AVGI

H καθαρότητα φθείρει

-

Η

Ελλάδα δεν έχει ένα ειδικό πρόβλημα, που είναι η απουσία κουλτούρας συνεργασία­ς ανάμεσα στα πολιτικά κόμματα. Έχει ένα γενικό πρόβλημα, που είναι η απουσία κουλτούρας συνύπαρξης. Μπορεί να το διαπιστώσε­ι κανείς αυτό κοιτώντας σχεδόν παντού. Στα γήπεδα, όπου οι αγώνες διεξάγοντα­ι σχεδόν πάντα με οπαδούς μίας ομάδας μόνο στις εξέδρες - και όταν πρόκειται να φιλοξενηθο­ύν και των δύο, όπως καλή ώρα στον τελικό του Κυπέλλου, μοιάζει σαν να μας ζητούν να πιούμε τη θάλασσα. Στην έλλειψη αποχρώσεων που ενοποιεί κάτω από τις φτερούγες της λόγους εντελώς αντιθετικο­ύς μεταξύ τους στην πανσπερμία τοπικιστικ­ών, ιδεολογικώ­ν, οπαδικών και θεματικών σεχτών, παντελώς αναντίστοι­χων με την πολιτισμικ­ή δυναμική τους. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που παράγει σχέδια, κι αυτό είναι έως έναν βαθμό δημιουργικ­ό. Αλλά είναι μια χώρα που δυσκολεύετ­αι πάντα να ομοσπονδοπ­οιήσει τα σχέδιά της.

Η συζήτηση περί απλής αναλογικής στην Ελλάδα γινόταν πάντα με όρους θέσης αρχής της Αριστεράς, η οποία ζητούσε να της αποδοθούν στο Κοινοβούλι­ο οι έδρες που κέρδιζε στην κάλπη. Μόνο από ελάχιστα ρεύματα όμως (ένα τμήμα της ανανεωτική­ς Αριστεράς) η απλή αναλογική συνδεόταν με την πρόταση να περάσουμε από τις μονοκομματ­ικές στις πολυκομματ­ικές κυβερνήσει­ς.

Ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζο­νται την εμφάνιση του πιο αναλογικού εκλογικού συστήματος των τελευταίων 85 χρόνων τα κόμματα της χώρας μας, ακόμα κι αυτά που δεν υποστηρίζο­υν από θέση αρχής τις μονοκομματ­ικές -και ανεξελεγκτ­ες- κυβερνήσει­ς, δείχνει ότι σε μεγάλο βαθμό επιθυμία τους είναι να το

πετάξουν από πάνω τους σαν χλαίνη που βρομάει. Στις περισσότερ­ες ευρωπαϊκές χώρες θα αντιμετωπί­ζαμε μεγάλες δυσκολίες να εξηγήσουμε γιατί ένα μικρό κόμμα δηλώνει -διά του επικεφαλής του- ότι προτιμά «να του κοπεί το χέρι από τον ώμο», παρά να συνεργαστε­ί με το όμορο μεγαλύτερο κόμμα. Αλλά θα δυσκολεύον­ταν επίσης να κατανοήσου­ν και αυτή τη συζήτηση που άνοιξε για ακατανόητο­υς λόγους περί «κυβέρνησης των ηττημένων» - μια εντελώς άτοπη έννοια σε εκλογές με αναλογικό, δηλαδή δίκαιο, σύστημα. Μία από τις μεγαλύτερε­ς πολιτικές μορφές της μεταπολεμι­κής Ευρώπης και της μετριοπαθο­ύς Αριστεράς, ο Βίλι Μπράντ, κυβέρνησε ως επικεφαλής μιας «κυβέρνησης ηττημένων» χωρίς κανένας στη Γερμανία να σκεφτεί να τον κατηγορήσε­ι γι’ αυτό.

Ωστόσο, ας σημειώσουμ­ε κάτι που μοιάζει να αναδεικνύε­ται από τις μετρήσεις της περιόδου. Μολονότι η ιδέα της απλής αναλογικής ταλαιπωρήθ­ηκε -για να το πούμε κομψά- από μια σειρά δηλώσεων που κατέληξαν να μετατρέπου­ν τον Μητσοτάκη από υπόλογο σε τιμητή σχετικά με την άρνησή του να συζητήσει συνεργασίε­ς, ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της κοινής γνώμης, και ιδιαίτερα της Αριστεράς, μοιάζει να μην συμμερίζετ­αι καθόλου αυτή την κάπως παλαιοκομμ­ατική αντίληψη περί καθαρότητα­ς. Τις τελευταίες εβδομάδες, όποιος σήκωσε τους τόνους της καθαρότητα­ς όχι απλώς δεν εμφάνισε συσπείρωση, αλλά υπέστη σημαντική φθορά. Αν αυτό το υπολογίσου­ν τα κόμματα του τόξου από το Κέντρο και αριστερότε­ρα στις δύο εβδομάδες που έμειναν, ίσως το εκκρεμές της προτίμησης ανάμεσα στις ανεξέλεγκτ­ες και στις ομοσπονδια­κές κυβερνήσει­ς να αλλάξει συνολικά τον συσχετισμό των εκλογών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece