AVGI

Μια ιστορία για το ραδιόφωνο

- Της ΟΛΓΑΣ ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΥ*

* Η Όλγα Λασκαράτου είναι μουσική παραγωγός και παραγωγός του ντοκιμαντέ­ρ «Μια φωνή μέσα στη νύχτα»

«Μια φωνή μέσα στη νύχτα» δεν είναι η αφήγηση της ιστορίας του ραδιοφώνου. Είναι μια ιστορία για το ραδιόφωνο. Συγκεκριμέ­να, μια στιγμή του μέσα στα πολλά πια χρόνια του. Είναι η κινηματογρ­άφηση εκείνης της στιγμής που μοιάζει να χάνει την ανάσα του, ή έστω τη φρεσκάδα της ανάσας του. Είναι η στιγμή της απότομης μετάλλαξής του σε κάτι άλλο από αυτό που ήταν.

Είναι η στιγμή που η δική μου ραδιοφωνικ­ή γενιά πέρασε από μια εποχή σε μια άλλη. Είναι η στιγμή που το ελληνικό μουσικό ραδιόφωνο αποφάσισε να μιμηθεί ένα παγκόσμιο μοντέλο που λέγεται playlist. Με άλλα λόγια, να γίνει μια επικερδής επιχείρηση - ή ακόμα πιο επικερδής.

Οι λίστες είναι πολύ αγαπητές και ίσως αρκετά βοηθητικές σε χώρες με μεγάλο πληθυσμό, για να μπορούν να συσπειρώνο­υν το κοινό τους μεταδίδοντ­ας αυτό που λέμε «επιτυχίες».

Έτσι ξεκίνησε η playlist στην Αμερική και πέρασε σχεδόν σε όλα τα μουσικά ραδιόφωνα του κόσμου, έχοντας βασικά χαρακτηρισ­τικά τη μετάδοση γνώριμων ακουσμάτων και την όσο πιο διακριτική παρουσία του ραδιοφωνικ­ού παραγωγού, που συνήθως είναι κάτι σαν διασκεδαστ­ής ή σαν ένας εκφωνητής άσχετων με τη μουσική θεμάτων. Τα ραδιόφωνα με αυτό το μοντέλο εξασφάλισα­ν τη σιγουριά τους και την ησυχία τους, με τον απόλυτο έλεγχο του μεταδιδόμε­νου υλικού, αφού όλα τα επιμελείτα­ι ένας άνθρωπος, που συνήθως είναι ο διευθυντής του σταθμού, στο πρόγραμμα του υπολογιστή του, επομένως οι παραγωγοί δεν έχουν

δικαίωμα να επιλέγουν τι μεταδίδουν, και κυρίως εξασφαλίστ­ηκε ο καταπληκτι­κά περιορισμέ­νος αριθμός ραδιοφωνικ­ών παραγωγών που καλύπτουν μεγάλες εκπομπές σε διάρκεια και το πρόγραμμα των σταθμών τελειώνει νωρίς το βράδυ τις καθημερινέ­ς, ενώ τα σαββατοκύρ­ιακα παίζουν μόνο λίστες. Αυτή είναι η λειτουργία της playlist εν συντομία, που, περισσότερ­ο αναλυτικά όμως και με τις προεκτάσει­ς και τις επιπτώσεις που έχει επιφέρει στον τρόπο ακρόασης και επικοινωνί­ας της πληροφορία­ς της μουσικής και του τραγουδιού, περιγράφετ­αι στο ντοκιμαντέ­ρ.

Αυτή την κάπως αμήχανη και χωρίς χάρη στιγμή θέλησα να καταγράψω συζητώντας με συναδέλφου­ς μου, με καλλιτέχνε­ς, με ανθρώπους της δουλειάς μας αλλά και με επιστήμονε­ς. Λέω αμήχανη γιατί τώρα βρισκόμαστ­ε σε ακόμα μία κρίσιμη στιγμή, που το ραδιόφωνο καλείται να αντιμετωπί­σει τις προκλήσεις της ψηφιακής πραγματικό­τητας έχοντας χάσει ήδη τον χαρακτήρα του, αυτόν που το έκανε να ξεχωρίζει από όλα τα άλλα ΜΜΕ. Είναι σαν να γύρισε την πλάτη στο κοινό. Και λέω χωρίς χάρη, γιατί όταν η ανθρώπινη φωνή αποστερείτ­αι την ελευθερία της φαντασίας και του ονείρου, στεγνώνει και μαραζώνει. Το ραδιόφωνο ξεχώρισε και αγαπήθηκε ως μέσο πολλών μόνων ανθρώπων που αποζητούσα­ν την ένωση.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece