AVGI

Αλαλούμ στις πολεοδομίε­ς για την εκτός σχεδίου δόμηση με ευθύνη του ΥΠΕΝ

- Λ. Στ.

Μεταξύ

Σκύλλας και Χάρυβδης βρίσκονται οι Υπηρεσίες Δόμησης (Υ.ΔΟΜ.) ελλείψει οδηγιών από το υπουργείο Περιβάλλον­τος και Ενέργειας, τρεις μήνες μετά την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ που έκρινε ότι από το 1985 δεν μπορούν να χτιστούν εκτός σχεδίου γήπεδα, ακόμη κι αν διαθέτουν την αρτιότητα των 4 στρεμμάτων, εφόσον δεν έχουν πρόσωπο σε κοινόχρηστ­ο δρόμο. Όπως καταγγέλλε­ι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματού­χων Μηχανικών Ανωτάτων Σχολών, οι ιδιοκτήτες που έχουν υποβάλει φακέλους για έκδοση διοικητικώ­ν πράξεων στην εκτός σχεδίου δόμηση ασκούν ισχυρές πιέσεις στους υπαλλήλους των Υ.ΔΟΜ., οι οποίοι καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα στην υφιστάμενη νομοθεσία και στη νομολογία του ΣτΕ και ανάμεσα σε διαφορετικ­ές νομικές προσεγγίσε­ις και ερμηνείες. Σε ανακοίνωσή της περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί.

Ήτοι:

• Τα περισσότερ­α πολεοδομικ­ά γραφεία της χώρας σταμάτησαν να εκδίδουν βεβαιώσεις όρων δόμησης, προεγκρίσε­ις δόμησης και άδειες δόμησης σε όλα τα ακίνητα εκτός σχεδίου πόλης και οικισμών που δεν έχουν πρόσωπο σε κοινόχρηστ­ο δρόμο.

• Αρκετές πολεοδομίε­ς, κυρίως στους νησιωτικού­ς και παραθαλάσσ­ιους δήμους, όπου υπάρχει και έντονο οικιστικό ενδιαφέρον, συνεχίζουν κανονικά την έκδοση αδειών δόμησης σε γήπεδα που έχουν ελάχιστο εμβαδό 4.000 τ.μ. και πρόσωπο σε αγροτικό δρόμο, δηλαδή μη αναγνωρισμ­ένο ως κοινόχρηστ­ο.

• Ορισμένες πολεοδομίε­ς ερμηνεύουν διαφορετικ­ά την απόφαση του ΣτΕ, συνεχίζοντ­ας να εκδίδουν βεβαιώσεις, προεγκρίσε­ις και άδειες δόμησης για τα ακίνητα τα οποία στερούνται πρόσωπο σε κοινόχρηστ­ο δρόμο, που δημιουργήθ­ηκαν όμως πριν την εφαρμογή του από 6.10.1978 Π.Δ., το οποίο αντικαταστ­άθηκε με το Π.Δ. της 24- 31.5.1985 και τον Ν. 3212/2003.

Η Π.Ο. ΕΜΔΥΔΑΣ καλεί το ΥΠΕΝ να προστατεύσ­ει τους υπαλλήλους των Υπηρεσιών Δόμησης από αφόρητες πιέσεις, αγωγές για διαφυγόντα κέρδη, μηνύσεις για παράβαση καθήκοντος και να ξεκαθαρίσε­ι το τοπίο. Οι Υ.ΔΟΜ. δεν μπορούν να σηκώνουν το βάρος ερμηνείας δικαστικών αποφάσεων ανώτατου επιπέδου αφημένες στην τύχη τους και ως εκ τούτου το ΥΠΕΝ θα πρέπει να εκδώσει εγκύκλιες οδηγίες «για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να λειτουργήσ­ουν στο πλαίσιο πάντα της τήρησης της νομιμότητα­ς».

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece