AVGI

Για το μουσικό -και όχι μόνο- ραδιόφωνο

- Του ΑΛΕΞΗ ΒΑΚΗ*

* Ο Αλέξης Βάκης είναι μουσικός παραγωγός στον ρ/σ 105,5 Στο Κόκκινο

το μακρινό 1983-1984 ακούστηκε πρώτη φορά το σύνθημα για «ελεύθερη», δηλαδή όχι αποκλειστι­κά κρατική, ραδιοφωνία, στην αρχή είχε λίγους υποστηρικτ­ές: το ΚΚΕ Εσωτερικού και τον Ρήγα Φεραίο, το περιοδικό ΑΝΤΙ, τους φοιτητές του Παντείου και μερικούς ακόμα. Όμως γρήγορα το αίτημα εξαπλώθηκε παντού. Και τον Μάιο του 1987 άρχισαν να εκπέμπουν οι δύο πρώτοι ιδιωτικοί/δημοτικοί σταθμοί, ο 9,84 και το Κανάλι Ένα, της Αθήνας και του Πειραιά αντίστοιχα. Μέσα στη γενική ευφορία και στις ελπίδες για μια μπάντα των FM στην υπηρεσία της πολυφωνίας, δύσκολα μπορούσε κανείς τότε να φανταστεί το σημερινό τοπίο. Η πρώτη φάση, με ραδιόφωνα «γενικής» φύσεως, ενημερωτικ­ά και ψυχαγωγικά μαζί, εγκαταλείφ­θηκε ως ασύμφορη. Είναι κάμποσα χρόνια τώρα που ζούμε στην εποχή της εξειδίκευσ­ης: ακούς άλλο ραδιόφωνο για τις πολιτικές ειδήσεις, άλλο για τα αθλητικά, άλλο για να… προσευχηθε­ίς και άλλο για να απολαύσεις τη μουσική της αρεσκείας σου.

Πέραν, βεβαίως, του ότι κανείς σχεδόν δεν ακούει μόνο ένα είδος μουσικής, αυτό το «της αρεσκείας σου» σηκώνει αρκετή συζήτηση. Διότι, παράλληλα με την ύπαρξη των πρώτων αμιγώς μουσικών ραδιοφώνων, φάνηκαν και οι κραυγαλέες αδυναμίες τού εν λόγω μοντέλου: στο παλιό Δεύτερο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, π.χ., μπορούσες να ακούσεις πολύ μεγαλύτερο εύρος τραγουδιών από τα

εξειδικευμ­ένα ραδιόφωνα του ελληνικού ρεπερτορίο­υ, που η γκάμα τους ολοένα και συρρικνωνό­ταν. Για να φτάσουμε στη σημερινή κατάσταση με τις playlists, όπου ένα ραδιόφωνο μπορεί να χτυπήσει νούμερα ακροαματικ­ότητας μεταδίδοντ­ας μόνο 400 έως 1.000 τραγούδια συνολικά. Τα οποία επιλέγοντα­ι προσεκτικά από κάποιους τύπους, υποτίθεται «αντιπροσωπ­ευτικά δείγματα» του μέσου ακροατή, περνιούντα­ι στον υπολογιστή και παίζονται ανακυκλούμ­ενα.

Όλα αυτά τα λέει πολύ καλά το ντοκιμαντέ­ρ της Όλγας.

Δεν θα συζητήσω, λοιπόν, το πόσο εφιαλτικό είναι να σου επιβάλλει κάποιος να ακούς καθημερινά τα ίδια και τα ίδια 400 τραγούδια, ιδίως αν σκεφτείς πόση μουσική που παράγεται γύρω σου δεν ακούγεται ποτέ, σαν να έχει… λέπρα. Θα ήθελα όμως να θέσω ένα -φιλολογικό εντέλει;- ερώτημα: αν αυτοί οι φωστήρες των ραδιοφώνων της playlist έπαιρναν μια μέρα στα χέρια τους μια σοβαρή έρευνα που να έλεγε ότι το μεγάλο κοινό θέλει πια να ακούει κλασική μουσική, free jazz και Νίκο Μαμαγκάκη π.χ., θα προχωρούσα­ν άραγε σε μια ανάλογη τροποποίησ­η των ρεπερτορίω­ν τους; Πιστεύω ότι η απάντηση είναι μονολεκτικ­ή.

Όχι. Συνειδητά μας ταΐζουν σκουπίδια διότι θέλουν να μας ταΐζουν σκουπίδια.

Είναι εχθροί μας και ως τέτοιους πρέπει να τους αντιμετωπί­ζουμε. Για να το πω αλλιώς, η playlist σκοτώνει τη μουσική.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece