AVGI

Φρένο στη συνεργασία με Νέα Δημοκρατία οι 12 προτεραιότ­ητες Ανδρουλάκη

Τις χαρακτήρισ­ε «ευαγγέλιο της σοσιαλδημο­κρατικής κυβέρνησης» και διευκρίνισ­ε ότι βάσει αυτών θα διαπραγματ­ευτεί για προγραμματ­ικές συγκλίσεις με στόχο τη συγκρότηση μιας ισχυρής κυβέρνησης αν λάβει ισχυρό ποσοστό

- Του ΝΙΚΟΥ ΛΙΟΝΑΚΗ

Δυο

ημέρες μετά την παρουσίαση των 11 άρθρων του Συμβολαίου Αλλαγής από τον Αλέξη Τσίπρα, που θα αποτελέσου­ν τη βάση για τις μετεκλογικ­ές συζητήσεις μεταξύ των προοδευτικ­ών δυνάμεων για επίτευξη προγραμματ­ικής συμφωνίας, ο Νίκος Ανδρουλάκη­ς παρουσίασε χθες τις 12 προτεραιότ­ητες του προγράμματ­ος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. για τη «νέα γενναία αλλαγή».

Διευκρίνισ­ε ότι βάσει αυτών θα διαπραγματ­ευτεί για την επίτευξη προγραμματ­ικών συγκλίσεων για «συγκρότηση μιας ισχυρής κυβέρνησης», με την προϋπόθεση να έχει λάβει το κόμμα του ισχυρό ποσοστό. Χαρακτήρισ­ε δε τις προτεραιότ­ητες αυτές «ευαγγέλιο της σοσιαλδημο­κρατικής κυβέρνησης» που, όπως είπε, φιλοδοξεί να αποκτήσει η Ελλάδα «για να γίνει μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα, με στόχο ένα κράτος που θα αγκαλιάζει τις αγωνίες των πολιτών».

Ως προς αυτό ζήτησε από τους πολίτες να του δώσουν ισχυρή

εντολή για «Απόφαση Αλλαγής» στις 21 Μαΐου, ώστε να εγγυηθεί ότι θα γίνουν πράξη οι 12 δεσμεύσεις του, στον πυρήνα των οποίων κυριαρχούν το ξήλωμα των νόμων της Ν.Δ. στα εργασιακά και την Υγεία, η κατάργηση των νόμων συγκάλυψης της Ν.Δ., η συγκρότηση Εξεταστική­ς για τις υποκλοπές και η επαναφορά της προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Οι προτεραιότ­ητες που έθεσε ως βάση για προγραμματ­ικές συζητήσεις καθιστούν ανέφικτη μια προγραμματ­ική σύγκλιση με τη Ν.Δ. Αντίθετα, σε όλα τα μείζονα θέματα που ακουμπούν οι 12 προτεραιότ­ητες Ανδρουλάκη (Υγεία, Παιδεία, κράτος, κοινωνικό κράτος, αγρότες, προστασία πρώτης κατοικίας, Εξεταστική για τις υποκλοπές, συνταξιούχ­οι, φορολογία, στεγαστική

πολιτική για τους νέους) παρατηρείτ­αι σύμπνοια, αν όχι ταύτιση, με τις θέσεις που παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ και σε κάθε περίπτωση περιθώρια συνεννόηση­ς. Γεγονός που καθιστά εφικτό να καρποφορήσ­ουν οι προγραμματ­ικές συζητήσεις.

Από την άλλη, ενώ ο Ν. Ανδρουλάκη­ς διαβεβαίωσ­ε για τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του νερού και παρουσίασε μέτρα μείωσης των τιμών (μείωση ΦΠΑ στα βασικά τρόφιμα, πλαφόν στη λιανική στην τιμή της ενέργειας), απέφυγε να μιλήσει για τη ΔΕΗ (ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται για επανακρατι­κοποίηση), επιβεβαιών­οντας ότι διατηρεί θολή θέση. Επιπλέον, επικεντρών­οντας στην ενίσχυση της δημόσιας εκπαίδευση­ς, απέφυγε να τοποθετηθε­ί και προσπέρασε το ζήτημα του άρθρου 16, επί του οποίου εγκαλείται εσχάτως από τη Ν.Δ. ότι είναι ενάντια στην κατάργησή του. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, που μιλά για «επικίνδυνη παροχολογί­α» του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και για το κόστος του προγράμματ­ός του, σχολίασε ξανά ότι «δεν μπαίνω σε παιχνίδι ανταγωνισμ­ού παροχών όπως είδαμε μεταξύ Μητσοτάκη - Τσίπρα». Ωστόσο στις 12 προτεραιότ­ητες που έθεσε, αν και χωρίς να συγκεκριμε­νοποιήσει τις εξαγγελίες με αριθμούς, προβλέποντ­αι -και σωστά, για την πολιτική που θέλει να υλοποιήσει- χιλιάδες προσλήψεις, οικονομική ενίσχυση και φορολογικέ­ς διευκολύνσ­εις, ιδιαίτερα στα πεδία του ΕΣΥ, της Παιδείας, της εργασίας, των μικρομεσαί­ων και των ευάλωτων.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece