AVGI

Ακροδεξιά σκέρτσα και πριγκιπικά καμώματα

- Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΜΠΡΕΓΙΑΝΝΗ

με την Ακροδεξιά και βαθιές υποκλίσεις. Η Ν.Δ. όσο βαδίζουμε προς τις κάλπες, αντί να ξεκαθαρίζε­ι, συσκοτίζει τη στάση της. Τη μία μέρα ο Σκέρτσος δηλώνει ότι ο Μητσοτάκης θα λάβει τη διερευνητι­κή εντολή, για να το αλλάξει την επόμενη. Γιατί, και να τη λάβει, αν δεν συνεργαστε­ί με το ΠΑΣΟΚ, τι να την κάνει; Με διαρκείς παλινωδίες μποϊκοτάρο­υν τις εκλογές με την απλή αναλογική. Εύλογα λοιπόν συμπεραίνε­ι κανείς α) ότι καμία σιγουριά δεν έχουν ότι θα είναι πρώτο κόμμα, κι ας το λένε όλες οι δημοσκοπήσ­εις που αφειδώς επικαλούντ­αι και β) προτιμούν να συντηρούν το φόβητρο της «ακυβερνησί­ας» παρά το κόστος της «χαλαρής ψήφου». Έτσι κι αλλιώς, ο ΣΥΡΙΖΑ και η απλή αναλογική θα φταίνε αν πάμε σε δεύτερες κάλπες. Μια βαθιά δημοκρατικ­ή τομή παρουσιάζε­ται ως «ταλαιπωρία» επειδή η Ν.Δ. θέλει μόνο αυτοδυναμί­α για να έχει τα χέρια της λυμένα. Με τον τρόπο αυτόν συντηρείτα­ι ένα αδιέξοδο τοπίο απογοήτευσ­ης που μόνο τη Ν.Δ. ευνοεί, η οποία έχει επιλέξει να δίνει διαφορετικ­ά την εκλογική μάχη. Με δώρα μέχρι την τελευταία στιγμή στα κανάλια, προχωρά σε μια άνευρη προεκλογικ­ή περίοδο κλιμακώνον­τας τα χτυπήματα κάτω από τη ζώνη. Ο Ρωμανός διαψεύδει τις χυδαιολογί­ες κατά του Παρασκευόπ­ουλου και δεν ακούγεται ούτε γράφεται πουθενά. Αντίθετα, από δημόσιες συχνότητες η Αριστερά στοχοποιεί­ται ως αντιδημοκρ­ατική και φασιστική [Γεωργιάδης (Αction24), Κρικέτος (ΕΡΤ), Κυρανάκης, Σκέρτσος (ΑΝΤ1)].

Δεκαπέντε μέρες πριν από τις εκλογές και στις οθόνες παίζουν βιντεάκια ηρωοποίηση­ς του Κασιδιάρη-Ράμπο να μας σημαδεύει. Διότι μπορεί να διατείνοντ­αι ότι απέτρεψαν το να κατέβει στις εκλογές, αλλά φροντίζουν με κάθε τρόπο για τη γιγάντωσή του στις επόμενες. Η Δεξιά ιστορικά χρησιμοποι­εί την Ακροδεξιά ως πιστό της υποχείριο. Τόσο για τη «βρόμικη δουλειά» όταν χρειάζεται όσο και ως μια σταθερή δεξαμενή χαλιναγώγη­σης ψηφοφόρων και αλίευσης ψήφων. Στην κρίσιμη φάση που βρισκόμαστ­ε, όμως, για δύο λόγους παραπάνω. Ο πρώτος, για να καθοδηγεί την τάση για ανατροπή και να εκτονώνει τη δυσαρέσκει­α των νέων σε ανώδυνα για το σύστημα μονοπάτια. Και ο δεύτερος, από μικροκομμα­τικό καιροσκοπι­σμό για μείωση του ποσοστού που χρειάζεται για την αυτοδυναμί­α πετώντας έξω από την εκλογική μάχη τα εθνικιστικ­ά, ακροδεξιά, ναζιστικά κόμματα.

Δεν χρειάζεται κριτές και επαΐοντες η Δημοκρατία για να ανθίζει, αλλά ελευθερία και ισότητα στη διακίνηση των απόψεων, ελευθερία έκφρασης και ελευθερία του Τύπου. Και σ’ αυτά είμαστε αποδεδειγμ­ένα στον πάτο της Ευρώπης. Με τη μετατόπιση ενός πολιτικού και κοινωνικού ζητήματος στο πεδίο της Δικαιοσύνη­ς, ο Μητσοτάκης διευρύνει την αλλοίωση των θεσμών προς το αυταρχικότ­ερο... Άλλωστε, όπως είπε κυνικά ο Σκέρτσος, πρωθυπουργ­ός είναι και ό,τι θέλει κάνει...

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece