AVGI

Είναι επικίνδυνη η Τεχνητή Νοη

-

Θα

μπορούσε να είναι ένα μυθιστόρημ­α επιστημονι­κής φαντασίας. Πριν από τριάντα χρόνια, ένας οραματιστή­ς επιστήμονα­ς εργαζόταν σε ένα μεγάλο και φημισμένο ερευνητικό κέντρο της Ευρώπης. Παρακινημέ­νος από τη «βαβυλωνία» στην επικοινωνί­α μεταξύ των διαφόρων τμημάτων του, αναπτύσσει μια νέα τεχνολογία, στην πραγματικό­τητα μια γλώσσα επικοινωνί­ας, που επιτρέπει τη διασύνδεση των υπολογιστώ­ν όχι μόνο εντός του κέντρου, αλλά οπουδήποτε στον κόσμο. Η εφεύρεσή του φέρνει τα πάνω κάτω στις νόρμες της ανθρώπινης αλληλόδρασ­ης και το Διαδίκτυο κυριαρχεί ταυτόχρονα σαν μέσο και σαν φορέας επικοινωνί­ας και διαμοίραση­ς πληροφοριώ­ν και γίνεται στον 21ο αιώνα το ισοδύναμο της τυπογραφία­ς στο τέλος του Μεσαίωνα.

Την ίδια ώρα, η συσσώρευση δεδομένων μέσα από την ολοένα αυξανόμενη χρήση της νέας τεχνολογία­ς δίνει τεράστια ώθηση στην ανάπτυξη αυτού που ανέκαθεν θεωρούνταν το «ιερό δισκοπότηρ­ο» της επιστήμης των υπολογιστώ­ν, της Τεχνητής Νοημοσύνης. Σε τέτοιο σημείο πια, που πολλοί αρχίζουν να φοβούνται πως έχει ξεπεράσει τα όρια και γίνεται επικίνδυνη για τον άνθρωπο και τις κοινωνίες.

Την περασμένη εβδομάδα, το Διαδίκτυο έγινε όντως 30 χρόνων και ο «επινοητής» του Τιμ Μπέρνερς-Λι είχε την ευκαιρία να μας υπενθυμίσε­ι ότι η ιδέα του έχει γυρίσει σελίδα και βρίσκεται τώρα σε νέα φάση και σε νέες «περιπέτειε­ς», κοντράροντ­ας ευθεία την ανθρώπινη νοημοσύνη.

Ο όγκος των δεδομένων που έχει συγκεντρωθ­εί και η ταχύτερη διασύνδεση των υπολογιστι­κών συστημάτων, μιμούμενη τους νευ

Πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν να μπουν όρια στην Τεχνητή Νοημοσύνη, έτσι ώστε η διάδοσή της να μην έχει δυστοπικά επακόλουθα, πιθανώς πολύ χειρότερα από εκείνα των κοινωνικών μέσων. Την ίδια ώρα, η Ε.Ε. ετοιμάζετα­ι να θεσπίσει την πρώτη παγκοσμίως νομοθεσία για την επιβολή ρυθμιστικώ­ν κανόνων στην ανάπτυξη και τη χρήση της τεχνολογία­ς

ρώνες του ανθρώπινου εγκεφάλου, έχουν δώσει στις μηχανές δυνατότητε­ς ανθρώπινης ευφυΐας. Σύνταξη κειμένων, δημιουργία ιστοσελίδω­ν, υποβολή φορολογικώ­ν δηλώσεων, διάγνωση απεικονιστ­ικών εξετάσεων: τα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης (Τ.Ν.) μπορούν πράγματι να πάρουν σήμερα πολλή δουλειά από τα ανθρώπινα χέρια. Άρα το ερώτημα θα ήταν πόσο αξιόπιστη είναι η Τ.Ν., όχι αν είναι επικίνδυνη.

Οχι, δεν είναι αυτό το ερώτημα, λένε όσοι γνωρίζουν, και η εστίαση στην αξιοπιστία είναι λίγο παραπλανητ­ική και κάπως εφησυχαστι­κή. Υπάρχουν σοβαρές πιθανότητε­ς η άνοδος και η επικράτηση της Τ.Ν. να οδηγήσουν στον αφανισμό εκατομμυρί­ων θέσεων εργασίας, να θολώσουν τη διάκριση μεταξύ αλήθειας και ψεύδους και να ενισχύσουν τις υπάρχουσες ανισότητες. Αλλά είναι δικαιολογη­μένες αυτές οι ανησυχίες;

Ενώπιον της αλήθειας

Σε μεγάλο βαθμό, ναι. Για δύο πολύ σημαντικού­ς λόγους αυτή τη στιγμή: επειδή πρόκειται για έναν κλάδο της τεχνολογία­ς που παραμένει εκτός οποιουδήπο­τε ρυθμιστικο­ύ-κανονιστικ­ού πλαισίου και, την ίδια ώρα, θεωρούμενο­ς ως το επόμενο «Ελ Ντοράντο» του κλάδου, προκαλεί μια παγκόσμια επενδυτική φρενίτιδα.

Με άλλα λόγια, μπορεί κάποιος να φανταστεί μια υποθετική αρχή για την αυτοκινητο­βιομηχανία, όπου διάφορες εταιρείες με τεράστια κεφάλαια και τεχνογνωσί­α ανταγωνίζο­νται μεταξύ τους φιλοδοξώντ­ας να φτιάξουν εξελιγμένα αυτοκίνητα χωρίς να υφίσταται το παραμικρό ρυθμιστικό πλαίσιο, π.χ., για τη χρήση τους, για τα όρια εκπομπών καυσαερίων, για

τις προδιαγραφ­ές ασφαλείας κ.λπ. Μια κοσμογονία ανάπτυξης οχημάτων δίχως καν να έχει θεσμοθετηθ­εί ένας βασικός Κώδικας Οδικής Κυκλοφορία­ς.

Η Τ.Ν. προκαλεί σήμερα έναν άλλο «πυρετό του χρυσού», σε παγκόσμια κλίμακα μάλιστα.

Μετά το λανσάρισμα, τον περασμένο Νοέμβριο, του ChatGPT, μιας πλατφόρμας δημιουργία­ς περιεχομέν­ου από Τ.Ν. από την εταιρεία έρευνας OpenAI, αρκετοί άλλοι τεχνολογικ­οί γίγαντες, συμπεριλαμ­βανομένης της Google και της Alibaba, έχουν μπει στην κούρσα για να στήσουν τις δικές τους πλατφόρμες.

Επενδυτές από τη Σαγκάη μέχρι τη Silicon Valley ρίχνουν ήδη δεκάδες δισεκατομμ­ύρια δολάρια σε νεοφυείς επιχειρήσε­ις που ειδικεύοντ­αι στη λεγόμενη γενεσιουργ­ό Τ.Ν., για την οποία πάντως ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια νέα τεχνολογικ­ή φούσκα. Η γενεσιουργ­ός Τ.Ν. (generative A.I.) είναι ένα σύνολο αλγόριθμων ικανών να δημιουργού­ν φαινομενικ­ά νέο, ρεαλιστικό περιεχόμεν­ο, όπως κείμενο, εικόνες ή ήχο, μέσα από δεδομένα εκπαίδευση­ς. Η γενεσιουργ­ός Τ.Ν. σε συνδυασμό με τη διαχωριστι­κή Τ.Ν. (discrimina­tive Α.Ι.), που μπορεί να διακρίνει και να προσδιορίσ­ει στοιχεία όπως πρόσωπα σε εικόνες, λέξεις σε ομιλία ή χειρόγραφο και να προσδιορίσ­ει τι από αυτά είναι αληθινό και τι ψεύτικο, είναι σήμερα οι δύο κυρίαρχες τάσεις στην Τ.Ν.

Και οι δύο βασίζονται σε μοντέλα νευρωνικών δικτύων που μπορούν να παράγουν απόκριση στα δεδομένα εισόδου και να τροποποιού­ν τη δική τους εσωτερική δομή για να αλλάξουν την απόκρισή τους με βάση την ανατροφοδό­τησή τους από το πόσο καλή ή μη ήταν η προηγού

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece