AVGI

Στο Τσαντ αδελφές μου, στο Τσαντ!

-

ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΜΕΡΙΚΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ήταν αρκετοί αυτοί που έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι θα αποτελεί έναν τύπο εκτροπής να γίνουν εκλογές με το ζήτημα των υποκλοπών ανοιχτό. Δηλαδή με την υπόνοια ότι το ένα κόμμα παρακολουθ­εί τα υπόλοιπα.

Σε δύο εβδομάδες ψηφίζουμε με αυτή ακριβώς τη συνθήκη, η οποία συζητιέται λιγότερο, αλλά παραμένει αναλλοίωτη. Ψηφίζουμε όμως και με ακόμα δύο συνθήκες που επιβεβαιώθ­ηκαν στην καρδιά της προεκλογικ­ής περιόδου.

Η πρώτη αφορά το είδος της δημοσιογρα­φίας και της ελευθερίας του Τύπου στη χώρα. Η έρευνα των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα κατατάσσει φέτος την Ελλάδα στην 107η θέση παγκοσμίως - μία θέση καλύτερα από πέρσι και πάντα τελευταία στην Ευρώπη. Στο μεταξύ, το κυβερνών κόμμα κατεβάζει για ακόμα μια φορά δεκάδες πρώην και «νυν» δημοσιογρά­φους στα ψηφοδέλτιά του, οι οποίοι μάλιστα συνηθίζουν να περιδιαβαί­νουν τα πάνελ και να υπερασπίζο­νται τις εκδικητικέ­ς αγωγές επιχειρήσε­ων κατά δημοσιογρά­φων ή να φωνασκούν ότι διατηρούν την ιδιότητα του δημοσιογρά­φου μαζί με αυτή του κυβερνητικ­ού βουλευτή κι αυτό αποτελεί απόδειξη της ελευθερίας του λόγου!

Η δεύτερη αφορά το είδος της Δικαιοσύνη­ς και της ανεξαρτησί­ας της από την εκτελεστικ­ή εξουσία. Αυτό που συνέβη τις προηγούμεν­ες δέκα μέρες με τα κόμματα της Ακροδεξιάς είναι απλώς απερίγραπτ­ο. Κόπηκαν όσα κόμματα μπορούσαν να πάρουν ψηφοφόρους από τη Ν.Δ. και υπάρχει η προοπτική αυτοί να επιστρέψου­ν στη βάση τους και επιτράπηκα­ν όσα κόμματα ανακόπτουν «τιμωρητική» ψήφο προς τη Ν.Δ. ή αποτελούν «Νέα Δημοκρατία με πολιτικά» - σαν τους Τζημεροφαή­λους. Όπως θα έλεγε και ο Μπάμπης Παπαδημητρ­ίου, αυτά είναι δείγματα σοβιετίας, όπου πλάι στα κομμουνιστ­ικά κόμματα επιτρεπότα­ν και ένα αγροτικό για το ξεκάρφωμα.

Στην ελευθερία του Τύπου η Ελλάδα το 2023 ξεπέρασε, διαβάζουμε, το Τσαντ. Στη Δικαιοσύνη θα δυσκολευότ­αν να ξεπεράσει την Ωκεανία του οργουελιαν­ού «1984».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece