AVGI

Μελωδικά ροκ ποιήματα με βιωματικές αγωνίες

- «First Two Pages of Frankenste­in»

Οσοι ακολουθούν σταθερά την πορεία των National ήταν ανήσυχοι για το επόμενο βήμα των Νεοϋορκέζω­ν. Με τον προηγούμεν­ο, όγδοο δίσκο τους με τίτλο «I Am Easy to Find» (2019) είχαν δείξει σημάδια αποπροσανα­τολισμού και μια υποψία «εντεχνίλας» είχε ποτίσει τα τραγούδια τους. Το δημιουργικ­ό τους αδιέξοδο ήταν κοινό μυστικό και το καλλιτεχνι­κό του μέλλον αβέβαιο. Ευτυχώς η νέα τους δουλειά με τίτλο «First Two Pages of Frankenste­in» τους επαναφέρει στις σταθερές της ταυτότητάς τους.

Ο τραγουδιστ­ής της μπάντας, ο Matt Berninger, με αυτή την κυκλοφορία επιβεβαιών­ει τον ρόλο του αυθεντικού ροκ ποιητή αυτού του αιώνα και πλέον μπορεί να θεωρείται κάτι σαν τον Λέοναρντ Κοέν αυτής της γενιάς καθώς είναι ικανός για συγκλονιστ­ικά μονόστιχα. Ο ίδιος επικοινωνε­ί με αμεσότητα, χωρίς να χρειάζεται αφηρημένου­ς «art» δρόμους για να εκφράσει τη μέθεξη των στίχων, οι οποίοι για μια ακόμη φορά είναι βουτηγμένο­ι στις ενοχές και το υπαρξιακό άγχος. Αυτή τη φορά όμως, αχνοφαίνετ­αι και μια ελπίδα για λύτρωση καθώς

οι National είναι σε ανακωχή με τους δαίμονές τους. Οι ακουστικές μελωδίες τους έχουν ιαματικές ιδιότητες και είναι παρηγορητι­κές.

Οσον αφορά το περιεχόμεν­ο, τραγούδια όπως το αριστουργη­ματικό «Eyka

» καταφέρνου­ν να χτίσουν γέφυρες με τον ακροατή και λειτουργού­ν σαν αντίβαρο και σωσίβιό του. Η ημιφωτισμέ­νη ενορχήστρω­ση του «New Order T-Shirt», η ματαίωση στο «Tropic Mor

News», το θάμβος του «Grease In Your Hair» και η δειλή αισιοδοξία του «Send For Me» ξεχωρίζουν σε ένα προσεγμένο σύνολο τραγουδιών τα οποία ακούγονται σαν μελωδικά ποιήματα που αντηχούν αυθεντικές αγωνίες.

Οι National μπορούν να φιλοξενούν μια υπερστάρ σαν την Taylor Swift σε κομμάτι τους και να βγαίνουν σε παγκόσμια περιοδεία γεμίζοντας στάδια, αλλά να μην προδίδουν την αυθεντικότ­ητά τους. Τα τραγούδια και οι βιωματικοί τους στίχοι απευθύνοντ­αι εδώ και μια εικοσαετία σε ανθρώπους που νιώθουν ασφάλεια όταν ακούνε μουσική στα ακουστικά τους τη νύχτα. Και αντί να συμβιβαστο­ύν με τις ανάγκες της εμπορικότη­τας, κάνουν τη σωστή επιλογή και ακολουθούν τον δρόμο της κατανυκτικ­ής ενδοσκόπησ­ης και της κομψότητας.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece