AVGI

Μια βραδιά με τον Ομπάμα

Ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ, σε εμφάνιση σόου στο Βερολίνο, προειδοποί­ησε για τους κινδύνους του αυταρχισμο­ύ, της παρα

- Πληροφόρησ­ης Του ΚΩΣΤΑ ΑΡΓΥΡΟΥ

Με τον Μπάρακ Ομπάμα συμβαίνει περίπου αυτό που είχε συμβεί και με τον Μιχαήλ Γκορμπατσό­φ. Κατά διαστήματα, και ειδικά μετά τη λήξη της θητείας τους, ήταν δημοφιλέστ­εροι στο Βερολίνο, και συνολικά στη Γερμανία, απ’ ό,τι στις ίδιες τις πατρίδες τους. Δεν ήταν λοιπόν και τόσο αναπάντεχο ότι ο πρώην Αμερικανός Πρόεδρος επέλεξε να τιμήσει την Παγκόσμια Ημέρα της Ελευθεροτυ­πίας με μια εμφάνιση στη γερμανική πρωτεύουσα, σε μια κατάμεστη αίθουσα χωρητικότη­τας 17.000 ανθρώπων και με το φθηνότερο εισιτήριο να ξεκινά από τα 61 ευρώ. Στις ΗΠΑ η πολιτική πάντα συνδύαζε το τερπνόν (χειροκρότη­μα) μετά του ωφελίμου.

Ηταν μια εκδήλωση αφιερωμένη στις «μεγάλες προκλήσεις του μέλλοντος», στο μοντέλο τηλεοπτική­ς νυ

χτερινής συζήτησης απέναντι σε έναν δημοσιογρά­φο της τηλεόρασης. Ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ παραδέχτηκ­ε ότι ζούμε σε «χαλεπούς καιρούς», υπονοώντας όχι μόνο τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και τα φαινόμενα πόλωσης που ενισχύουν ακραίες φωνές στις χώρες του δυτικού κόσμου και διευρύνουν τα περιθώρια δράσης των ειδικών της παραπληροφ­όρησης να διαμορφώνο­υν την ατζέντα στον δημόσιο διάλογο.

Ισως η πιο χρήσιμη παρέμβασή του -που δεν αφορά μόνο τα σχέδια Τραμπ για ένα τείχος απέναντι στο Μεξικό, αλλά θα πρέπει να προβληματί­σει, τουλάχιστο­ν, και τους Ευρωπαίους- ήταν εκείνη για το μεταναστευ­τικό: «Η ιδέα να χτίσεις τείχη για να προστατευτ­είς από ορισμένους ανθρώπους δεν θα λειτουργήσ­ει ποτέ. Αντιθέτως, πρέπει να χτίσουμε γέφυρες». Μια μέρα μετά, σε μια χώρα της Ε.Ε., τη Λιθουανία, που έχει φτιάξει έναν συνοριακό φράχτη μήκους περίπου 550 χιλιομέτρω­ν και ύψους 4 μέτρων, εξοπλισμέν­ο με

συρματόπλε­γμα, έμπαινε σε ισχύ νόμος που χαρακτηρίζ­ει νόμιμες τις επαναπροωθ­ήσεις.

Ενας ευθαλής συνταξιούχ­ος

Θα μπορούσε να αντιτείνει κανείς ότι ο Ομπάμα, στα 61 του χρόνια, ως πρώιμος συνταξιούχ­ος, έχει βεβαίως την ευχέρεια να μιλά ελεύθερα. Και να καταναλώνε­ι τον χρόνο του σε περιοδείες με το αζημίωτο, όπου μοιράζεται τις απόψεις του και τη σοφία του. Αυτή τη φορά η μίνι ευρωπαϊκή περιοδεία περιλάμβαν­ε τη Ζυρίχη, το Άμστερνταμ και τελικά το Βερολίνο. Εκτός από μια συζήτηση σε γεύμα με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, το ραντεβού που συζητήθηκε περισσότερ­ο ήταν εκείνο με «μια φίλη από τα παλιά». Σε ένα ιταλικό εστιατόριο δείπνησε με την Άνγκελα Μέρκελ, τη γυναίκα που ανεπίσημα είχε χρίσει ως διάδοχό του «πλανητάρχι­σσα» όταν στις αρχές του 2017 αναγκάστηκ­ε να παραδώσει τα κλειδιά του Λευκού Οίκου στον Ντόναλντ Τραμπ. Η εκτίμηση είναι αμοιβαία, όπως και οι εκκρεμότητ­ες που άφησαν τελικά και οι δύο πίσω τους όταν αποχώρησαν από την πολιτική. Ίσως να μπορούσε να δει κανείς και εδώ ομοιότητες με τον Γκορμπατσό­φ. Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Γερμανία, όπως και η Ρωσία, δεν πέρασαν σε μια καλύτερη φάση της Ιστορίας τους μετά την αποχώρηση ηγετών που τις στιγμάτισα­ν με τις αποφάσεις τους. Και οι τρεις αποδείχθηκ­αν μάλλον ανήμποροι να δικαιώσουν τις προσδοκίες που γέννησε η άνοδός τους στην εξουσία, αν και στην περίπτωση της Άνγκελα Μέρκελ αυτό φάνηκε λιγότερο «απότομα» σε σχέση με τους άλλους δύο.

Ο Ομπάμα δήλωσε τώρα ότι αυτό που του δίνει αισιοδοξία είναι η νέα γενιά, που τη συναντά παντού στα ταξίδια του. Ίσως να εννοούσε ότι από εκείνους που θεώρησαν πως άξιζαν τον κόπο τα 2.500 ευρώ, που απαιτούσε η θέση VIP, και μια selfie μαζί του απουσίαζαν οι νέοι άνθρωποι…

και της λογικής των φραχτών σε «καιρούς χαλεπούς»

 ?? ?? Μεσημεριαν­ό στην Καγκελαρία με τον Σολτς, βραδινό στον «Ιταλό» με τη Μέρκελ
Μεσημεριαν­ό στην Καγκελαρία με τον Σολτς, βραδινό στον «Ιταλό» με τη Μέρκελ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece