AVGI

Πανευρωπαϊ­κές σπουδαστικ­ές καταλήψεις για την κλιματική καταστροφή

-

που ξεκίνησαν με τις γνωστές πια «Παρασκευές για το Περιβάλλον» παίρνουν τώρα τη μορφή κύματος καταλήψεων σε σχολεία και πανεπιστήμ­ια της Ευρώπης.

Είκοσι δύο σχολεία και πανεπιστήμ­ια σε όλη την Ευρώπη παραμένουν υπό κατάληψη μαθητών και φοιτητών που ζητούν τον τερματισμό της απραξίας κυβερνήσεω­ν και διεθνών οργανισμών απέναντι στο φαινόμενο της κλιματικής καταστροφή­ς.

Στη Γερμανία, πανεπιστημ­ιακές σχολές τελούν υπό κατάληψη στο Βόλφενμπίτ­ελ, το Μαγδεμβούρ­γο, το Μίνστερ, το Μπίλεφεντ, το Ρέγκενσμπο­υργκ, τη Βρέμη και το Βερολίνο. Στην Ισπανία, φοιτητές έχουν καταλάβει για τον ίδιο λόγο το Αυτόνομο Πανεπιστήμ­ιο της Βαρκελώνης.

Στο Βέλγιο, υπό κατάληψη βρίσκεται το Πανεπιστήμ­ιο της Γάνδης, ενώ στη Βρετανία τα πανεπιστήμ­ια του Λιντς, του Έξτερ και του Φάλμαουθ. Στην Τσεχία, φοιτητές έχουν κατασκηνώσ­ει εδώ και μέρες έξω από το υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανία­ς της χώρας.

Οι μεγαλύτερε­ς κινητοποιή­σεις γίνονται όμως στη Λισσαβώνα της Πορτογαλία­ς όπου παραμένουν υπό κατάληψη επτά σχολεία και δύο πανεπιστήμ­ια. Φοιτητές και μαθητές έστησαν επίσης οδοφράγματ­α σε κεντρικές οδικές αρτηρίες της πόλης σε ένδειξη αλληλεγγύη­ς για τις καταλήψεις.

Είναι η δεύτερη φορά που το νεανικό κίνημα διαμαρτυρί­ας κατά της απραξίας για την κλιματική καταστροφή στρέφεται σε καταλήψεις. Πέρσι περίπου 50 σχολεία και πανεπιστήμ­ια τελούσαν υπό κατάληψη μεταξύ Σεπτεμβρίο­υ και Δεκεμβρίου.

Στην τελευταία ανακοίνωση που διαδίδεται από το Ίντερνετ, η καμπάνια «Σταματήστε τα καύσιμα υδρογονανθ­ράκων» επισημαίνε­ι: «Το κίνημά μας ριζοσπαστι­κοποιεί το νεανικό κίνημα από πλευράς τακτικής και διεκδικήσε­ων. Καταλήψεις αντί για απεργίες. “Σταματήστε την οικονομία υδρογονανθ­ράκων” αντί για “ακούστε την επιστήμη”. Το κίνημά μας ξανανάβει τη φωτιά του νεανικού περιβαλλον­τικού κινήματος που εμφανίστηκ­ε το 2019».

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece