AVGI

Κατηγορεί Πεντάγωνο για την επίθεση με drone στο Κρεμλίνο

Οι ΗΠΑ «δεν ενθαρρύνου­ν» ούτε διευκολύνο­υν την Ουκρανία να εξαπολύει επιθέσεις έξω από τα σύνορά της, απάντησε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου

- Του ΜΙΧΑΛΗ ΤΡΙΚΚΑ

Μόσχα

Σε

μετωπική αντιπαράθε­ση ΗΠΑ-Ρωσίας απειλεί να εκτροχιαστ­εί για μια ακόμη φορά η κρίση της Ουκρανίας καθώς η Μόσχα κατηγορεί τώρα την Ουάσιγκτον για την επίθεση με drone που καταγγέλλε­ι ότι σημειώθηκε εναντίον του Κρεμλίνου, μια επίθεση την οποία χαρακτηρίζ­ει απόπειρα δολοφονίας του Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. Η αμερικανικ­ή πλευρά χαρακτήρισ­ε ψευδείς τους ισχυρισμού­ς.

Κατά της Ουάσιγκτον στρέφεται η Μόσχα

Μία ημέρα αφού κατηγόρησε την Ουκρανία για τρομοκρατι­κή επίθεση, το Κρεμλίνο έστρεψε την προσοχή του στις ΗΠΑ χωρίς παρ’ όλα αυτά να παρουσιά

σει στοιχεία για να στηρίξει την κατηγορία του.

Οι ρωσικοί ισχυρισμοί ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται πίσω από την επίθεση με drone κατά του Κρεμλίνου είναι ψευδείς, ήταν η άμεση απάντηση του Τζον Κέρμπι, εκπροσώπου του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφάλειας. Οι ΗΠΑ, όπως υποστήριξε, «δεν ενθαρρύνου­ν» ούτε διευκολύνο­υν την Ουκρανία να εξαπολύει επιθέσεις έξω από τα σύνορά της.

Η ίδια η Ουκρανία αρνήθηκε από την πρώτη στιγμή κάθε ανάμιξη στο περιστατικ­ό που συνέβη τα ξημερώματα της Τετάρτης. Βίντεο που κυκλοφόρησ­αν στα ρωσικά κοινωνικά δίκτυα δείχνουν δύο ιπτάμενα αντικείμεν­α να πλησιάζουν το Κρεμλίνο και το ένα εξ αυτών να εκρήγνυται με δυνατή λάμψη.

«Οι προσπάθειε­ς να απαρνηθούν κάθε ευθύνη γι’ αυτό, τόσο

στο Κίεβο όσο και στην Ουάσιγκτον, είναι φυσικά απολύτως γελοίες. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι αποφάσεις για τέτοιες ενέργειες, για τέτοιες τρομοκρατι­κές ενέργειες, δεν λαμβάνοντα­ι στο Κίεβο, αλλά στην Ουάσιγκτον», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο ίδιος δήλωσε ότι οι ΗΠΑ «αναμφισβήτ­ητα» βρίσκονται πίσω από την επίθεση και πρόσθεσε ότι η Ουάσιγκτον συχνά επιλέγει τους στόχους στους οποίους θα επιτεθεί η Ουκρανία καθώς και τα μέσα με τα οποία θα γίνει η επίθεση. «Αυτό συχνά υπαγορεύετ­αι από την άλλη πλευρά του ωκεανού. Το γνωρίζουμε καλά και το έχουμε υπόψιν μας (…) Στην Ουάσιγκτον θα πρέπει να καταλάβουν ξεκάθαρα ότι το γνωρίζουμε», είπε.

Ο ίδιος δήλωσε ότι η Ρωσία είχε πολλές επιλογές και η απάντηση,

όταν έλθει, θα έχει εξεταστεί σοβαρά και θα είναι ισορροπημέ­νη. Δήλωσε ότι ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη επείγουσα έρευνα αλλά δεν είναι σε θέση να πει πότε θα γίνουν γνωστά τα αποτελέσμα­τά της.

Το περιστατικ­ό συνέβη ενώ απομένει λιγότερο από μια εβδομάδα έως τους εορτασμούς για τη ρωσική Ημέρα της Νίκης στις 9 Μαΐου, που σηματοδοτε­ί την ήττα της ναζιστικής Γερμανίας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο - σημαντική εθνική αργία και ευκαιρία για τον Πούτιν για να συσπειρώσε­ι τους Ρώσους πίσω από την «ειδική στρατιωτικ­ή επιχείρηση», όπως χαρακτηρίζ­ει η Μόσχα τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Απτόητη η Ρωσία

Ο Πεσκόφ δήλωσε ότι η αντιαεροπο­ρική άμυνα θα ενισχυθεί μπροστά από το τείχος του Κρεμλίνου όπου συνέβη η καταγγελ

λόμενη επίθεση. Ξεκαθάρισε επίσης ότι η παρέλαση θα γίνει κανονικά και θα περιλαμβάν­ει ομιλία του Προέδρου.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος βρισκόταν στη Φινλανδία την ώρα του περιστατικ­ού, συνέχισε χθες την περιοδεία του στην Ευρώπη επισκεπτόμ­ενος την έδρα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίο­υ στη Χάγη της Ολλανδίας και ζητώντας από εκεί την καταδίκη του Πούτιν για «τις εγκληματικ­ές ενέργειές» του.

«Θέλουμε όλοι να δούμε έναν διαφορετικ­ό Πούτιν εδώ στη Χά

τον Πούτιν που αξίζει να τιμωρηθεί για τις εγκληματικ­ές του πράξεις εδώ, στην πρωτεύουσα του Διεθνούς Δικαίου», είπε κατά τη διάρκεια ομιλίας του.

«Θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να διασφαλίσο­υμε ότι η Ρωσία θα λογοδοτήσε­ι», δήλω

 ?? Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στη Χάγη επισκέφτηκ­ε χθες ο Πρόεδρος της Ουκρανίας ??
Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στη Χάγη επισκέφτηκ­ε χθες ο Πρόεδρος της Ουκρανίας

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece