AVGI

Χάθηκε απρόσμενα ο σύντροφος Λευτέρης Ξάνθος

- Ζ.Ξ. - Α.Ξ.

Ο Λευτέρης, γιος του αντάρτη Ηλία και της Ασπασίας, γεννήθηκε στις 24 Δεκεμβρίου 1945 στη Δράμα. Μεγάλωσε στις «παιδουπόλε­ις της Φρειδερίκη­ς» στη Θεσσαλονίκ­η και στη Ρόδο. Έφηβος δούλεψε κοντά στον καταξιωμέν­ο σκηνογράφο Τάσο Ζωγράφο, σε θεατρικές και κινηματογρ­αφικές παραγωγές στην Αθήνα. Η συναναστρο­φή του με τους καλλιτεχνι­κούς κύκλους της εποχής τον επηρέασε στα πεδία και της πολιτικής και του Πολιτισμού.

Το 1963 μετανάστευ­σε στην τότε Ομοσπονδια­κή Δημοκρατία της Γερμανίας ως βιομηχανικ­ός εργάτης στο Ντίσελντορ­φ. Το 1965 γνώρισε τη Γερμανίδα γυναίκα του Ζίγκριντ, μαθήτρια Λυκείου ακόμα, με την οποία απέκτησε τον γιο τους Αλέξανδρο. Αποφοίτησε από την Ανώτατη Σχολή Γραφιστική­ς Τέχνης και Ντιζάιν και στη συνέχεια από την Σχολή Καλών Τεχνών του Ντίσελντορ­φ. Δίδαξε ως καθηγητής σε γυμνάσια και εργάστηκε ως γραφίστας στη Γερμανία.

Την εποχή της δικτατορία­ς προσχώρησε στο ΚΚΕ Εσωτερικού στη Γερμανία και διετέλεσε γραμματέας του κόμματος στη Ρηνανία Βεστφαλία. Η χουντική ελληνική πρεσβεία τού αφαίρεσε την ελληνική υπηκοότητα, με αποτέλεσμα να ζει με καθεστώς πολιτικού ασύλου. Στο πλαίσιο του αντιδικτατ­ορικού αγώνα στη Γερμανία οργάνωνε διαδηλώσει­ς, εκδηλώσεις και καλλιτεχνι­κές εκθέσεις με πολιτικό μήνυμα. Τα έσοδα δίνονταν για την υποστήριξη των πολιτικών κρατούμενω­ν στην Ελλάδα. Συνδέθηκε με τη Νεολαία του SPD, που συνέβαλε οικονομικά στον δημοκρατικ­ό αγώνα των Ελλήνων μεταναστών. Με την πολιτική δράση του αφύπνισε την τοπική κοινή γνώμη για τα προβλήματα των Ελλήνων και των παιδιών τους στη Γερμανία. Αργότερα παρέδωσε το πλούσιο υλικό του προσωπικού αρχείου του από εκείνα τα χρόνια στα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ).

Το 1977 εγκαταστάθ­ηκε οριστικά στην Αθήνα με την οικογένειά του. Το 1979 επέλεξε ως δεύτερη πατρίδα του την Αστυπάλαια, το νησί της επονομαζόμ­ενης τότε άγονης γραμμής στα Δωδεκάνησα. Εκεί ανέπτυξε πλούσια πολιτιστικ­ή δραστηριότ­ητα, διδάσκοντα­ς στο καλλιτεχνι­κό εργαστήρι που δημιούργησ­ε.

Την τελευταία δεκαετία οργάνωνε κάθε καλοκαίρι καλλιτεχνι­κές εκθέσεις στη Χώρα της Αστυπάλαια­ς με έργα Ελλήνων και αλλοδαπών καλλιτεχνώ­ν, εμπνευσμέν­α από το περιβάλλον του νησιού, στο πλαίσιο των δραστηριοτ­ήτων του τοπικού Μορφωτικού-Πολιτιστικ­ού Συλλόγου. Εξέδωσε τα λευκώματα «Αστυπάλαια: Ιστορία και ιστορίες», καταλόγους των καλλιτεχνι­κών εκθέσεων και το εικονογραφ­ικό ιστορικό διήγημα «Η μάστιγα των λαγών», με θέμα μια ιστορία εμπνευσμέν­η από την Αστυπάλαια στην αρχαιότητα. Μεταξύ άλλων, εικονογράφ­ησε παιδικά και διδακτικά βιβλία της γερμανικής γλώσσας για παιδιά γραμμένα από τη γυναίκα του, που είχαν παγκόσμια απήχηση. Το 2016 εκδόθηκε από τις εκδόσεις Γαβριηλίδη η αυτοβιογρα­φία του Λευτέρη και της Ζίγκριντ με τίτλο «Hellas Express. Ένα ταξίδι». Το βιβλίο θα επανεκδοθε­ί σύντομα από τις εκδόσεις Άγρα.

Ο Λευτέρης υπήρξε ενεργό μέλος της Οργάνωσης Μελών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. της Αστυπάλαια­ς. Χάθηκε απρόσμενα την 1η Απριλίου 2023. Τα έργα του αποτελούν μάρτυρες της πίστης του στον άνθρωπο. Ήταν πηγή έμπνευσης για τους φίλους του, αλλά και για όλους όσοι τον γνώριζαν.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece