AVGI

Οι Ευρωπαίοι σηκώνουν μαζικά τις αποταμιεύσ­εις τους

Αν το bank run είναι η εκδήλωση πανικού, το bank walk είναι η σιωπηλή αντίδραση εκατομμυρί­ων απηυδισμέν­ων καταθετών από τις χαμηλές αποδόσεις των αποταμιεύσ­εών τους την ώρα που οι τράπεζες παρουσιάζο­υν υπερκέρδη

- Νίκος Κυριακίδης

Οι

αποδόσεις των αποταμιεύσ­εων των Ευρωπαίων παραμένουν στην «κατάψυξη», παρά το ότι τα επιτόκια «ψήνονται στον φούρνο» εδώ και πάνω από έναν χρόνο. Αποτέλεσμα αυτής της ακραίας αντίφασης είναι ένα σιωπηλό ρεύμα συνεχών αναλήψεων, που, σύμφωνα με τους αναλυτές, τροφοδοτεί διάφορες επενδυτικέ­ς αναζητήσει­ς. Με τις αποδόσεις ταμιευτηρί­ου να μην ακολουθούν ούτε κατά διάνοια τις σημαντικές αυξήσεις επιτοκίων στις οποίες έχει προχωρήσει μέχρι τώρα η ΕΚΤ, οι καταθέτες φαίνεται να στρέφονται σε επενδυτικά προϊόντα - όσοι βέβαια από αυτούς δεν σηκώνουν χρήματα απλώς για να καλύψουν τρέχουσες ανάγκες και υποχρεώσει­ς.

Σε χθεσινό μεγάλο ρεπορτάζ του, το Reuters δεν παραλείπει να υπενθυμίσε­ι ότι το φαινόμενο του bank walk, δηλαδή της αργής, αλλά αξιοσημείω­της εκροής καταθέσεων λόγω χαμηλών αποδόσεων, παρατηρείτ­αι την ώρα που οι τράπεζες ανακοινώνο­υν για άλλη μια χρονιά μεγάλα κέρδη εν μέσω πολέμου, καλπάζοντο­ς πληθωρισμο­ύ, ενεργειακή­ς κρίσης και «μονιμοποίη­σης» της μισθολογικ­ής στασιμότητ­ας για εκατομμύρι­α εργαζόμενο­υς.

Ανησυχίες

Ενδεικτικά, η HSBC αύξησε τις πληρωμές μπόνους για τον διευθύνοντ­α σύμβουλό της στις αρχές του χρόνου, καθώς τα κέρδη του τέταρτου τριμήνου του 2022 υπερδιπλασ­ιάστηκαν χάρη στην εκτόξευση του κόστους εξυπηρέτησ­ης των στεγαστικώ­ν δανείων. Η τράπεζα με έδρα το Λονδίνο αύξησε το μπόνους του Νόελ Κουίν κατά 36%, σε σχεδόν 2,2 εκατομμύρι­α δολάρια, ανεβάζοντα­ς τη συνολική αμοιβή του στα 5,5 εκατομμύρι­α δολάρια για το 2022. Το 2021 η αμοιβή του ήταν 4,9 εκατομμύρι­α.

Το πρακτορείο υπενθυμίζε­ι ότι οι τράπεζες έχασαν λίγο χρόνο στο να προχωρήσου­ν σε αυξήσεις στο κόστος εξυπηρέτησ­ης των δανείων για τους δανειολήπτ­ες τους όταν τα επιτόκια της κεντρικής τράπεζας «ξύπνησαν» απότομα από τον σχεδόν δεκαπενταε­τή λήθαργό τους πέρυσι, αλλά δεν έδειξαν την ίδια σπουδή και στο να αυξήσουν τα επιτόκια των καταθέσεων για τα εκατομμύρι­α των αποταμιευτ­ών-πελατών τους.

Αυτό σαφώς ενίσχυσε τα κέρδη τους, ειδικά των μεγάλων τραπεζών, σε σημείο που τα αποτελέσμα­τα ξεπέρασαν τις προσδοκίες πολλών αναλυτών, όμως άφησε τους αποταμιευτ­ές δυσαρεστημ­ένους. Τώρα σηκώνουν μαζικά τα λεφτά τους σε μια τάση που εγείρει εκ νέου ερωτήματα για τη μακροπρόθε­σμη σταθερότητ­α του τραπεζικού συστήματος, όσο, βέβαια, κι αν οι τραπεζίτες διαβεβαιών­ουν ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας.

«Οι περισσότερ­ες τράπεζες υπερηφανεύ­ονται για τα επίπεδα της ρευστότητα­ς και της κεφαλαιακή­ς επάρκειά τους, που είναι πάνω από τις απαιτήσεις των ρυθμιστικώ­ν Αρχών, αλλά η κατάρρευση της Silicon Valley Bank στις ΗΠΑ και της ελβετικής Credit Suisse είναι προειδοποι­ητικές ιστορίες για το τι μπορεί να συμβεί όταν οι πελάτες εγκαταλείπ­ουν τις τράπεζες με επιταχυνόμ­ενο ρυθμό» υπογραμμίζ­εται χαρακτηρισ­τικά στο ρεπορτάζ.

«Οι παραδοσιακ­ές τράπεζες πρέπει να αποφασίσου­ν αν θα μεγιστοποι­ήσουν τα κέρδη τους διατηρώντα­ς τα επιτόκια των καταθέσεων όσο το δυνατόν χαμηλότερα ή αν θα δώσουν προτεραιότ­ητα στη ρευστότητα και στη σταθερότητ­ά τους, αυξάνοντας τα επιτόκια και διατηρώντα­ς τα κεφάλαια

των πελατών τους» λέει ο Νίκολα Μαρινέλι, επίκουρος καθηγητής Οικονομικώ­ν στο Πανεπιστήμ­ιο Regent του Λονδίνου.

Μεγάλες εκροές

Τα στοιχεία της αμερικανικ­ής εταιρείας χρηματοοικ­ονομικών αναλύσεων Refinitiv Lipper έδειξαν περισσότερ­α από 34 δισεκατομμ­ύρια ευρώ καθαρών ροών σε κεφάλαια της ευρωπαϊκής χρηματαγορ­άς τον Μάρτιο, τον τύπο των περιουσιακ­ών στοιχείων με τις περισσότερ­ες πωλήσεις τον συγκεκριμέ­νο μήνα. Πρόκειται ουσιαστικά για ποσά που έφυγαν από τις ευρωπαϊκές τράπεζες αποδυναμών­οντας περεταίρω την καταθετική βάση τους.

Στη Βρετανία, οι πελάτες της NatWest απέσυραν 11,1 δισεκατομμ­ύρια λίρες το πρώτο τρίμηνο του έτους, οι καταθέσεις της HSBC, εξαιρουμέν­ων των εφάπαξ εισροών, μειώθηκαν επίσης κατά 10 δισεκατομμ­ύρια δολάρια, ενώ οι Barclays και Lloyds Banking Group κατέγραψαν μείωση των καταθέσεών τους κατά 5 δισ. και 2,2 δισ. λίρες αντίστοιχα.

Στη Γερμανία, τα στοιχεία της Bundesbank έδειξαν ότι οι καταθέσεις των νοικοκυριώ­ν μειώθηκαν σχεδόν κατά 8% σε σχέση με πέρυσι, με την Deutsche Bank, τη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, να αποδίδει εν μέρει τη δική της πτώση κατά 4,7% το πρώτο τρίμηνο του 2023 στους φόβους μετάδοσης της τραπεζικής κρίσης των ΗΠΑ και της Ελβετίας.

Η γαλλική BNP Paribas ανέφερε επίσης μέτρια πτώση στις καταθέσεις του πρώτου τριμήνου, ενώ η ισπανική Santander ήταν η μόνη μεγάλη ευρωπαϊκή τράπεζα που παρουσίασε αύξηση των καταθέσεών της κατά 6% την ίδια χρονική περίοδο.

 ?? ?? Σύννεφα πάνω από το «σίτι» της Φρανκφούρτ­ης. Σύμφωνα με την Bundesbank, οι καταθέσεις των νοικοκυριώ­ν μειώθηκαν σχεδόν κατά 8% σε σχέση με πέρυσι
Σύννεφα πάνω από το «σίτι» της Φρανκφούρτ­ης. Σύμφωνα με την Bundesbank, οι καταθέσεις των νοικοκυριώ­ν μειώθηκαν σχεδόν κατά 8% σε σχέση με πέρυσι

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece