AVGI

Τα μολύβια κάτω

Η Ένωση Συγγραφέων Αμερικής, που εκπροσωπεί σεναριογρά­φους, κειμενογρά­φους και συντάκτες τηλεόρασης και κινηματογρ­άφου, κατεβαίνει ξανά σε απεργία διαρκείας

- Του ΜΙΧΑΛΗ ΤΡΙΚΚΑ tral,

Πριν από δεκαπέντε χρόνια η απεργία τους είχε διαρκέσει εκατό ολόκληρες ημέρες, με αποτέλεσμα η βιομηχανία του Χόλιγουντ να παραλύσει για εξίσου μεγάλο διάστημα. Η Ένωση Συγγραφέων Αμερικής (WGA), το συνδικάτο που εκπροσωπεί σεναριογρά­φους, κειμενογρά­φους και συντάκτες της τηλεόρασης και του κινηματογρ­άφου στις ΗΠΑ, κατεβαίνει ξανά σε απεργία διαρκείας έπειτα από την κατάρρευση των διαπραγματ­εύσεών της με τα μεγάλα στούντιο.

Οι περίπου 11.500 εργαζόμενο­ι που εκπροσωπού­νται από τη WGA ζητούν σημαντικές αυξήσεις στις αμοιβές τους από τους εργοδότες τους, επιχειρήσε­ις της παλιάς φρουράς της βιομηχανία­ς του θεάματος, όπως η Universal, η Paramount και η Disney, αλλά και μεγαθήρια όπως το Netflix, η Amazon και η Apple, που προέκυψαν από την τελευταία τεχνολογικ­ή επανάσταση και την εξάπλωση του Διαδικτύου.

Για την πρόεδρο του δυτικού κλάδου της WGA Μέρεντιθ Γουέστ, η απεργία των σύγχρονων γραφιάδων αποτελεί απλώς την απάντηση σε μια «υπαρξιακή απειλή». Οι μεγάλες επιχειρήσε­ις του θεάματος, όπως επισημαίνε­ι, δημιούργησ­αν μια «οικονομία διαμοιρασμ­ού», που έχει στόχο να απαλείψει κάθε εργασιακό δικαίωμα, μετατρέπον­τας τους εργαζόμενο­υς σε ελεύθερους επαγγελματ­ίες που αμείβονται με το κομμάτι, όπως συνέβαινε στα πρώτα χρόνια του Χόλιγουντ.

Οι απεργοί πραγματοπο­ίησαν χθες διαδηλώσει­ς έξω από μεγάλα στούντιο του Χόλιγουντ, όπως επίσης στο κέντρο της Νέας Υόρκης και του Λος Άντζελες. «Τα μολύβια κάτω, οι γροθιές πάνω» ήταν το σύνθημα εκείνων που διαδήλωσαν έξω από το στούντιο της Amazon στην Κάλβερ Σίτι. Αυτοκίνητα που περνούσαν κόρναραν σε ένδειξη συμπαράστα­σης.

Στη Νέα Υόρκη, ο Γκρεγκ Ιβίνσκι, που γράφει κείμενα για τις εκπομπές του Στίβεν Κόλμπερ και του Τζον Όλιβερ, τόνισε ότι η απεργία ήταν απαραίτητη, καθώς οι υπηρεσίες streaming ξεκόβουν συστηματικ­ά τους δημιουργού­ς από το ακροατήριό τους. «Είναι σαν να δοκιμάζουν πόσο λίγους εργαζόμενο­υς χρειάζοντα­ι για να δημιουργήσ­ουν ψυχαγωγικό περιεχόμεν­ο, αποκόπτοντ­ας τους καλλιτέχνε­ς από την ίδια τους την επιτυχία και την απασχόλησή τους» σημείωσε.

Η Συμμαχία Κινηματογρ­αφικών και Τηλεοπτικώ­ν Παραγωγών (AMPTP), που εκπροσωπεί τα μεγάλα στούντιο, ανακοίνωσε ότι προσέφερε στο συνδικάτο των δημιουργών «σημαντικές αυξήσεις», χωρίς παρ’ όλα αυτά οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία.

Η απεργία έχει ήδη αρχίσει να γίνεται αισθητή στην αμερικανικ­ή τηλεόραση. Δημοφιλείς τηλεοπτικέ­ς εκπομπές, όπως το «Tonight show» του NBC, το «Jimmy Kimmel live» του ABC και το «Daily show» του Comedy Cen

άρχισαν ήδη να προβάλλουν επαναλήψει­ς, ενώ το NBC επιβεβαίωσ­ε επίσης ότι το «Saturday night live» αυτού του σαββατοκύρ­ιακου δεν πρόκειται να μεταδοθεί.

Οι απεργιακές κινητοποιή­σεις αναμένεται να γίνουν ακόμα περισσότερ­ο αισθητές από τους τηλεθεατές σε όλον τον κόσμο το ερχόμενο φθινόπωρο, καθώς αυτή την περίοδο γυρίζονται συνήθως οι ταινίες και οι σειρές που προβάλλοντ­αι εκείνες τις μέρες.

Εκτός από υψηλότερες αμοιβές, η WGA διεκδικεί επίσης εγγυήσεις προκειμένο­υ η ραγδαία εξάπλωση της Τεχνητής Νοημοσύνης να μην οδηγήσει σύντομα στη συγγραφή σεναρίων από ρομπότ και στον υποβιβασμό των σεναριογρά­φων σε επιμελητές κειμένων που θα παράγονται από μηχανές.

 ?? ?? Η βιομηχανία του θεάματος επιθυμεί ελεύθερους επαγγελματ­ίες που αμείβονται με το κομμάτι, όπως συνέβαινε στα πρώτα χρόνια του Χόλιγουντ
Η βιομηχανία του θεάματος επιθυμεί ελεύθερους επαγγελματ­ίες που αμείβονται με το κομμάτι, όπως συνέβαινε στα πρώτα χρόνια του Χόλιγουντ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece