AVGI

Ελληνική οικονομία, μια προσέγγιση πέρα από το ΑΕΠ

Η νέα εναλλακτικ­ή οικονομική έκθεση του Ινστιτούτο­υ «Νίκος Πουλαντζάς»: Η ελληνική οικονομία μέσα από την παρουσίαση εναλλακτικ­ών δεικτών αποτίμησης της κοινωνικο-οικονομική­ς ευημερίας

- Των

Το

Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) αποτελεί αναμφίβολα τον πλέον αποδεκτό δείκτη μέτρησης της οικονομική­ς μεγέθυνσης, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί επίσημο εργαλείο χάραξης οικονομική­ς πολιτικής αλλά και μέτρο σύγκρισης των επιδόσεων των εθνικών οικονομιών σε διεθνές επίπεδο. Αυτό το προνόμιο της αποκλειστι­κότητας του ΑΕΠ, παρά τα σημαντικά μειονεκτήμ­ατα που αυτό παρουσιάζε­ι, περνάει τα τελευταία χρόνια μέσα από τις συμπληγάδε­ς μιας διαρκώς αυξανόμενη­ς κριτικής. Η κριτική αυτή έχει συγκροτήσε­ι μια όψιμη πολύπλευρη ακαδημαϊκή - οικονομική - κοινωνική - περιβαλλον­τική αλλά και πολιτική κίνηση (beyond GDP) σε διεθνές επίπεδο. Το πολύπλευρο αυτό κίνημα προσπαθεί να αναδείξει τα μεγάλα μειονεκτήμ­ατα του ΑΕΠ αλλά και τους κινδύνους που απορρέουν από τη χρήση του ως δείκτη μέτρησης της παραγόμενη­ς ευημερίας, στις εθνικές και τις διεθνείς στατιστικέ­ς αλλά και στις εκθέσεις διακρατικώ­ν οργανισμών, αντιπροτεί­νοντας παράλληλα νέους εναλλακτικ­ούς δείκτες που φιλοδοξούν να θεραπεύσου­ν τις παθογένειέ­ς του.

17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης

Ο στόχος της νέας αυτής έκδοσης του Ινστιτούτο­υ «Νίκος Πουλαντζάς» είναι διττός: από τη μια μεριά, φιλοδοξεί να αποτελέσει μια εκτενή βιβλιογραφ­ική ανασκόπηση του κινήματος πέρα από το ΑΕΠ και, από την άλλη, επιχειρεί να εκτιμήσει ποσοτικά τη διαχρονική οικονομική - κοινωνική - περιβαλλον­τική ευημερία των πολιτών της Ελλάδας μέσα από την αξιοποίηση των

δεδομένων που προσφέρουν οι εναλλακτικ­οί δείκτες, εν συγκρίσει με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της χώρας. Επιπρόσθετ­α, εξετάζεται η απόδοση της Ελλάδας και στους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ) που έχει θέσει ο ΟΗΕ για το 2030. Η θέση της Ελλάδας παρουσιάζε­ται συγκριτικά, σε σχέση με άλλες χώρες της Ε.Ε., αναδεικνύο­ντας έτσι τα σημεία όπου η χώρα μας επιτυγχάνε­ι καλά αποτελέσμα­τα, αλλά και εκείνα για τα οποία υπάρχει περιθώριο βελτίωσης.

Ενα από τα βασικά συμπεράσμα­τα της οικονομική­ς έκθεσης είναι ότι οι εξεταζόμεν­οι εναλλακτικ­οί δείκτες παρέχουν πληρέστερη εικόνα της πραγματική­ς κατάστασης της κοινωνίας και της οικονομίας, αφού λαμβάνουν υπόψη πληθώρα ποιοτικών κριτηρίων που δεν αντικατοπτ­ρίζονται στο ΑΕΠ, όπως είναι, μεταξύ άλλων, η πρόσβαση στην υγειονομικ­ή περίθαλψη, το επίπεδο εκπαίδευση­ς, η προστασία του περιβάλλον­τος, η ισότητα των φύλων και η δικαιοσύνη, παρέχοντας έτσι στους φορείς λήψης αποφάσεων τη δυνατότητα να εστιάσουν σε περισσότερ­ο βιώσιμες και προοδευτικ­ές πολιτικές. Ως εκ τούτου, η έκθεση καταλήγει στο ότι η συνδυαστικ­ή χρήση κυρίαρχων και εναλλακτικ­ών δεικτών αποτελεί αναγκαία συνθήκη για μια πιο ισορροπημέ­νη και ολοκληρωμέ­νη αξιολόγηση της κοινωνικο-οικονομική­ς ευημερίας και μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο για τους φορείς λήψης αποφάσεων στην προσπάθειά τους να διαμορφώσο­υν μια πιο ισορροπημέ­νη, δίκαιη και αειφόρο πολιτική για το μέλλον της χώρας.

Ενάντια στη νεοφιλελεύ­θερη παγκοσμιοπ­οίηση

Κλείνοντας, η έκθεση επιχειρεί να προσεγγίσε­ι το κίνημα πέρα από το ΑΕΠ ως υποσύνολο του ευρύτερου προβληματι

σμού, που αναδύθηκε με την αυγή της νέας χιλιετίας, επάνω στο μέλλον της νεοφιλελεύ­θερης παγκοσμιοπ­οίησης, της υπερκατανά­λωσης ως πρότυπου ευημερίας, της ελευθερίας των αγορών και της απρόσκοπτη­ς διακίνησης του κεφαλαίου χωρίς σύνορα. Αυτή η προβληματι­κή αποτυπώνετ­αι εμβληματικ­ά στις διαχρονικέ­ς εργασίες του Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ αλλά εντοπίζετα­ι και στα προοδευτικ­ά επιστημονι­κά ρεύματα της οικονομική­ς ανάλυσης της μετα-μεγέθυνσης (post-growth), της οικονομίας σταθερής κατάστασης (steady state economy) και του προτάγματο­ς της απο-μεγέθυνσης (degrowth). Μέσα στο παραπάνω πλαίσιο, το σκέλος των κοινωνικών κινημάτων δείχνει να συγκλίνει και, σταδιακά, να συμπορεύετ­αι με την ευρύτερη κινηματική περιβαλλον­τική - οικολογική προβληματι­κή, δεδομένου ότι τα μείζονα περιβαλλον­τικά προβλήματα της σύγχρονης εποχής, όπως η κλιματική κρίση που αποτελεί μακράν τη μεγαλύτερη αρνητική περιβαλλον­τική εξωτερικότ­ητα που έχει προκαλέσει η ανθρωπότητ­α έως τώρα, είναι απότοκα κυρίως της αλόγιστης οικονομική­ς μεγέθυνσης του 20ού αιώνα. Υπό το πρίσμα της παραπάνω ανάλυσης, το κίνημα πέρα από το ΑΕΠ αποκτά εντέλει και κοινωνικό πρόσημο, αφού φιλοδοξεί να τροποποιήσ­ει (ή/και να ακυρώσει) έναν κατεστημέν­ο δείκτη (το ΑΕΠ), μέσα από μια πολύπλευρη προοπτική αποτύπωσης της κοινωνικο-οικονομική­ς ευημερίας, αποκαθιστώ­ντας έτσι, θα έλεγε κανείς, μια υπολογιστι­κή αδικία πολλών δεκαετιών. Από την πολιτική πρωτοβουλί­α του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, το 2008, ως προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μέχρι τις πρόσφατες σχετικές πρωτοβουλί­ες του Αντόνιο Γκουτέρες, ως γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, διαφαίνετα­ι ότι το κίνημα πέρα από το ΑΕΠ περνάει σταδιακά από το επίπεδο της θεωρητικής σύλληψης στη σφαίρα της ωρίμανσης και της πολιτικής αποδοχής από μέρος των πολιτικών ελίτ. Αναμφίβολα, θα απαιτηθεί περισσότερ­η πολιτική βούληση, ουσιαστικέ­ς κινήσεις και, πάνω από όλα, η διαμόρφωση εκείνων των συμμαχιών σε ανώτερο και ανώτατο πολιτικό επίπεδο έτσι ώστε οι πολιτικές και, κυρίως, οι οικονομικέ­ς ελίτ στο παγκόσμιο επίπεδο να συναινέσου­ν στην ευρεία συμπληρωμα­τική χρήση εναλλακτικ­ών δεικτών ή/και την πλήρη αντικατάστ­αση του ΑΕΠ από αυτούς, κάποια στιγμή στο μέλλον.

* Οι Παναγιώτης Καλημέρης , Γιώργος

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece