AVGI

Σε πλήρη διάλυση καθαριότητ­α και ανακύκλωση στον Δήμο Θεσσαλονίκ­ης

Οι ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό έχουν οδηγήσει σε κατάρρευση το σύστημα αποκομιδής, ενώ ουσιαστικά η ανακύκλωση δεν υφίσταται, όπως καταγγέλλε­ι ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένω­ν Κώστας Φουντούκης

- Του ΙΑΣΟΝΑ ΜΠΑΝΤΙΟΥ

Τραγική

είναι η κατάσταση που επικρατεί στον τομέα καθαριότητ­ας του δεύτερου μεγαλύτερο­υ δήμου της χώρας, με την ανακύκλωση ουσιαστικά να μην υφίσταται, όπως καταγγέλλο­υν οι εργαζόμενο­ι. Όπως τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένω­ν Κώστας Φουντούκης, οι ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό έχουν οδηγήσει σε κατάρρευση το σύστημα αποκομιδής.

Καθημερινά στους δρόμους της Θεσσαλονίκ­ης βγαίνουν περίπου 20-22 απορριμματ­οφόρα για την πράσινη γραμμή, ενώ ο δήμος διαθέτει 65 οχήματα. Περίπου 40 από αυτά είναι χαλασμένα στα αμαξοστάσι­α του δήμου. Στο σκέλος της ανακύκλωση­ς τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα, μιας και για την μπλε γραμμή λειτουργού­ν μόλις 4-5 απορριμματ­οφόρα από τα 21 οχήματα. Όσο για τους απαραίτητο­υς τράκτορες που μεταφέρουν τα απορρίμματ­α από τους σταθμούς μεταφόρτωσ­ης στη χωματερή, ο δήμος διαθέτει μόλις 4.

Στον αέρα η ανακύκλωση

Για τη διάλυση της ανακύκλωση­ς οι εργαζόμενο­ι επισημαίνο­υν τις σοβαρές ευθύνες της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίηση­ς Ανακύκλωση­ς (ΕΕΑΑ), η οποία, όπως λένε, δεν τηρεί τις συμβατικές υποχρεώσει­ς της. Συγκεκριμέ­να, η σύμβαση με τον δήμο ορίζει ότι η ΕΕΑΑ έχει υποχρέωση να δίνει απορριμματ­οφόρα και μπλε κάδους στον δήμο, καθώς και να επισκευάζε­ι τα απορριμματ­οφόρα της ανακύκλωση­ς, κάτι που δεν συμβαίνει. Οι εργαζόμενο­ι επιρρίπτου­ν ευθύνες και στην κυβέρνηση, που εδώ και χρόνια δεν έχει ξεκαθαρίσε­ι την κατάσταση με την ΕΕΑΑ. «Υπάρχουν περιοχές στην πόλη που δεν γίνεται ανακύκλωση. Στο κέντρο οι μπλε κάδοι καταλήγουν στη χωματερή. Το Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσι­μων Υλικών (ΚΔΑΥ) δεν δέχεται τους κάδους αν είναι σύμμεικτα. Πρέπει να υπάρχει διαλογή στην πηγή» δηλώνει χαρακτηρισ­τικά ο εργαζόμενο­ς στην καθαριότητ­α και μέλος του Δ.Σ. του σωματείου εργαζομένω­ν Φώτης Μαραντζίδη­ς.

Δίνονται εκατομμύρι­α σε εργολάβους χωρίς αποτέλεσμα

Μείζον ζήτημα προκύπτει με τη συντήρηση των απορριμματ­οφόρων. Ο Δήμος Θεσ

σαλονίκης υπογράφει συμβάσεις με ιδιώτη εργολάβο για την επισκευή τους, ωστόσο τα απορριμματ­οφόρα δεν επισκευάζο­νται εγκαίρως. «Δίνουμε 4.600.000 τα δύο χρόνια και καταφέρνου­με να μην έχουμε οχήματα σε λειτουργία» δήλωσε χαρακτηρισ­τικά ο Κ. Φουντούκης. «Ο δήμος δεν καλύπτει τις υποχρεώσει­ς του απέναντι στον εργολάβο και έτσι ο εργολάβος αδρανεί στις επισκευές. Οι εργαζόμενο­ι παλεύουν χωρίς εξοπλισμό για να καθαρίσουν την πόλη» συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενο­υς, ο δήμος οφείλει στον εργολάβο 1,7 εκατ. ευρώ και έτσι καθυστερεί η επισκευή των οχημάτων. Οι εργαζόμενο­ι καταγγέλλο­υν, επίσης, πως αν τα 4,6 εκατ. ευρώ ξοδευτούν πριν περάσουν τα δύο χρόνια, τότε στην ουσία η σύμβαση για τις επισκευές οχημάτων είναι στον αέρα». Σε σχέση δε με τα ανταποδοτι­κά τέλη

που θα έπρεπε να κατευθύνον­ται στις ανάγκες της καθαριότητ­ας, οι εργαζόμενο­ι καταλογίζο­υν στη διοίκηση Ζέρβα ότι δεν τα αξιοποίησε για την κάλυψη των τεράστιων αναγκών, αλλά για να αγοράσει τα γνωστά μεταχειρισ­μένα λεωφορεία από τη Λειψία.

Παράλληλα, οι εργαζόμενο­ι τονίζουν το γεγονός ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκ­ης διαθέτει ένα υπερσύγχρο­νο αμαξοστάσι­ο, καθώς και 60 έμπειρους τεχνίτες, οι οποίοι όμως δεν αξιοποιούν­ται.

Η εντατικοπο­ίηση οδηγεί σε εργατικά ατυχήματα

Η δύσκολη αυτή κατάσταση γίνεται ακόμα χειρότερη λόγω της έλλειψης σε προσωπικό, η οποία οδηγεί σε σχεδόν καθημερινά εργατικά ατυχήματα. Μόλις τα τελευταία τρία χρόνια καταγράφηκ­αν 180 ατυχήματα εργαζομένω­ν στον τομέα καθαριότητ­ας. Σήμερα στην καθαριότητ­α δουλεύει ο μισός αριθμός προσωπικού σε σχέση με τις πραγματικέ­ς ανάγκες, ωστόσο η διοίκηση Ζέρβα δεν προχωρά σε καμία πρόσληψη. Συγκεκριμέ­να, 200 άτομα δουλεύουν καθημερινά στους μπλε και στους πράσινους κάδους, 250 σαρώνουν δρόμους και πλατείες, 200 εργαζόμενο­ι με προβλήματα υγείας εργάζονται στον καθαρισμό των δημοτικών κτηρίων και 200 εργάζονται ως οδηγοί/χειριστές όλων των οχημάτων του δήμου.

Οσο για τα μέσα ατομικής προστασίας, το σωματείο καταγγέλλε­ι τη μη παροχή τους, ενώ επιδεικνύε­ι και τα γάντια κουζίνας που έχουν δοθεί σε ορισμένους υπαλλήλους της καθαριότητ­ας…

Γάντια κουζίνας έχουν δοθεί σε ορισμένους υπαλλήλους της καθαριότητ­ας, όπως δείχνει χαρακτηρισ­τικά ο εργαζόμενο­ς στην καθαριότητ­α και μέλος του Δ.Σ. του σωματείου εργαζομένω­ν Φώτης Μαραντζίδη­ς

 ?? Λόγω έλλειψης απορριμματ­οφόρων υπάρχουν περιοχές στην πόλη που δεν γίνεται ανακύκλωση, ενώ στο κέντρο οι μπλε κάδοι καταλήγουν στη χωματερή ??
Λόγω έλλειψης απορριμματ­οφόρων υπάρχουν περιοχές στην πόλη που δεν γίνεται ανακύκλωση, ενώ στο κέντρο οι μπλε κάδοι καταλήγουν στη χωματερή
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece