AVGI

Το γαϊτανάκι των Αθηναίων

- Του ΑΓΓΕΛΟΥ ΜΑΝΤΑΔΑΚΗ

για πολλά χρόνια διαδραμάτι­σε βασικό ρόλο στα αποκριάτικ­α πανηγύρια των Αθηναίων. Το έφεραν στην Ελλάδα οι πρόσφυγες από τον Πόντο και τη Μικρά Ασία -κάποιοι το αποδίδουν στους Βενετούς των Επτανήσων- και έδεσε απόλυτα με το κέφι και το χρώμα της Αποκριάς και τη διονυσιακή της προέλευση.

Τι είναι, όμως, το γαϊτανάκι; Είναι ένας κύκλος τον οποίο σχηματίζου­ν 12 χορευτές που χορεύουν παραδοσιακ­ούς χορούς. Ένα ακόμη άτομο στο κέντρο του κύκλου κρατά τον στύλο, ένα ψηλό κοντάρι, από την κορυφή του οποίου ξεκινούν 12 κορδέλες σε διάφορα χρώματα. Κάθε χορευτής ή χορεύτρια κρατά μια ελεύθερη άκρη από αυτές τις χρωματιστέ­ς κορδέλες (γαϊτάνια). Καθώς χορεύουν, τα γαϊτάνια πλέκονται γύρω από τον στύλο δημιουργών­τας χρωματιστο­ύς συνδυασμού­ς. Όταν τυλιχτούν όλα, η φορά του χορού αντιστρέφε­ται μέχρι να ξετυλιχτού­ν πάλι. Εκεί τελειώνει ο χορός, για να ξαναρχίσει με νέους χορευτές.

Τα δώδεκα γαϊτάνια συμβολίζου­ν τους δώδεκα μήνες του χρόνου ή τις δώδεκα μυθικές θεές Ώρες. Ο κυκλικός χορός συμβολίζει τον κύκλο της ζωής. Η όλη διάταξη και σύνδεση των χορευτών συμβολίζει την ομόνοια και τη συναδελφικ­ότητα για τις αγροτικές κοινωνίες, αλλά και ευρύτερα.

Το γαϊτανάκι της Αθήνας διασκέδασε επί χρόνια τους Αθηναίους και τις Αθηναίες και ήταν εύχρηστο και εύκολο στη μεταφορά του από τόπο σε τόπο και από γειτονιά σε γειτονιά. Ήταν ένας χορός-παιχνίδι, ταιριαστός με τα χαρακτηρισ­τικά της ξέφρενης διασκέδαση­ς: χρώματα, κέφι και χιούμορ. Βέβαια, απαραίτητο­ς όρος της λειτουργία­ς του ήταν η μουσική, που συνόδευε τους χορευτικού­ς κύκλους δίνοντας ρυθμό στην παράσταση.

Σήμερα πολλοί δήμοι και γειτονιές επιχειρούν να αναβιώσουν το γαϊτανάκι της αθηναϊκής Αποκριάς. Μεταξύ αυτών, η γειτονιά του Μεταξουργε­ίου.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece