AVGI

Πώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη αφαίρεσε από τους συνταξιούχ­ους 7,6 δισ. ευρώ

Το «τυράκι» του Σκοπιανού και η φάκα των συντάξεων. Από την αθέτηση και την κλοπή της 13ης σύνταξης στα αναδρομικά και στις αυξήσεις που στέρησε από 2,5 εκατ. συνταξιούχ­ους

- Του ΑΝΔΡΕΑ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟ­Υ

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εξαπάτησε προεκλογικ­ά τους συνταξιούχ­ους. Το προεκλογικ­ό μότο της Νέας Δημοκρατία­ς το 2019 ήταν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «αντάλλαξε τις συντάξεις με το Σκοπιανό». Το απίστευτο ψέμα, τη διαστρέβλω­ση που ξεπέρασε κάθε όριο γκεμπελισμ­ού, είχε διατυπώσει για πρώτη φορά ο Κυρ. Μητσοτάκης στις 11 Δεκεμβρίου 2018 κατά την ομιλία του στη Βουλή. Είχε πει τότε: «Λέτε ότι δεν θα κόψετε άλλο τις συντάξεις όταν εσείς υπογράψατε τη μείωση των συντάξεων και ενώ προηγούμεν­α έχετε κόψει όλες τις νέες και έχετε πριονίσει όλες τις παλαιότερε­ς» και πρόσθεσε: «Με κυνισμό στήσατε ένα διχασμό πάνω στο Σκοπιανό. Ανταλλάξατ­ε το Σκοπιανό με τις μειώσεις των συντάξεων. Ανταλλάξατ­ε ένα μέτρο που δεν θα έπρεπε να έχετε ψηφίσει με μια μείζονα εθνική υποχώρηση. Αυτό ήταν το εισιτήριο με το οποίο ταξιδεύσατ­ε από τις Πρέσπες στην Ιθάκη...».

Τι έκρυβε μετεκλογικ­ά αυτή η προπαγάνδα για το μείζον εθνικό θέμα, που επιλύθηκε επιτυχώς το 2019, το γνωρίσαμε. Αυτό που δεν μπορούσαν να φανταστούν τα 2,5 εκατ. των συνταξιούχ­ων (και τα 4,5 εκατ. των ασφαλισμέν­ων) ήταν όσα θα εφάρμοζε η νέα κυβέρνηση σε βάρος τους αμέσως μετά τις εκλογές.

Συνοπτικά η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με δύο βασικούς υπουργούς στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, τους Γ. Βρούτση και Κ. Χατδηδάκη, αμέσως μετά τις εκλογές δρομολόγησ­ε τα ακριβώς αντίθετα απ’ όσα είχε υποσχεθεί.

Εκοψε τη 13η σύνταξη, εξαπάτησε 1,5, εκατ. συνταξιούχ­ους με τα αναδρομικά, επέβαλε χαράτσι 25% στους ελεύθερους επαγγελματ­ίες, έκοψε τη δεύτερη εθνική σύνταξη σε χήρους και αναπήρους, την οποία έδωσε απλόχερα σε αιρετούς και δημάρχους.

Πόσο στοίχισε άραγε η αθέτηση των υποσχέσεων Μητσοτάκη στα 2,5 εκατ. συνταξιούχ­ων; Ούτε λίγο ούτε πολύ 7,6 δισ. ευρώ έχασαν οι συνταξιούχ­οι την τετραετία της Νέας Δημοκρατία­ς. Από την περικοπή της 13ης σύνταξης (1,1 εκατ. ευρώ τον χρόνο) οι συνταξιούχ­οι έχασαν συνολικά 4,5 δισ. ευρώ. Από τη μη επιστροφή των περικοπών σε δώρα και επικουρικέ­ς συντάξεις, που είχε παρανόμως και αντισυνταγ­ματικά περικόψει η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου, δεν επεστράφησ­αν 2,5 δισ. σε

περίπου 1 εκατ. δικαιούχου­ς. Τέλος, λόγω της προσωπικής διαφοράς, που τώρα ο κ. Μητσοτάκης υπόσχεται ότι θα σταδιακά θα... αντιμετωπί­σει, στερήθηκαν 600 εκατ. περίπου 900.000 συνταξιούχ­οι. Ολη η τετραετία της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατία­ς αποτελεί μια συνεχή προσπάθεια μεθοδικής διάλυσης του ΕΦΚΑ, έχοντας ήδη παραδώσει την επικουρική ασφάλιση στα funds και στις ασφαλιστικ­ές εταιρείες, αλλά και την έκδοση των συντάξεων σε ιδιωτική εταιρεία.

Παρά τις προεκλογικ­ές δεσμεύσεις η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατήργησε τη 13η σύνταξη, διοχετεύον­τας τα 960 εκατ. που έλαβαν οι συνταξιούχ­οι το 2019 στη χρηματοδότ­ηση της ιδιωτικοπο­ίησης της επικουρική­ς ασφάλισης (Ν. 4826/2021).Για περισσότερ­ους από 800.000 συνταξιούχ­ους, ο νόμος προέβλεπε πλήρη 13η σύνταξη (500 ευρώ), ενώ για τις υψηλότερες συντάξεις υπήρχε κλιμάκωση που έφτανε στο 30% (Ν. 4611/2019).

Εξαπάτησε τους συνταξιούχ­ους σε σχέση με τα αναδρομικά από τις παράνομες περικοπές που έκανε η κυβέρνηση Σαμαρά, το 2012 (Ν. 4051/2012 και 4093/2012).Αντί μάλιστα να συμμορφωθε­ί με τις αποφάσεις του ΣτΕ, επέστρεψε μόνο τις περικοπές για τις κύριες συ

ντάξεις και όχι για δώρα και επικουρικέ­ς.

Επιπλέον φορολόγησε και με υψηλότατο συντελεστή τα αναδρομικά, με αποτέλεσμα χιλιάδες συνταξιούχ­οι να λάβουν τα ποσά που δικαιούντα­ι κομμένα ακόμα και στο 50%.

Άφησε εκτός στήριξης μεταξύ άλλων τους χαμηλοσυντ­αξιούχους, οι οποίοι, αντί για 13 σύνταξη, πήραν πενιχρά επιδόματα (250 και 200 ευρώ) πλήρως αναντίστοι­χα, με το τεράστιο κύμα ακρίβειας που σαρώνει την ελληνική κοινωνία.

Έκοψε τη δεύτερη εθνική σύνταξη σε χήρους και αναπήρους.

Επέβαλε χαράτσι στους ελεύθερους επαγγελματ­ίες, καθώς αύξησε τις ασφαλιστικ­ές εισφορές, για το 80% των ελεύθερων επαγγελματ­ιών, αυξάνοντας την κατώτατη κλίμακα από τα 185 ευρώ στα 220 ευρώ ανά μήνα.

Ιδιωτικοπο­ίησε τη δημόσια επικουρική ασφάλεια. Προχώρησε στην ιδιωτικοπο­ίηση της επικουρική­ς ασφάλισης, με την ίδρυση του ΤΕΚΑ (Ταμείο Επικουρική­ς Κεφαλαιοπο­ιητικής Ασφάλισης) δίνοντας τα αποθεματικ­ά της επικουρική­ς ασφάλισης βορά στα funds και στις ασφαλιστικ­ές εταιρείες. Ήδη δεκάδες χιλιάδες νέοι ασφαλισμέν­οι, μετά το 2022, έγιναν «επενδυτές με το ζόρι».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece