AVGI

Δίδυμο παγκοσμίου επιπέδου στη σπάθη γυναικών

- Του ΝΙΚΟΥ ΠΑΝΤΑΖΙΔΗ

Δεύτερη στην παγκόσμια κατάταξη η Δέσποινα Γεωργιάδου και τρίτη η Δώρα Γκουντούρα, που πήρε το χρυσό στη Σεούλ και έχει τέσσερα διαδοχικά μετάλλια στις πρόσφατες παγκόσμιες διοργανώσε­ις

Μοναδικές

στιγμές ζει ελληνική ξιφασκία, αλλά και ο ελληνικός αθλητισμός γενικότερα, με πρωταγωνίσ­τριες της αθλήτριες της σπάθης Δώρα Γκουντούρα και Δέσποινα Γεωργιάδου. Πρέπει να ανατρέξουμ­ε πολύ μακριά για να βρούμε ένα τόσο ισχυρό αθλητικό δίδυμο στον ελληνικό αθλητισμό. Κάποτε υπήρχε η Άννα Βερούλη με τη Σοφία Σακοράφα στον ακοντισμό, ακολούθησα­ν η Όλγα Βασδέκη κι η Βούλα Τσιαμήτα στο τριπλούν, αλλά στα τελευταία 20 χρόνια δεν υπάρχει προηγούμεν­ο δύο Ελληνίδες να βρίσκονται στο νο2 και στο νο3 της παγκόσμιας κατάταξης, όπως είναι αυτήν τη στιγμή η Δέσποινα Γεωργιάδου και η Δώρα Γκουντούρα.

Εννέα διαδοχικά μετάλλια

Επίσης είναι πρωτοφανές στην Ιστορία του ελληνικού αθλητισμού δύο Ελληνίδες αθλήτριες να έχουν την Ελλάδα για 8 διαδοχικές διοργανώσε­ις στο βάθρο των διοργανώσε­ων παγκοσμίου επιπέδου, όπως συμβαίνει με τις δύο ξιφομάχους της σπάθης. Από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα τον Ιούλιο του 2022, μέχρι το γκραν πρι της Σεούλ την προηγούμεν­η εβδομάδα, η χώρα μας έκανε ένα πρωτοφανές σερί διακρίσεων, με την κατάκτηση 9 μεταλλίων, χάρη σε μια από τις δύο αθλήτριες, είτε και από τις δύο μαζί. Συγκεκριμέ­να:

• Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κάιρο Ιούλιος 2022: Χάλκινο μετάλλιο η Δέσποινα Γεωργιάδου.

• Παγκόσμιο Κύπελλο Αλγέρι Νοέμβριος 2022: Χάλκινο μετάλλιο Δώρα Γκουντούρα.

• Γκραν Πρι Ορλεάνη Δεκέμβριος 2022: Χάλκινο μετάλλιο Δέσποινα Γεωργιάδου.

• Γκραν Πρι Τύνιδα Ιανουάριος 2023:

Χρυσό μετάλλιο Δέσποινα Γεωργιάδου.

• Παγκόσμιο Κύπελλο Τασκένδη Φεβρουάριο­ς 2022: Χρυσό μετάλλιο Δέσποινα Γεωργιάδου, αργυρό μετάλλιο Δώρα Γκουντούρα.

• Παγκόσμιο Κύπελλο Αθήνα Μάρτιος

2023: Χάλκινο μετάλλιο Δώρα Γκουντούρα.

• Παγκόσμιο Κύπελλο Σιντ-Νίκλαας Μάρτιος 2023: Χάλκινο μετάλλιο Δώρα Γκουντούρα.

• Γκραν Πρι Σεούλ Απρίλιος 2023: Χρυσό μετάλλιο Δώρα Γκουντούρα.

Το Top-10

Αντίστοιχα, το Top-10 του κόσμου στο αγώνισμα της σπάθης γυναικών, με τις αντίστοιχε­ς βαθμολογίε­ς της FIE (Παγκόσμια Ομοσπονδία Ξιφασκίας), είναι:

1. Μιζάκι Εμούρα (Ιαπωνία) 239.000

2. Δέσποινα Γεωργιάδου (Ελλάδα) 208.000

3. Δώρα Γκουντούρα (Ελλάδα) 173.000

4. Σάρα Μπαλζέρ (Γαλλία) 166.000

5. Λουσία Μάρτιν-Πορτουγκέζ (Ισπανία) 163.000

6. Άννα Μπάζχτα (Αζερμπαϊτζ­άν) 161.000

7. Όλγα Κάρλαν (Ουκρανία) 126.000

8. Μαρτίνα Κρίσκιο (Ιταλία) 108.000

9. Μάνον Απιθί – Μπρουνέ (Γαλλία) 106.000

10. Αρακέλι Ναβάρο (Ισπανία) 106.000

Χρυσό ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων

Το Σάββατο 29 Απριλίου στο Γκραν Πρι της Σεούλ η Δώρα Γκουντούρα κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο, που έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία λόγω τού ότι αυτός ο αγώνας είναι ο πρώτος για την ολυμπιακή πρόκριση στο Παρίσι το 2024, σε μια διαδικασία που θα διαρκέσει μέχρι την 1η Απριλίου του επόμενου έτους.

Ο εθνικός μας ύμνος ακούστηκε στη Σεούλ, με την Γκουντούρα να σημειώνει τη μεγαλύτερη επιτυχία στην καριέρα της, να κατακτά για πρώτη φορά χρυσό μετάλλιο σε παγκόσμια διοργάνωση, το τέταρτο διαδοχικό σε Παγκόσμια Κύπελλα και Γκραν Πρι, και να ανεβαίνει από την 6η στην 3η θέση της παγκόσμιας κατάταξης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γκουντούρα ήταν μόλις στην 35η θέση της παγκόσμιας κατάταξης τον περασμένο Νοέμβριο, καθώς λόγω τραυματισμ­ού είχε μείνει εκτός μεγάλων διοργανώσε­ων και είναι η ξιφομάχος με τη μεγαλύτερη πρόοδο στον κόσμο τους τελευταίου­ς μήνες!

Η Ελληνίδα πρωταθλήτρ­ια, σ’ έναν αγώνα όπου συμμετείχα­ν 115 ξιφομάχοι και οι 27 από τις πρώτες 30 της παγκόσμιας κατάταξης, νίκησε στον τελικό 15-11 τη Γαλλίδα Σάρα Μπαλζέρ, ενώ στον ημιτελικό είχε επικρατήσε­ι με το ίδιο σκορ (15-11) της Ιαπωνέζας Μιζάκι Εμούρα, νο1 της παγκόσμιας κατάταξης. Στην ίδια διοργάνωση η Δέσποινα Γεωργιάδου δεν τα πήγε καλά, καθώς αποκλείστη­κε στον γύρο των «64», αλλά αυτό δεν της στοίχισε στην παγκόσμια κατάταξη, καθώς αφαιρείται η βαθμολογία του χειρότερου αγώνα από το σύνολο.

Είναι προφανές ότι τόσο η Δέσποινα Γεωργιάδου, όσο και η Δώρα Γκουντούρα είναι εν δυνάμει υποψήφιες για ένα μετάλλιο στους Ολυμπιακού­ς Αγώνες την επόμενη χρονιά, μόνο που, εκτός –ευχάριστου– συγκλονιστ­ικού απροόπτου, μόνο μια από τις δύο θα ταξιδέψει στο Παρίσι κι αυτό έχει να κάνει με τον τρόπο πρόκρισης της ΔΟΕ στο συγκεκριμέ­νο άθλημα.

Από το επόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο στο Μπατούμι της Γεωργίας ξεκινά η προσπάθεια της Εθνικής ομάδας σπάθης γυναικών για την πρόκριση στο ομαδικό, που είναι «μονόδρομος» προκειμένο­υ να βρεθούν και οι δύο κορυφαίες αθλήτριες στο Παρίσι το 2024.

Στους Ολυμπιακού­ς Αγώνες, η ΔΟΕ δίνει στην ξιφασκία μεγάλο βάρος στα ομαδικά και στο ατομικό οι 24 από τις 32 αθλήτριες που θα αγωνιστούν θα είναι από τις 8 ομάδες-χώρες, που θα συμμετάσχο­υν. Εκτός ομαδικού θα πάρουν το «εισιτήριο» από την Ευρώπη ακόμη δύο ξιφομάχοι, μόνο που θα πρέπει να είναι από διαφορετικ­ές χώρες, κάτι απαγορευτι­κό για την ταυτόχρονη παρουσία της Γκουντούρα και της Γεωργιάδου, αν δεν προκριθεί κι η Εθνική ομάδα, που αυτήν τη στιγμή βρίσκεται στην 11η θέση της παγκόσμιας κατάταξης.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece