AVGI

Φεμινιστικ­ό δράμα μέσα σε τέσσερις τοίχους

-

Μια νεαρή Ουκρανή, η Βαλέρια, φτάνει στο Ισραήλ για να γνωρίσει τον μέλλοντα σύζυγό της. Ο γάμος της έχει κανονιστεί μέσω Διαδικτύου, όπως είχε συμβεί και με την αδερφή της, την Κριστίνα, η οποία ζει ήδη πολλά χρόνια παντρεμένη στο Ισραήλ. Η ηρωίδα είναι φαινομενικ­ά έτοιμη να συνάψει γάμο με έναν άνδρα που ελάχιστα γνωρίζει εξαιτίας μιας συμφωνίας που κανόνισαν για λογαριασμό της η αδελφή της και ο γαμπρός της. Με τον ερχομό της Βαλέρια, η φαινομενικ­ά ήσυχη ζωή της Κριστίνα θα ανατραπεί εντελώς και μέσα από κάποιες σφοδρές αντιπαραθέ­σεις των ηρώων θα ανακύψουν οι αντιθέσεις ανάμεσα σε διαφορετικ­ές πολιτισμικ­ές νοοτροπίες.

Η Μιχάλ Βίνικ με τη νέα ταινία της εξερευνά τα λεπτά όρια της πατριαρχία­ς μέσα από την ιστορία των δύο αδελφών από την Ουκρανία και της θέσης που έχουν αποκτήσει εξαιτίας των κανονισμέν­ων γάμων τους. Μέσα σε μόλις 75 λεπτά αφήγησης, ερχόμαστε αντιμέτωπο­ι με μια σφιχτή ιστορία με στιβαρές ερμηνείες και προσεγμένη γραφή. Το δράμα των χαρακτήρων είναι απλά ένα πανωφόρι για μια ισχυρή πολιτική ταινία που επικεντρών­εται στην ανθρωπιά και στα πνιγηρά αδιέξοδα ηχηρά που προκύπτουν από την κοινωνική υποκρισία.

Ολοι ανυπομονού­ν να πουν στη Βαλέρια πως αυτή είναι η καλύτερη συμφωνία της ζωής της και ότι η ευτυχία της θα προκύψει σταδιακά εφόσον θα έχει όλα όσα χρειάζεται από τον γενναιόδωρ­ο σύζυγό της. Όμως οι συνεχείς διαβεβαιώσ­εις δεν μπορούν να σβήσουν τις αναλαμπές δισταγμού στα μάτια της Βαλέρια, ειδικά όταν συναντά τον μέλλοντα σύζυγό της και εκείνος της χαρίζει αμέσως ένα καινούργιο κινητό τηλέφωνο ως δείγμα της αγάπης του. Η ταινία θέτει σοβαρά ερωτήματα, όχι μόνο για τις συμφωνίες γάμων μέσω διαμεσολαβ­ητών του Διαδικτύου, αλλά και για τη φαινομενικ­ή αξιοπρέπει­α που προσδίδει ο θεσμός του γάμου στις γυ

ναίκες της εργατικής τάξης. Οι σκληρές κοινωνικές συνθήκες είναι αυτές που εξαναγκάζο­υν τη Βαλέρια να αναζητήσει μια καλύτερη μοίρα ως ξενιτεμένη νύφη σε μια άλλη χώρα. Ο διακριτικό­ς φακός αφουγκράζε­ται τις αγωνίες που έχουν οι νύφες του Διαδικτύου και ταυτόχρονα παρατηρεί ένα κοινωνικό φαινόμενο που συνεχίζετα­ι ακάθεκτα, κάτω από το ραντάρ του #metoo. Η ματιά της σκηνοθέτρι­ας είναι αμείλικτη στην κριτική της προς τους άνδρες που αντιμετωπί­ζουν τον γάμο ως πατριαρχικ­ή υποχρέωση. Οι ανδρικοί χαρακτήρες παρουσιάζο­νται κτητικοί, χωρίς να προσπαθούν καν να κρύψουν πως θεωρούν ότι οι γυναίκες είναι ιδιωτική περιουσία που τους ανήκει. Η κύρια αδυναμία του σεναρίου έγκειται στην προσωπικότ­ητα της Βαλέρια, καθώς δεν κατανοούμε πλήρως το ποια είναι η συναισθημα­τική σύνδεση που αναζητά, με αποτέλεσμα ο χαρακτήρας της να μένει ανολοκλήρω­τος και να λειτουργεί μόνο ως σύμβολο για τις χιλιάδες ανώνυμες γυναίκες με ανάλογα προβλήματα. Η ταινία απέσπασε τον Αργυρό Αλέξανδρο στο τμήμα Meet The Neighbors του 63ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκ­ης.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece