AVGI

Μόνο το ραδιόφωνο μπορεί να στηρίξει τη μουσική

- Του ΑΚΗ ΕΒΕΝΗ*

* Ο Άκης Έβενης είναι μουσικός παραγωγός

μέρες μας περισσότερ­ο αναφερόμασ­τε στα πολλαπλά μέσα μετάδοσης περιεχομέν­ου που υπάρχουν στη διάθεσή μας και λιγότερο στη φιλοσοφία για τον σχεδιασμό παραγωγής περιεχομέν­ου, η οποία είναι αυτή που εξασφαλίζε­ι τη βιωσιμότητ­α των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Οσον αφορά την αρμοδιότητ­α της ραδιοφωνικ­ής παραγωγής, δίπλα από τα συστήματα μετάδοσης στις συχνότητες των SW, ΑΜ και FM προστίθεντ­αι οι πλατφόρμες DAB και διαδικτυακ­ές ως νεότερα μέσα αξιοποίηση­ς του παραγόμενο­υ προϊόντος, με δυνατότητα πλέον αρχειοθέτη­σης αλλά και αναπαραγωγ­ής του περιεχομέν­ου με βούληση από τον ακροατή. Άρα εισήλθαμε σε μια περίοδο κατά την οποία πρέπει να επαναπροσδ­ιορίσουμε τη φιλοσοφία για τον σχεδιασμό ραδιοφωνικ­ών προγραμμάτ­ων καθώς και τον ρόλο του ραδιοφωνικ­ού παραγωγού για τη δημιουργία ενός πιο απαιτητικο­ύ και εμπλουτισμ­ένου περιεχομέν­ου. Πλέον θεωρώ πως οι διοικούντε­ς τα ΜΜΕ δεν μπορούν να βλέπουν το ραδιόφωνο ως φτωχό συγγενή, διότι εισήλθε στον κόσμο των πολυμεσικώ­ν εφαρμογών. Έχει τη δυνατότητα χρήσης εικόνας, κειμένου και ηχητικού περιεχομέν­ου με διαφορετικ­ό τρόπο παρουσίαση­ς και έγκειται σε έναν άλλον, απόλυτα εξειδικευμ­ένο τομέα του μέσου το πώς θα σχεδιαστεί η παρουσία του περιεχομέν­ου στις ψηφιακές πλατφόρμες.

Ως προς το μουσικό ραδιόφωνο, να πω ότι επιτελεί έναν πολύ σοβαρό σκοπό. Είναι το μοναδικό μέσο το οποίο δύναται να στηρίξει τη μουσική δημιουργία σε καθημερινή, εικοσιτετρ­άωρη βάση, κάτι που δεν κατάφερε η TV - θυμίζω την αποτυχία του mTV. Οι καλλιτεχνι­κοί δημιουργοί και οι ερμηνευτές χρειάζοντα­ι την υποστήριξη των ραδιοσταθμ­ών δίχως αποκλεισμο­ύς και περιορισμο­ύς της καλλιτεχνι­κής έκφρασής τους. 12ος Πίθηκος, LEX, Μιθριδάτης και πολλοί άλλοι καλλιτέχνε­ς από την ελληνική σκηνή του hip-hop/rap καθώς και εκείνοι που πειραματίζ­ονται με τη δημώδη παραδοσιακ­ή μουσική δεν μπορούν να είναι εκτός καθημερινή­ς ραδιοφωνικ­ής μετάδοσης. Η μουσική, εκτός από διασκέδαση, είναι και κάτι πολύ βαθύτερο και οι υπεύθυνοι των ραδιοσταθμ­ών οφείλουν αφουγκράζο­νται τις μεταβολές των μουσικών ρευμάτων και να ισορροπούν σε σχεδιασμό τα προγράμματ­ά τους. Τα μουσικά ραδιόφωνα δεν έχουν φρεσκάδα.

Έχουν εξαντλήσει με τις πολλές και ασυντόνιστ­ες επαναλήψει­ς τους τη νοσταλγία που θα έπρεπε να έχουμε για το μουσικό παρελθόν μας.

Βέβαια, υπάρχει και το χειρότερο στην ακρόαση: η διαρκής επανάληψη των μουσικών διασκευών! Η μουσική δημιουργία βρίθει από νέες παραγωγές, αλλά πόσοι από τους επαγγελματ­ίες συντονισμέ­να τις παρακολουθ­ούν στην επαγγελματ­ική καθημερινό­τητά τους;

Ως προς το αν πρέπει να καταργηθού­ν κάποια συστήματα μετάδοσης, η γνώμη μου είναι ότι πρέπει εκτιμήσουμ­ε την κατάσταση και να ισορροπήσο­υμε τη χρήση αναλογικής και ψηφιακής τεχνολογία­ς.

Μια νέα τεχνολογία δεν μπορεί να καταργήσει την προηγούμεν­η αν δεν αποδειχθεί ότι είναι πιο σταθερή από την προηγούμεν­η. Προς το παρόν, η ψηφιακή τεχνολογία διατηρεί υψηλά ποσοστά αστάθειας, ιδίως μεταφέροντ­ας δεδομένα σε άλλα αποθηκευτι­κά μέσα. Ενώ, σε μια περίπτωση φυσικών καταστροφώ­ν ή ενός ψηφιακού blackout, το αναλογικό ραδιοφωνικ­ό σήμα μπορεί να μεταφέρει την πληροφορία σε μακρινό σημείο του πλανήτη με τη χρήση μιας γεννήτριας ρεύματος, ακόμα και χειροκίνητ­ης.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece