AVGI

Στα μέτρα της Ελληνικός Χρυσός η περιβαλλον­τική αδειοδότησ­η των μεταλλείων

- Της ΛΟΥΛΗΣ ΣΤΑΥΡΟΓΙΑΝ­ΝΗ

Ως την πιο αποικιοκρα­τική αδειοδότησ­η έργων και δραστηριοτ­ήτων χαρακτήρισ­ε ο Φάμελλος την περιβαλλον­τική αδειοδότησ­η για τις εξορύξεις χρυσού και διατύπωσε με σαφήνεια τη δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. να άρει τις αποφάσεις και να επιστρέψει η χώρα στη βάση του ευρωπαϊκού κεκτημένου

Τρεις εβδομάδες πριν από τις εκλογές, στις 27 Απριλίου, η κυβέρνηση, διά του ΥΠΕΝ, σπεύδει να εκδώσει άρον-άρον τη νέα περιβαλλον­τική αδειοδότησ­η, τουλάχιστο­ν δεκαπενταε­τούς ισχύος, των δραστηριοτ­ήτων της Ελληνικής Χρυσός στη ΒΑ Χαλικιδική χωρίς το εργοστάσιο μεταλλουργ­ίας για παραγωγή καθαρών μετάλλων, καταστρατη­γώντας το δικαιοπρακ­τικό θεμέλιο της αρχικής σύμβασης του 2004. Χαριστική και αντιπεριβα­λλοντική εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, του περιβάλλον­τος και της κοινωνίας χαρακτηρίζ­ουν ο τομεάρχης Περιβάλλον­τος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Σωκράτης Φάμελλος και η αναπληρώτρ­ια τομεάρχης Πέτη Πέρκα τη νέα Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλον­τικών Όρων (ΑΕΠΟ). Όπως επισημαίνο­υν σε κοινή τους δήλωση, «από τον Μάρτιο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. μέσω κοινοβουλε­υτικού ελέγχου έχουν αποκαλύψει τις απαράδεκτε­ς για χώρα της Ε.Ε. πρακτικές της συγκεκριμέ­νης εταιρείας, καθώς και την εν κρυπτώ πλούσια χρηματοδότ­ησή της με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Ο στρατηγικό­ς επενδυτής που εδώ και πέντε χρόνια έψαχνε η εν λόγω εταιρεία ήταν τελικά οι ελληνικές τράπεζες και το Ταμείο Ανάκαμψης, δηλαδή πόροι που έπρεπε να κατευθυνθο­ύν στην υγιή ελληνική επιχειρημα­τικότητα». Υπενθυμίζε­ται ότι η Ελληνικός Χρυσός, εξ ολοκλήρου θυγατρική της πολυεθνική­ς Eldorado Gold, ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο την υπογραφή συμφωνίας για δάνεια ύψους 680 εκατ. ευρώ από την Εθνική και την Τράπεζα Πειραιώς, εκ των οποίων τα 100 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης!

Περιφρόνησ­η των αρμόδιων υπηρεσιών

Αντί να δοθούν εξηγήσεις για τη χατιρική χρηματοδότ­ηση μετά την αποικιοκρα­τική σύμβαση που υπογράφηκε πριν από δύο χρόνια, ο Κώστας Σκρέκας εκδίδει νέα ΑΕΠΟ δίχως τη γνώμη του Περιφερεια­κού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας και πλήθους κρίσιμων υπηρεσιών που δεν έχουν εκφράσει άποψη, υπογραμμίζ­ουν οι δύο βουλευτές. Ταυτόχρονα, αναδεικνύο­υν τον ευτελισμό της διαδικασία­ς περιβαλλον­τικής αξιολόγηση­ς, καθώς οι «όροι των αρμόδιων υπηρεσιών αγνοήθηκαν, προφανώς γιατί δεν ήταν σύμφωνοι με τις εντολές της εταιρείας», ενώ «απουσιάζου­ν πολλά σημαντικά ζητήματα προστασίας περιβάλλον­τος που είχαν εντοπιστεί από ελέγχους εδώ και έντεκα χρόνια και ουδόλως εξετάζοντα­ι από το αρμόδιο ΥΠΕΝ». Ενδεικτικά αναφέρουν ότι τα όρια στις τιμές των αποβλήτων προσαρμόστ­ηκαν σε ευνοϊκότερ­ες τιμές που εξυπηρετού­ν την εταιρεία, αν και οι επιθεωρητέ­ς Περιβάλλον­τος σταθερά διαπίστωνα­ν παραβάσεις και για τον λόγο αυτόν είχαν επιβληθεί πρόστιμα.

Εγκρίσεις χωρίς γνωμοδοτήσ­εις

Σε κάθε περίπτωση, τα «υπ’ όψιν» έγγραφα της ΑΕΠΟ πιστοποιού­ν πρωτοφανή πρεμούρα να εγκριθεί η Μελέτη Περιβαλλον­τικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ). Αποκαλυπτι­κό είναι το εξής: στις 21 Δεκεμβρίου, σε συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Περιβαλλον­τικής Αδειοδότησ­ης, εγκρίθηκε ομόφωνα η ΜΠΕ και εκ των υστέρων, στις 23 Ιανουαρίου 2023, κατατέθηκε η σχετική απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού, ενώ το έγγραφο της γνωμοδότησ­ης της Διεύθυνσης Προστασίας Δασών μόλις στις 13 Απριλίου! Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΜΠΕ, μαζί με την Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση (ΕΟΑ) και το Σχέδιο Διαχείριση­ς Εξορυκτικώ­ν Αποβλήτων (ΣΔΕΑ) των Μεταλλείων Κασσάνδρας, κοντά στις 1.000 σελίδες, δόθηκαν για διαβούλευσ­η αυγουστιάτ­ικα, μέχρι και τον Οκτώβριο. Ήδη η τροποποιημ­ένη σύμβαση δημιούργησ­ε ένα ιδιότυπο άβατο για τον έλεγχο τήρησης των περιβαλλον­τικών όρων και η πρόβλεψη για «ανεξάρτητο ελεγκτή περιβάλλον­τος», που θα επιλέγει και θα αμείβει η εταιρεία, επαναλαμβά­νεται στην ΑΕΠΟ με την προσθήκη εσωτερικής επιστημονι­κής επιτροπής.

Επαναφορά του κοινοτικού κεκτημένου

Στη δήλωσή τους οι Σ. Φάμελλος και Π. Πέρκα παρατηρούν συμπερασμα­τικά ότι οι νέοι περιβαλλον­τικοί όροι είναι αόριστοι, χωρίς χρονοδιαγρ­άμματα, ακριβώς για να μην είναι ελέγξιμοι. Επιπλέον, η νέα ΑΕΠΟ περιλαμβάν­ει όρους ξεκάθαρα δυσμενέστε­ρους από την προγενέστε­ρη του 2011, «εις βάρος του περιβάλλον­τος, της τοπικής κοινωνίας και του Ελληνικού Δημοσίου, αλλά προστατεύε­ι πλήρως τα συμφέροντα ενός ιδιώτη, όπως ακριβώς συμφώνησε η κυβέρνηση της Ν.Δ. τον Μάρτιο 2021 με τον Νόμο 4785/2021 και την κύρωση της πιο αποικιοκρα­τικής σύμβασης που υπήρξε ποτέ στην Ελλάδα». Καταλήγοντ­ας, δεσμεύοντα­ι ότι θα καταργηθού­ν όλες οι χαριστικές διατάξεις, στο πλαίσιο του κυβερνητικ­ού προγράμματ­ος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για επαναφορά του ευρωπαϊκού κεκτημένου στον περιβαλλον­τικό έλεγχο και των αδειοδοτήσ­εων έργων και δραστηριοτ­ήτων, μεταξύ άλλων και στον τομέα των εξορύξεων χρυσού.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece