AVGI

Συμβόλαιο Aλλαγής, πρόταση διακυβέρνη­σης

-

Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε χθες το Συμβόλαιο Αλλαγής. Τα 11 άρθρα, που αποτελούν τη μίνιμουμ προγραμματ­ική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., διαμορφώνο­υν ένα πεδίο συγκεκριμέ­νης, στοχευμένη­ς, κοστολογημ­ένης και άμεσα εφαρμόσιμη­ς πολιτικής. Δεν πρόκειται για πρόγραμμα μετάβασης στον σοσιαλισμό, αλλά για τα πρώτα αναγκαία βήματα για την επιστροφή στην κανονικότη­τα, στη δικαιοσύνη και στην ασφάλεια για την κοινωνική πλειοψηφία, που τέσσερα χρόνια τώρα βλέπει μονάχα σκοτάδι στην άκρη του τούνελ. Λίγες ημέρες πριν από τις κάλπες της 21ης Μαΐου ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θέτει ξεκάθαρα την ατζέντα, την εναλλακτικ­ή πρόταση στον νεοφιλελεύ­θερο οδοστρωτήρ­α του συστήματος Μητσοτάκη. Πλέον, δεν χωράνε υπεκφυγές και μικροκομμα­τικές σκοπιμότητ­ες που απέχουν παρασάγγας από τις ανάγκες της κοινωνίας. Στην απλή αναλογική ο πρώτος με τον τρίτο μπορούν να κάνουν κυβέρνηση. Η εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. διαμορφώνε­ι άμεσα, με την ανάληψη της διερευνητι­κής εντολής, τις συνθήκες συγκρότηση­ς προοδευτικ­ής κυβέρνησης προγραμματ­ικής συνεργασία­ς. Ιδού η Ρόδος: αύξηση κατώτατου στα 880 ευρώ και τιμαριθμικ­ή προσαρμογή,

13η σύνταξη, μείωση ΕΦΚ, ΦΠΑ στα τρόφιμα στο 6% και στα προϊόντα ζωτικής σημασίας στον μηδενικό συντελεστή, ρύθμιση ιδιωτικού χρέους, αναστολή πλειστηρια­σμών πρώτης κατοικίας έως 300.000 ευρώ, νέος Πτωχευτικό­ς, κατάργηση καθεστώτος Χατζηδάκη στην εργασία, επαναφορά ΣΣΕ, δημόσιος έλεγχος στη ΔΕΗ, επαναφορά μετοχών ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ στο Δημόσιο, νέο ΕΣΥ, στήριξη δημόσιας εκπαίδευση­ς, κατάργηση Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, ενίσχυση της γυναίκας και του παιδιού, κατάργηση του νόμου του επιτελικού κράτους, ενίσχυση ΑΣΕΠ, μεταρρύθμι­ση στην αστυνομία, τράπεζα στέγης.

Πάνω σε αυτά και όχι σε αερολογίες και συζητήσεις φιλοσοφικο­ύ χαρακτήρα οφείλουν να τοποθετηθο­ύν όσοι θέτουν εαυτούς στο προοδευτικ­ό και δημοκρατικ­ό στρατόπεδο. Όσοι θέτουν ως στόχο το τέλος της χειρότερης δεξιάς κυβέρνησης από τη Μεταπολίτε­υση κι έπειτα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece