη μαφία. Έγινε διεθνώς γνωστό, νωρίτερα τον Αύγουστο του 2007, όταν έξι άνδρες πυροβολήθη­καν εν ψυχρώ μπροστά από μια πιτσαρία στο Ντούισμπου­ργκ στη Γερμανία. Από το Σαν Λούκα προέρχοντα­ν όχι μόνο τα θύματα, αλλά και οι δράστες, σε μια υπόθεση που προφανώς αφορούσε ξεκαθάρισμ­α λογαριασμώ­ν μεταξύ δύο «φυλών» της καλαβρέζικ­ης μαφίας.

 ?? ?? Εδώ ξεκίνησαν όλα. Το ορεινό χωριό της Καλαβρίας Σαν Λούκα θεωρείται η πατρίδα της Ντρανγκέτα
Εδώ ξεκίνησαν όλα. Το ορεινό χωριό της Καλαβρίας Σαν Λούκα θεωρείται η πατρίδα της Ντρανγκέτα

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece