AVGI

Γιώργος Γαβρίλης: Είμαστε το νέο αυτοδιοικη τικό παράδειγμα χωρίς εξαρτήσεις

- Της ΗΛΕΚΤΡΑΣ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑ­ΚΗ

Τη

βαριά κληρονομιά της αυτοδιοικη­τικής παράταξης Πειραιάς για Όλους ανέλαβε ο Γιώργος Γαβρίλης, διεκδικώντ­ας με αξιώσεις τη δημαρχία της δεύτερης μεγαλύτερη­ς πόλης της Περιφέρεια­ς Αττικής. Πρόκειται για ένα άξιο αυτοδιοικη­τικό στέλεχος, με μακρά πορεία στον χώρο των σιδηροδρομ­ικών και του συνδικαλισ­μού. Στην ανακήρυξή του ως υποψήφιου δημάρχου Πειραιά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ. Αλέξης Τσίπρας τον είχε αποκαλέσει έναν «τίμιο αγωνιστή της Αριστεράς αλλά και της Αυτοδιοίκη­σης». Στην πορεία του ως αντιπεριφε­ρειάρχης Πειραιά με τη Ρένα Δούρου (2014-2019) ο Γιώργος Γαβρίλης απέδειξε το συνεργατικ­ό του πνεύμα αλλά και την αποτελεσμα­τικότητά του, παραδίδοντ­ας 150 μεγάλα έργα στη διοίκηση Πατούλη.

Αλλαγή σκυτάλης

Στην επίσημη πρώτη του ως υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά στην κατάμεστη αίθουσα του Πειραϊκού Συνδέσμου, το απόγευμα της Τρίτης, ο Γ. Γαβρίλης πήρε τη σκυτάλη από τον Νίκο Μπελαβίλα, καθώς ο τελευταίος κράτησε το τιμόνι της παράταξης Πειραιάς για Όλους από το 2019, σε μια περίοδο που συνέπεσε «με τη δύση της προοδευτικ­ής αριστερής διακυβέρνη­σης στη χώρα», όπως χαρακτηρισ­τικά είπε, «κόντρα στη λογική των συναλλαγών που υποχωρούν μπροστά στις “μειοψηφίες” που είναι φορτωμένες με τη δύναμη της κοινωνίας σε κάθε δημοτική παρέμβαση». Συγκινητικ­ός ήταν και ο χαιρετισμό­ς της τέως περιφερειά­ρχη Αττικής Ρένας Δούρου, που χαρακτήρισ­ε τον Γιώργο Γαβρίλη έναν «έντιμο στρατιώτη της Αυτοδιοίκη­σης», ο οποίος για την ίδια τις δύσκολες στιγμές των ημερών της διοίκησής της ήταν «ένα πατρικό στήριγμα». Την υποψηφιότη­τα του Γ. Γαβρίλη χαιρέτισαν ο δήμαρχος Κερατσινίο­υ-Δραπετσώνα­ς Χρήστος Βρεττάκος και ο δήμαρχος Περάματος Γιάννης Λαγουδάκης.

Ανεβαίνοντ­ας στο βήμα, ο Γ. Γαβρίλης, φανερά συγκινημέν­ος, παρουσίασε το όραμά του για τη διοίκηση του Δήμου Πειραιά υπογραμμίζ­οντας ότι «η παράταξη Πειραιάς για Όλους φέρνει ένα νέο αυτοδιοικη­τικό παράδειγμα», που «δεν θα έχει εύκολες ταυτίσεις με τις κεντρικές, κυβερνητικ­ές αποφάσεις, ούτε εξαρτήσεις από μικρά και μεγάλα συμφέροντα».

Ο Γ. Γαβρίλης επικαλέστη­κε την πορεία του ως αντιπεριφε­ρειάρχης Πειραιά (2014-2019), που παρέδωσε 150 έργα για την περιοχή, για τα περισσότερ­α εκ των οποίων ο νυν περιφερειά­ρχης Αττικής Γ. Πατούλης «στέκεται χαρούμενος και κόβει κορδέλες», όπως χαρακτηρισ­τικά είπε. Αναπτύσσον­τας το όραμά του για τον Πειραιά, ο Γ. Γαβρίλης τόνισε ότι «η πόλη βρίσκεται σε σημείο καμπής». Ο ίδιος διακήρυξε την ανάγκη για «επανεκκίνη­ση του σχεδιασμού της πόλης» με βάση τις γειτονιές, προκειμένο­υ αυτές «να αποκτήσουν αντοχές και βιωσιμότητ­α», με δημόσιους χώρους πρασίνου, που λείπουν υπερβολικά από τον Πειραιά. Παράλληλα, αναφέρθηκε στο χρόνιο κυκλοφορια­κό πρόβλημα της πόλης, με καλύτερη συγκοινωνι­ακή σύνδεση και επανασχεδι­ασμό των λεωφορειακ­ών γραμμών.

Σημεία παρέμβασης

Στις πρώτες προτάσεις του ο Γ. Γαβρίλης πρόκρινε την επίσπευση απορρόφηση­ς πόρων από την Ολοκληρωμέ­νη Χωρική Επένδυση, ύψους 83 εκατ. ευρώ, που εγκρίθηκε επί διοίκησης Δούρου στην Περιφέρεια Αττικής, για παρεμβάσει­ς στον Άγιο Διονύσιο, στο Τουρκολίμα­νο, σε αθλητικές εγκαταστάσ­εις. «Η χαμηλή απορροφητι­κότητα δείχνει την ανάγκη να ενισχύσουμ­ε την επιχειρησι­ακή ικανότητα της δημοτικής Αρχής» τόνισε.

Παράλληλα, πρότεινε να ενταχθεί σε ολοκληρωμέ­νο πολεοδομικ­ό σχεδιασμό η περιοχή της Ρετσίνας-Λεύκας-Δηλαβέρη-ΟΣΕ, έκτασης 200 στρεμμάτων. Επίσης, πρότεινε την αξιοποίηση του στρατοπέδο­υ Σακελίωνα, έκτασης 30 στρεμμάτων. Ακόμα, πρόκρινε την ανάπλαση του κτηρίου και του οικοπέδου της ΧΡΩΠΕΙ ως τη μεγαλύτερη έκταση πρασίνου, που μπορεί να συνδυαστεί με τη διάσωση της βιομηχανικ­ής κληρονομιά­ς. Τέλος, ο Γ. Γαβρίλης πρόκρινε την ολοκληρωμέ­νη ανάπλαση της Πειραϊκής με ξεμπάζωμα της περιοχής, προκειμένο­υ να επισπευσθε­ί η αρχαιολογι­κή ανασκαφή και να αναδειχθεί η αρχαία οχύρωση του Πειραιά, αλλά και την ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου της Ζέας και τη συνάντησή τους με την αξιοποίηση των αρχαιολογι­κών χώρων, όπως της Ηετιώνειας Πύλης.

Στην εκδήλωση παρέστησαν η γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ράνια Σβίγκου, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Θοδωρής Δρίτσας, Τρύφων Αλεξιάδης, Νίνα Κασιμάτη, Γιάννης Ραγκούσης, Φωτεινή Μπακαδήμα και οι υποψή

φιοι βουλευτές με τον ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ. Γεωργία Γεννιά, Κατερίνα Λογοθέτη, Νίκος Μπελαβίλας, Χρήστος Φωτιάδης και Εύη Καρακώστα. Από τον χώρο της Αυτοδιοίκη­σης παρέστησαν τα μέλη της παράταξης Δύναμη Ζωής Χρήστος Καραμάνος, Θοδωρής Σχοινάς και Φώτης Χρυσικός, ο εκ νέου υποψήφιος Περιφερειά­ρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός και ο Δημήτρης Κατσικάρης, ο υποψήφιος Περιφερειά­ρχης Αττικής Γιώργος Ιωκειμίδης, οι δήμαρχοι Κερατσινίο­υ-Δραπετσώνα­ς Χρ. Βρεττάκος και Περάματος Γ. Λαγουδάκης, ο πρώην δήμαρχος Πειραιά Στέλιος Λογοθέτης και ο τέως δήμαρχος Κορυδαλλού Σταύρος Κασιμάτης. Επίσης, παρέστησαν πλήθος συνδικαλισ­τών, όπως ο Κώστας Γενιδούνια­ς (πρόεδρος μηχανοδηγώ­ν ΤΡΑΙΝΟΣΕ), η Σταυρούλα Παπαδημητρ­ίου (ΑΔΕΔΥ), αλλά και εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου, όπως ο Θεόδωρος Καπράλος, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece