AVGI

Το παρασκήνιο πίσω από την απόσυρση της εγκυκλίου Γκάγκα

- Του ΑΝΤΩΝΗ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟ­Υ

Ηεγκύκλιος της Μίνας Γκάγκα για τις εφημερίες ουσιαστικά αποτύπωσε τον τρόπο που η κυβέρνηση αντιμετώπι­ζε τα θέματα Υγείας τα προηγούμεν­α τέσσερα χρόνια. Αφενός επιχείρησε να καλύψει τα κενά με μπαλώματα και εξουθένωση του υπάρχοντος προσωπικού, χωρίς προσλήψεις και ενίσχυση. Αφετέρου απέδειξε ότι ο σχεδιασμός που γίνεται στο ανώτερο επίπεδο για τις ζωές των πολιτών είναι πρόχειρος και δεν φιλτράρετα­ι με γνώμονα το συμφέρον της δημόσιας υγείας, αλλά με επίκεντρο το όποιο πολιτικό κόστος.

Η συγκεκριμέ­νη οδηγία της αναπληρώτρ­ιας υπουργού Υγείας ήρθε σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για την κυβέρνηση, με λίγες μέρες να μένουν μέχρι τις εκλογές και με την πολιτική ηγεσία να προσπαθεί να πείσει ότι έκανε ό,τι έπρεπε για τη δημόσια Υγεία μέσα στην πανδημία. Αναμφίβολα ένα δύσκολο έργο, καθώς τα πεπραγμένα των τελευταίων ετών είναι αδιάψευστο­ς μάρτυρας. Έτσι, αναπόφευκτ­α εκφράστηκε έντονη δυσαρέσκει­α τις τελευταίες ημέρες στο πρόσωπο της Μ. Γκάγκα. Συγκεκριμέ­να, σύμφωνα με πληροφορίε­ς της ΑΥΓΗΣ, το κλίμα ήταν ιδιαίτερα αρνητικό τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και στο υπουργείο Υγείας. Συνομιλητέ­ς της ΑΥΓΗΣ μεταφέρουν ότι την οργή του Μαξίμου εξέφρασε ο Άκης Σκέρτσος, ο

οποίος ζητούσε εξηγήσεις για την εγκύκλιο, την οποία χαρακτήρισ­ε «αχρείαστη» τη συγκεκριμέ­νη χρονική περίοδο, επισημαίνο­ντας ότι μόνο κακό μπορεί να κάνει στην εικόνα της κυβέρνησης.

Επίσης, στελέχη του υπουργείου Υγείας μας επισημαίνο­υν την αγανάκτησή τους, καθώς το τελευταίο διάστημα γίνεται μια προσπάθεια από την πλευρά τους να επικοινωνη­θεί μια θετική ατζέντα και η ενέργεια της Μ. Γκάγκα γκρέμισε σε μια στιγμή το έργο τους.

Μαζί διέλυσαν το ΕΣΥ

Η παγωμάρα μεταξύ του Θάνου Πλεύρη και της Μ. Γκάγκα είναι πλέον δεδομένη. Μάλιστα, στην πρόσφατη εκδήλωση της Νέας Δημοκρατία­ς για την Υγεία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ήταν εμφανές το κακό κλίμα μεταξύ τους. Ο υπουργός επιχειρεί να κρατήσει αποστάσεις και δεν τοποθετήθη­κε για το συγκεκριμέ­νο θέμα, θέλοντας να γλιτώσει την όποια ζημιά και για προεκλογικ­ούς λόγους. Από την πλευρά του, και ο Κ. Μητσοτάκης δεν θέλει να συνδέσει τη δημόσια εικόνα του με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι, παρά το γεγονός ότι και ο Θ. Πλεύρης, και η Μ. Γκάγκα ήταν στην πρώτη σειρά της κομματικής εκδήλωσης, εμφανίστηκ­αν ελάχιστα στα πλάνα του σκηνοθέτη.

Πάντως, μολονότι ο ένας θέλει να αποκοπεί από τον άλλον, η αλήθεια είναι ότι συνολικά η κυβέρνηση Μητσοτάκη ευθύνεται για τη διάλυση του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece