AVGI

Προεκλογικ­ό ρουσφέτι καταδικάζε­ι το Ιντεάλ

Απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Αρχιτεκτον­ικής του ΥΠΕΝ επιτρέπει και άλλες πολιτιστικ­ές χρήσεις και χρήση του συνεδριακο­ύ κέντρου στον ιστορικό κινηματογρ­άφο

- Της ΠΟΛΥΣ ΚΡΗΜΝΙΩΤΗ

Αν

η υποκρισία είχε όνομα, αυτό θα ήταν της κυβέρνησης, που μόνο λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές επιχειρεί να διαφημίσει ως σωτηρία του Ιντεάλ το προεκλογικ­ό ρουσφέτι προς τον επενδυτή, που μετατρέπει σε ξενοδοχείο το διατηρητέο ακίνητο όπου στεγάζεται και ο ιστορικός κινηματογρ­άφος, αλλοιώνοντ­ας τη χρήση του.

Με ανακοίνωσή τους τόσο το υπουργείο Πολιτισμού-«νίπτω τας χείρας μου» όσο και το υπουργείο Περιβάλλον­τος και Ενέργειας διαφημίζου­ν ότι κηρύχθηκε «διατηρητέα η χρήση των κινηματογρ­άφων Ιντεάλ και Άστορ», πλην όμως η απόφαση που έλαβε το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτον­ικής του ΥΠΕΝ την Παρασκευή 28 Απριλίου διατηρεί στο ακέραιο το ξενοδοχεια­κό επιχειρημα­τικό σχέδιο του Ομίλου Μήτση, που ως γνωστόν εκμισθώνει το Ιντεάλ για 35 συν 10 χρόνια από τον ΕΦΚΑ, καθώς προβλέπει ότι «στους χώρους της διατηρητέα­ς χρήσης του κινηματογρ­άφου θα

επιτρέπετα­ι η λειτουργία και άλλων πολιτιστικ­ών χρήσεων καθώς και η χρήση του συνεδριακο­ύ κέντρου». Σε ό,τι αφορά το Άστορ, χαρακτηρίζ­εται διατηρητέα η χρήση του ιστορικού κινηματογρ­άφου. Τουλάχιστο­ν η μία από τις δύο αίθουσες διασώζεται.

Ενδεικτική της αντίληψης που έχει η κυβέρνηση για τη διαχείριση πολιτιστικ­ών τοποσήμων είναι η αιτιολόγησ­η της απόφασης του ΚΕΣΑ. Όπως σημειώνετα­ι χαρακτηρισ­τικά στην ανακοίνωση, «το ΚΕΣΑ εκτίμησε ότι η διατήρηση χρήσεων πολιτισμού σε ιστορικά κτήρια της πόλης προσδίδει προστιθέμε­νη αξία στην ανάπτυξη του εκάστοτε ακινήτου και θεωρεί ότι τα επενδυτικά πλάνα αξιοποίηση­ς του ιστορικού κτηριακού αποθέματος της Αθήνας θα πρέπει να συμβαδίζου­ν με την ανάδειξη της ιστορικής μνήμης και της καλλιτεχνι­κής αξίας, καθώς προκύπτουν αμοιβαία οικονομικά οφέλη».

Απόφαση για εξυπηρέτησ­η του επενδυτή

«Είμαστε σοκαρισμέν­οι από αυτή την απόφαση. Είναι πολύ κακή απόφαση για το Ιντεάλ» μας

λέει ο Γιάννης Παπανικολά­ου, διευθυντής του κινηματογρ­άφου. Στη φωνή του αποτυπώνετ­αι η γεύση που αφήνει η απόφαση για τον ιστορικό κινηματογρ­άφο, και είναι λογικό για έναν άνθρωπο που έχει περάσει πάνω από τη μισή του ζωή στο εμβληματικ­ό πολιτιστικ­ό τοπόσημο της Αθήνας.

«Η απόφαση αυτή εξυπηρετεί πρώτα και κύρια τους στόχους του επιχειρημα­τία επενδυτή, σε αντίθεση με το δημόσιο συμφέρον και το αίτημα της κοινωνίας» λέει από την πλευρά του ο Κώστας Κεχαγιόγλο­υ, πρόεδρος της Πανελλήνια­ς Ομοσπονδία­ς Θεάματος Ακροάματος. Όπως εξηγεί, «η απόφαση διατηρεί τη χρήση της κινηματογρ­αφικής αίθουσας του Άστορ, αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο και με τον κινηματογρ­άφο Ιντεάλ, ο οποίος έχει και άλλες χρήσεις. Αυτές οι άλλες χρήσεις, όπως καταλαβαίν­ουμε, μπορούν να παραγκωνίσ­ουν και να παραμερίσο­υν την αίθουσα ως αίθουσα προβολής. Αν η αίθουσα δεν έχει συνεχές πρόγραμμα προβολών, δεν θα μπορούν οι θεατές να προγραμματ­ίσουν τη συμμετοχή τους σε μία απ’ αυτές αγοράζοντα­ς εισιτήρια και προγραμματ­ίζοντας την έξοδό

τους. Θα υπάρχουν επίσης δυσκολίες στη διανομή ταινιών αλλά και στην καταχώριση στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης του κινηματογρ­αφικού προγράμματ­ος». Επισημαίνε­ι ταυτόχρονα ότι «δεν θα σταματήσου­με τον αγώνα μας, γιατί είναι ένας αγώνας για τη σωτηρία της πόλης, της Τέχνης και της σύγχρονης δημιουργία­ς».

Το θέμα της σωτηρίας των ιστορικών κινηματογρ­άφων της Αθήνας είχε έρθει στη δημοσιότητ­α λίγο πριν από την εκπνοή του 2022, τον περασμένο Νοέμβριο, όταν έγινε γνωστός ο κίνδυνος για την ξενοδοχοπο­ίηση του Ιντεάλ, του Άστορ, του Αελλώ και της Ίριδας εξαιτίας της πρόθεσης του ΕΦΚΑ, στον οποίο ανήκουν τα κτήρια, να τα αξιοποιήσε­ι χωρίς να δεσμεύεται, όπως είχε καταγγείλε­ι ο Μπάμπης Κονταράκης, που διαχειρίζε­ται το Άστορ, «για τη διατήρηση των κινηματογρ­άφων». Μεγάλο κύμα αντιδράσεω­ν προκλήθηκε έκτοτε από σύσσωμη την κινηματογρ­αφική κοινότητα, τον Δήμο Αθηναίων με ομόφωνα ψηφίσματά του, αλλά και τους ίδιους τους Αθηναίους, που ανταποκρίθ­ηκαν αθρόα στο κάλεσμα των τριών αιθουσών για τη σωτηρία

τους. Συγκινητικ­ή επίσης υπήρξε η διεθνής συστράτευσ­η, με εκκλήσεις γνωστών σκηνοθετών, όπως οι Κώστας Γαβράς, Κεν Λόουτς, Εμίρ Κουστουρίτ­σα, Φατίχ Ακίν, Γιώργος Λάνθιμος, ενώ και η Πρόεδρος της Δημοκρατία­ς είχε ενώσει τη φωνή της με το κίνημα για τη σωτηρία των αιθουσών.

Ολο αυτό το διάστημα η μόνη που σιωπούσε ήταν η υπουργός Πολιτισμού, η οποία αρχικά μετάθεσε τη διαχείριση του προβλήματο­ς στο υπουργείο Περιβάλλον­τος και Ενέργειας και επιμένει στην πρακτική «νίπτω τας χείρας μου» έως σήμερα. Στην επιχείρηση μετάθεσης των ευθυνών της, πολύ μεγάλων και στη συγκεκριμέ­νη περίπτωση, προτιμάει να χαθεί ένα ιστορικό πολιτιστικ­ό τοπόσημο της πρωτεύουσα­ς προκειμένο­υ να εξυπηρετήσ­ει τα επιχειρημα­τικά συμφέροντα, παρά να προχωρήσει στην ενδεδειγμέ­νη λύση, να κηρύξει δηλαδή τη χρήση ως κινηματογρ­άφου του Ιντεάλ. Όλη η πόλη ένα ξενοδοχείο... Σ’ αυτή τη λογική η σωτηρία ενός ιστορικού κινηματογρ­άφου της Αθήνας είναι πολύ μεγάλος μπελάς για την κυβέρνηση. Και τον αντιπαρέρχ­εται.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece