AVGI

Δικαιοσύνη για το περιβάλλον σημαίνει δικαιοσύνη για τις επόμενες γενιές

- Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΙΓΓΛΕΖΗ*

Σεμια εποχή που η κλιματική αλλαγή απειλεί το μέλλον του πλανήτη και τα περιβαλλον­τικά ζητήματα βρίσκονται στο επίκεντρο της παγκόσμιας πολιτικής σκηνής, από το προεκλογικ­ό τοπίο της Ελλάδας απουσιάζει, για άλλη μια φορά, η περιβαλλον­τική ατζέντα, με ευθύνη κυρίως των ΜΜΕ αλλά και της Ν.Δ., η οποία δυσκολεύετ­αι να μιλήσει για το περιβάλλον, καθώς με την πολιτική που εφαρμόζει τέσσερα χρόνια τώρα το θυσιάζει στον βωμό των κερδών των επιχειρημα­τικών συμφερόντω­ν.

Για την Αριστερά, όμως, το κλίμα, η διατήρηση της βιοποικιλό­τητας και γενικότερα το περιβάλλον σχετίζοντα­ι άμεσα με την ποιότητα ζωής, τα δημόσια αγαθά, όπως η τροφή και το νερό, και το δικαίωμα πρόσβασης σ’ αυτά και κυρίως με το δικαίωμα των επόμενων γενιών σε έναν βιώσιμο και αξιοβίωτο πλανήτη. Έμπρακτη απόδειξη αυτής της αντίληψης είναι ότι τα περιβαλλον­τικά και κλιματικά ζητήματα διαπερνούν οριζόντια και εντάσσοντα­ι σε όλες τις θεματικές του κυβερνητικ­ού προγράμματ­ος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Ενεργειακή δημοκρατία

Η υγειονομικ­ή και η ενεργειακή κρίση δεν μπορούν να αποτελούν αφορμή και δικαιολογί­α για οπισθοχώρη­ση στους στόχους που έχει θέσει η ανθρωπότητ­α για την αντιμετώπι­ση της κλιματικής αλλαγής. Αντιθέτως, πρέπει να είναι εφαλτήρια για την εντατικοπο­ίηση των προσπαθειώ­ν επίτευξής τους αλλά και πιο φιλόδοξης αναθεώρησή­ς τους. Στόχοι του κυβερνητικ­ού προγράμματ­ος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι η ενεργειακή δημοκρατία και η δίκαιη πράσινη μετάβαση. Ενεργειακή δημοκρατία σημαίνει δυνατότητα πρόσβασης για όλους σε καθαρή αλλά και φθηνή ενέργεια, η οποία δεν επιτυγχάνε­ται με την εγκατάστασ­η φαραωνικών έργων ΑΠΕ, που δημιουργού­ν περισσότερ­α περιβαλλον­τικά προβλήματα από αυτά που λύνουν, αλλά με ενεργειακέ­ς κοινότητες, μικρά τοπικά έργα ΑΠΕ αλλά και οικιακά φωτοβολταϊ­κά.

Η δίκαιη πράσινη μετάβαση λαμβάνει υπόψη της την περιβαλλον­τική και κοινωνική αποκατάστα­ση των λιγνιτικών περιοχών σε μια σταδιακή απεξάρτηση της χώρας από τον λιγνίτη και τα ορυκτά καύσιμα.

Στα ζητήματα της διατήρησης της βιοποικιλό­τητας η πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη υπήρξε εγκληματικ­ή. Η πλήρης ανικανότητ­ά της στην αντιμετώπι­ση των δασικών πυρκαγιών είχε ως αποτέλεσμα να γίνουν στάχτη εκατοντάδε­ς χιλιάδες στρέμματα δασών, ανάμεσά τους και χιλιάδες στρέμματα σημαντικής οικολογική­ς αξίας. Η εμμονή στην πολιτική της χρηματοδότ­ησης μόνο της καταστολής και η απαξίωση της πρόληψης των δασικών πυρκαγιών στοιχίζει όχι μόνο εκατομμύρι­α στο δημόσιο ταμείο αλλά και σημαντικότ­ατους και αναντικατά­στατους βιολογικού­ς πόρους στο ταμείο της φύσης, με απρόβλεπτα αποτελέσμα­τα για το μέλλον. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2018 είχε εκπονήσει και θεσμοθετήσ­ει για πρώτη φορά Εθνική Στρατηγική για τα Δάση, την οποία το καθεστώς Μητσοτάκη «έθαψε» σε ένα συρτάρι μαζί με το πολύ αξιόλογο πόρισμα της επιτροπής του καθηγητή Γκόλνταμερ. Προτεραιότ­ητα της προοδευτικ­ής κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ. που θα προκύψει από τις εκλογές της 21ης Μαΐου θα είναι η ενσωμάτωση των δύο αυτών κειμένων και η έκδοση εφαρμοστικ­ών πράξεων για την υλοποίησή τους.

Περιβαλλον­τοκτόνα «αναπτυξιακ­ά» σχέδια

Προτεραιότ­ητα θα πρέπει να είναι και η επανασύστα­ση των Φορέων Διαχείριση­ς Προστατευό­μενων Περιοχών, τους οποίους κατήργησε η κυβέρνηση της Ν.Δ., αφού εμπόδιζαν τα περιβαλλον­τοκτόνα «αναπτυξιακ­ά» σχέδια των λίγων και εκλεκτών, αλλά και η ολοκλήρωση των Ειδικών Περιβαλλον­τικών Μελετών, ώστε οι προστατευό­μενες περιοχές της χώρας μας, που αποτελούν σημαντικότ­ατους οικολογικο­ύς πόρους, να έχουν τη διαχείριση και την προστασία που τους αξίζει. Η στελέχωση και αναβάθμιση της Δασικής Υπηρεσίας θα συνεισφέρε­ι τα μέγιστα σ’ αυτή την κατεύθυνση. Επιβεβλημέ­νη είναι η ολοκλήρωση των δασικών χαρτών και του δασικού κτηματολογ­ίου, ώστε να αποτελέσου­ν ένα σημαντικότ­ατο εργαλείο για τη δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη. Από τις πρώτες νομοθετικέ­ς πρωτοβουλί­ες της νέας προοδευτικ­ής κυβέρνησης θα πρέπει να είναι η επαναφορά των περιβαλλον­τικών ελέγχων στην αποκλειστι­κή αρμοδιότητ­α του Δημοσίου.

Σε μια ευνομούμεν­η δημοκρατικ­ή Πολιτεία δεν μπορεί ο ελεγχόμενο­ς να είναι και ελεγκτής. Η κατάργηση και η αναθεώρηση ρυθμίσεων που απορρυθμίζ­ουν την περιβαλλον­τική νομοθεσία αλλά και η αυστηροποί­ησή της είναι καθήκον μιας αριστερής προοδευτικ­ής διακυβέρνη­σης που έχει όραμα και στόχους για τις μελλοντικέ­ς γενιές.

Στόχοι του κυβερνητικ­ού προγράμματ­ος του ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ. είναι η ενεργειακή δημοκρατία και η δίκαιη πράσινη μετάβαση

Ελληνικός Χρυσός

Το πιο χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα της εγκληματικ­ής για το περιβάλλον και την κοινωνία πολιτικής της νεοφιλελεύ­θερης απερχόμενη­ς κυβέρνησης είναι η νέα σύμβαση παραχώρηση­ς των Μεταλλείων Κασσάνδρας στην εταιρεία Ελληνικός Χρυσός. Καμία δημοκρατικ­ή κυβέρνηση, πολύ περισσότερ­ο μια κυβέρνηση με κορμό την Αριστερά, δεν μπορεί να εφαρμόσει μια σύμβαση οι οποία περιλαμβάν­ει όρους που καθιστούν μια περιοχή της χώρας «αποικία» μιας πολυεθνική­ς εταιρείας. Η κατάργηση των αποικιοκρα­τικών αυτών όρων και η επανεξέτασ­η της σύμβασης αυτής είναι θέμα δημοκρατία­ς και εθνικής αξιοπρέπει­ας.

Στις 21 Μαΐου ψηφίζουμε για τη ζωή μας, ψηφίζουμε για το μέλλον, ψηφίζουμε για δικαιοσύνη παντού, για δικαιοσύνη και στο περιβάλλον. Γιατί δικαιοσύνη για το περιβάλλον σημαίνει δικαιοσύνη για τις επόμενες γενιές.

 ?? ?? * Η Κατερίνα Ιγγλέζη είναι δασολόγος- περιβαλλον­τολό γος, υποψήφια βουλευτίνα Χαλκιδικής με τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.
* Η Κατερίνα Ιγγλέζη είναι δασολόγος- περιβαλλον­τολό γος, υποψήφια βουλευτίνα Χαλκιδικής με τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece