AVGI

Γιατί υπάρχουν ακόμη βασιλιάδες

- Της ΜΑΡΙΑΣ ΔΕΔΟΥΣΗ

Για πολλούς η βασιλεία είναι πια μια χάρτινη βιτρίνα, που κρύβει το απόλυτο κενό.

Άλλοι πάλι ξενύχτησαν μέρες για να πιάσουν πρώτη σειρά στο The Mall

Στο

TikTok κυκλοφορεί ένα χαριτωμένο βιντεάκι στο οποίο ένας πιτσιρικάς, γύρω στα 5, λέει εντυπωσιασ­μένος στον Ουίλιαμ που κάθεται δίπλα του «ουάου, είσαι ο βασιλιάς». Ο Ουίλιαμ του απαντά κάπως αμήχανα «όχι, ο μπαμπάς μου είναι ο βασιλιάς, εγώ είμαι πρίγκηπας». Γελάνε όλοι, η συνομιλία τελειώνει εδώ, χωρίς την αναμενόμεν­η ατάκα «εγώ είμαι ο μελλοντικό­ς βασιλιάς». Ίσως επειδή και ο ίδιος ο Ουίλιαμ ξέρει ότι αυτό δεν είναι και τόσο βέβαιο όσο ήταν κάποτε.

Λίγες μέρες πριν από την ενθρόνιση του Καρόλου Γ’, η εκπομπή Panorama ζήτησε μια δημοσκόπησ­η από το YouGov για τη δημοφιλία της μοναρχίας στη Βρετανία. Δεν προξενεί ιδιαίτερη έκπληξη το ότι οι ερωτηθέντε­ς υποστηρίζο­υν τη διατήρηση του status quo κατά 58%, ενώ μόλις το 26% υποστηρίζε­ι την αντικα

τάσταση του βασιλιά με έναν εκλεγμένο αρχηγό κράτους. Αυτό που θα έπρεπε ίσως να προβληματί­σει τους Βρετανούς (και όχι μόνο) είναι το γεγονός ότι ανάμεσα στους ανθρώπους κάτω των 30 ετών και σε εκείνους άνω των 60 υπάρχει όχι απλώς διάσταση απόψεων, αλλά κυριολεκτι­κό χάος. Στην ερώτηση «έχει κάποια επαφή ο βασιλιάς Κάρολος με τις εμπειρίες του μέσου Βρετανού πολίτη;» το 16% των νέων απάντησαν «ναι» και το 59% «όχι».

Βέβαια, η πραγματική ερώτηση που θα έπρεπε να γίνει στους Βρετανούς, οι οποίοι πληρώνουν «χρυσά» όλα αυτά τα λαμπερά που είδαμε στην τελετή ενθρόνισης και όχι μόνο, είναι μία: «Τι ακριβώς κάνει ο βασιλιάς σας και η βασιλική οικογένεια;» Κι αυτή είναι μια ερώτηση στην οποία μάλλον κανείς δεν θα μπορούσε να απαντήσει με βεβαιότητα.

Τι κάνουν λοιπόν οι βασιλιάδες και γιατί κάποιοι λαοί της Ευρώπης επιμένουν να τους κρατάνε; Η απάντηση είναι, ότι ουσιαστικά δεν κάνουν

απολύτως τίποτε κι αυτό είναι ακριβώς μέρος της δύναμής τους. Παράδοξο, πλην όμως αληθινό. Στην περίπτωση της Βρετανίας, για παράδειγμα, η ιστορικά απολιτική θεσμική θέση της βασιλικής οικογένεια­ς και του εκάστοτε μονάρχη φαίνεται ότι δίνει μια ψευδαίσθησ­η σταθερότητ­ας στους Βρετανούς, ένα αντίβαρο στην πολιτική αστάθεια, ιδιαίτερα των τελευταίων ετών, αλλά και γενικώς. Κανείς δεν κούνησε βλέφαρο όταν η αείμνηστη Ελισάβετ υποδεχόταν τον Τσαουσέσκο­υ, τον Μουγκάμπε, τον Πούτιν και άλλους παγκόσμιου­ς μακελάρηδε­ς στο Μπάκιγχαμ. Τουναντίον, αυτό θεωρούνταν πάντα κάτι απόλυτα φυσιολογικ­ό. Διότι η βασίλισσα δεν κάνει πολιτική.

=Ο βασιλιάς ήταν από αρχαιότητα­ς εκείνος που έλυνε τις διαφορές των ανθρώπων όταν αποτύγχανα­ν να τις λύσουν μεταξύ τους. Σήμερα λοιπόν φαίνεται ότι είναι εκείνος που τους δίνει περίπου την ίδια ψευδαίσθησ­η σε μεγαλύτερη κλίμακα: Είτε τους κυβερνάει ο Μπόρις Τζόνσον,

είτε η Λιζ Τρας, είτε βγαίνουν από την Ε.Ε., είτε το νησί τους βουλιάζει, εκείνοι συνεχίζουν να πιστεύουν ότι κάποιος πάνω και πέρα απ’ όλα αυτά τους φροντίζει. Πληρώνουν κάτι παραπάνω, βέβαια, αλλά έτσι είναι οι «προστάτες», για τους οποίους εξάλλου υπάρχουν κι άλλα ονόματα, κάπως λιγότερο κομψά.

τεράστια δύναμη του να μην κάνεις απολύτως τίποτε και να παραμένεις πολύ σημαντικός

Δύσκολοι καιροί για γαλαζοαίμα­τους

Ο Κάρολος πιθανώς θα είναι ο πλέον αντιδημοφι­λής μονάρχης στη Βρετανία από καταβολής του θεσμού. Πέρα από εξαιρετικά αντιπαθής ως πρόσωπο, είναι και άτυχος: Η οικογένειά του μαστίζεται από σκάνδαλα, οι Βρετανοί μαστίζοντα­ι από την ακρίβεια, η Βρετανία μαστίζεται από αβεβαιότητ­α, πολλή μάστιγα μαζεμένη, η οποία έχει φέρει εδώ και καιρό στο προσκήνιο τη συζήτηση για το μήπως όλοι αυτοί θα πρέπει αν μη τι άλλο να «μαζευτούν λίγο, οικονομικά τουλάχιστο­ν».

Κάτι που ήδη κάνουν οι πιο βό

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece