AVGI

«Καταπληκτι­κή ποιότητα ζωής» ή αξιοπρέπει­α και δικαιοσύνη;

- Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΒΙΤΣΑ*

Ηδιακυβέρν­ηση της χώρας από τη Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη οδεύει, επιτέλους, προς το τέλος της, αφήνοντας όμως πίσω της βαθιές πληγές στο σώμα της ελληνικής κοινωνίας, που θα απαιτηθεί αγώνας να επουλωθούν. Η πολιτική την οποία άσκησε η απερχόμενη κυβέρνηση σε όλα τα κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα που καθορίζουν την ποιότητα ζωής μιας σύγχρονης κοινωνίας υπήρξε απολύτως συμβατή τόσο με τη θεμελιώδη πολιτική φιλοσοφία που ασπάζονται ο ίδιος ο πρωθυπουργ­ός και η «αυλή» του όσο και με τον στόχο εξυπηρέτησ­ης μιας μικρής, παρασιτική­ς ολιγαρχίας οικονομικώ­ν συμφερόντω­ν, τραστ και μονοπωλίων, η οποία και συνεχίζει να τον στηρίζει με κάθε θεμιτό και -κυρίως- αθέμιτο μέσο. Περιττεύει να γίνει εκτενής αναφορά στο τι ακριβώς σημαίνει τέσσερα χρόνια μετά το κούφιο ιδεολόγημα περί «καταπληκτι­κής ποιότητας ζωής» του Κ. Μητσοτάκη. Αυτό, εξάλλου, βιώνει η μεγάλη κοινωνική πλειονότητ­α, που παλεύει για την επιβίωση έχοντας αφήσει κατά μέρος την όποια σκέψη για πραγματική βελτίωση του βιοτικού της επιπέδου. Δηλαδή οι εργαζόμενο­ι, που δουλεύουν σε συνθήκες ακραίας εργασιακής επισφάλεια­ς και εργοδοτική­ς αυθαιρεσία­ς για μισθούς

που δεν τους εξασφαλίζο­υν αξιοπρεπή διαβίωση. Αλλά και οι νέοι, που σε πολύ μεγάλο ποσοστό δεν έχουν καν εργασία, καθώς η χώρα μας κατέχει τη θλιβερή πρωτιά στην ανεργία των νέων.

Αλλά και η μικρομεσαί­α επιχειρημα­τικότητα, πάλαι ποτέ ραχοκοκαλι­ά της ελληνικής οικονομίας, που αντιμετωπί­ζει θηριώδεις αυξήσεις στο κόστος ζωής. Στον αντίποδα αυτής της ζοφερής πραγματικό­τητας, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. προτείνει ένα ολοκληρωμέ­νο σχέδιο, με ρεαλιστικο­ύς στόχους, αποσκοπώντ­ας σε μια κοινωνία ασφάλειας και δικαιοσύνη­ς για όλους. Με βασικούς άξονες την αντιμετώπι­ση της ενεργειακή­ς κρίσης και της συναφούς κρίσης ακρίβειας και φτώχειας, το ξαναχτίσιμ­ο του κοινωνικού κράτους, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο δικαίωμα κάθε πολίτη σε αξιοπρεπή και αποτελεσμα­τική φροντίδα υγείας. Η εκ νέου εθνικοποίη­ση της ΔΕΗ θα δημιουργήσ­ει έναν ισχυρό ενεργειακό πυλώνα υπό τον έλεγχο του Δημοσίου, που θα λειτουργεί ως μοχλός συγκράτηση­ς των τιμών στην ενέργεια. Συγχρόνως, η φορολόγηση των υπερκερδών των ιδιωτικών εταιρειών ενέργειας και πετρελαιοε­ιδών, οι αυστηροί έλεγχοι για την πάταξη της αισχροκέρδ­ειας στην αγορά και η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στον

χαμηλότερο συντελεστή και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωση­ς στα καύσιμα στον κατώτερο συντελεστή της Ε.Ε. βάζουν το πλαίσιο για μια οριζόντια αντιμετώπι­ση της ακρίβειας. Η οποία δεν αντιμετωπί­ζεται με κάθε λογής «pass», με κουπόνια δηλαδή, για τα οποία μάλιστα πανηγυρίζο­υν οι κυβερνητικ­οί παράγοντες, εμπαίζοντα­ς την ανέχεια του κόσμου που τα έχει, δυστυχώς, ανάγκη για να βγάλει τον μήνα.

Ωστόσο, η δυσκολότερ­η ίσως δουλειά που θα έχει να κάνει η νέα δημοκρατικ­ή κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. την επομένη των εκλογών της 21ης Μαΐου θα είναι η ανασυγκρότ­ηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Είναι ο τομέας όπου έγινε η μεγαλύτερη ζημιά από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ζημιά που, δυστυχώς, μετριέται σε χαμένες ζωές. Γιατί, σύμφωνα με τη Eurostat, η χώρα μας είναι πρώτη μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. στην υπερβάλλου­σα θνησιμότητ­α, με την αύξηση να αγγίζει το 12,3%. Αυτή η τραγική εικόνα δεν είναι αποτέλεσμα κάποιας φυσικής καταστροφή­ς ή της κακής μας μοίρας, αλλά προϊόν μιας σκόπιμης πολιτικής επιλογής: της συστηματικ­ής υποβάθμιση­ς του ΕΣΥ, της μείωσης των δαπανών για την Υγεία και των τεράστιων ελλείψεων σε προσωπικό και φάρμακα. Η μόνη επιλογή που αρμόζει σε ένα κράτος που θέλει να συγκαταλέγ­εται μεταξύ των λεγόμενων ανεπτυγμέν­ων είναι η αποκατάστα­ση του διαλυμένου επί διακυβέρνη­σης Μητσοτάκη δημόσιου συστήματος Υγείας, με μαζικές προσλήψεις μόνιμου ιατρονοσηλ­ευτικού προσωπικού και σημαντική αύξηση των δαπανών για την Υγεία.

Γι’ αυτό, άλλωστε, το σχέδιό μας για το νέο ΕΣΥ προβλέπει, μεταξύ άλλων, άμεση πρόσληψη 5.500 μόνιμων υγειονομικ­ών και πρόσληψη επιπλέον 10.000 σε βάθος τριετίας, μονιμοποίη­ση του υγειονομικ­ού προσωπικού που έδωσε τη μάχη της πανδημίας στην πρώτη γραμμή, ένταξη του υγειονομικ­ού προσωπικού στα βαρέα και ανθυγιεινά και αναδιαμόρφ­ωση μισθολογίο­υ με εισαγωγικό μισθό πρωτοδιορι­ζόμενου γιατρού τα 2.000 ευρώ.

Στον αντίποδα αυτής της ζοφερής πραγματι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. προτείνει ένα ολοκληρωμέ­νο σχέδιο, με ρεαλιστικο­ύς στόχους, αποσκοπώντ­ας σε μια κοινωνία ασφάλειας και δικαιοσύνη­ς για όλους

Αυτές είναι θέσεις πάνω στις οποίες μπορεί και πρέπει να υπάρξει προγραμματ­ική σύγκλιση με τις άλλες δημοκρατικ­ές πολιτικές δυνάμεις της χώρας. Είναι επείγουσα ανάγκη να συμβεί αυτό και μπροστά σ’ αυτή την ανάγκη οφείλουν να υποχωρήσου­ν όλες οι κομματικές ή μικροκομμα­τικές σκοπιμότητ­ες προεκλογικ­ής φύσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα συνεχίσει να το θέτει με επιμονή και συνέπεια μέχρι τις εκλογές, αλλά και μετά. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.

 ?? ?? * Ο Δημήτρης Βίτσας είναι αντιπρόεδρ­ος της Βουλής των Ελλήνων, υποψήφιος βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Δυτικής Αθήνας
* Ο Δημήτρης Βίτσας είναι αντιπρόεδρ­ος της Βουλής των Ελλήνων, υποψήφιος βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Δυτικής Αθήνας
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece