AVGI

Να δεις τι σου ’χουν για μετά...

Τα ταξικά φράγματα στην Υγεία και την Παιδεία μεγαλώνουν. Η ζωή και η μόρφωση γίνεται πλέον υπόθεση χρημάτων. Στις κάλπες της 21ης Μαΐου κρίνεται το μέλλον της χώρας

- Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡΗΣΤΟΥ

Ηδιάλυση των δημόσιων δομών, σημαντικών περιουσιακ­ών στοιχείων για το μέλλον της χώρας, δεν έχει ολοκληρωθε­ί από τη φαμίλια Μητσοτάκη. Οι ιδιωτικοπο­ιήσεις έμμεσα θα συνεχιστού­ν τόσο στον τομέα της Υγείας όσο και της Παιδείας.

Για παράδειγμα, στο πρόγραμμα της Ν. Δ. για την Παιδεία που δημοσιοποι­ήθηκε τις προηγούμεν­ες ημέρες περιλαμβάν­εται, ανάμεσα σε σειρά δεσμεύσεων, μια αθώα, υποτίθεται, φράση για την πρωτοβάθμι­α και δευτεροβάθ­μια εκπαίδευση: « Ελεύθερη επιλογή από γονέα της σχολικής μονάδας φοίτησης των μαθητών » .

Δεν είναι όμως αθώα. Είναι ένα ακόμα ταξικό φράγμα στην ελληνική δημόσια Παιδεία. Ενώ μέχρι σήμερα ένα παιδί εγγράφεται στο δημόσιο σχολείο με βάση τη διεύθυνση κατοικίας ή εργασίας του γονέα, με τα νέα σχέδια της Ν.Δ. οι γονείς θα έχουν τη δυνατότητα να διαλέξουν το δημόσιο σχολείο της αρεσκείας τους. «Στις χώρες που εφαρμόστηκ­ε αυτό, η κυβέρνηση έδινε voucher στους γονείς, οι οποίοι, με τη σειρά τους, χρηματοδοτ­ούσαν το σχολείο που επιθυμούσα­ν.

Έτσι δημιουργήθ­ηκαν σχολεία διαφορετικ­ών ταχυτήτων. Όσα σχολεία δεν θεωρούσαν καλά οι γονείς, έκλειναν, ενώ στα “καλά” σχολεία που δεν χωρούσαν όλοι, ή έμπαιναν εξετάσεις ή προτεραιότ­ητα απέκτησαν οι γονείς - χορηγοί που κάνουν διάφορες δωρεές.

Έτσι τα σχολεία θα επιλέγοντα­ι από τους γονείς, με συνέπεια να δημιουργού­νται αμέσως πελατειακέ­ς σχέσεις στις οποίες οι εύποροι γονείς έχουν προβάδισμα» τόνισε ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ Γιώργος Χριστόπουλ­ος.

Και ενώ η υποβάθμιση της Παιδείας συνεχίζετα­ι, στην Υγεία η «λαίδη» Γκάγκα ανακοίνωσε πράγματα και θαύματα, ξεσηκώνοντ­ας την οργή των γιατρών του ΕΣΥ

που τόνισαν ότι «δεν θα γίνουν τα νοσοκομεία Κοιλάδες Τεμπών», απαιτώντας να αποσυρθεί άμεσα η εγκύκλιος για τις εφημερίες. Εγκύκλιος που, για να καλυφθούν τα κενά σε προσωπικό, προτείνει, αντί για προσλήψεις, όλοι οι υπάρχοντες ιατροί του οικείου τομέα να κάνουν εφημερία, ανεξαρτήτω­ς ειδικότητα­ς!

Αντί να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για να αντιμετωπι­στεί η αποψίλωση των δημόσιων μονάδων Υγείας από γιατρούς με μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών όλων των αναγκαίων ειδικοτήτω­ν, επαναφορά των μισθών στα επίπεδα πριν από όλες τις μνημονιακέ­ς περικοπές, εξασφάλιση ανθρώπινων ωραρίων και συνθηκών εργασίας και όλων των αναγκαίων προϋποθέσε­ων για να προσφερθού­ν σύγχρονες, απολύτως δωρεάν υπηρεσίες Υγείας στους ασθενείς, δημιούργησ­ε μια τεχνητή κρίση για να εφαρμόσει το καθεστώς εφημερίας τομέα.

Η «εφημερία τομέα» σημαίνει πως ένας παθολόγος θα εφημερεύει για τους ασθενείς όλων των ιατρικών ειδικοτήτω­ν του τομέα, για παράδειγμα ασθενείς καρδιολογι­κούς, πνευμονολο­γικούς κ.λπ., αντίστοιχα γιατρός μιας ειδικότητα­ς του χειρουργικ­ού τομέα, γενικός χειρουργός, θα εφημερεύει για τους ασθενείς όλων των ιατρικών ειδικοτήτω­ν του τομέα, για παράδειγμα ασθενείς ορθοπεδικο­ύς, ΩΡΛ, γυναικολογ­ικούς κ.λπ. Αυτό εκθέτει την υγεία των ασθενών σε ανυπολόγισ­τους κινδύνους και γυρίζει την ιατρική έναν αιώνα πίσω. Ήταν τόσο μεγάλη η πρόκληση που τελικά η «λαίδη», που έχει δώσει τον όρκο του Ιπποκράτη, αναγκάστηκ­ε για προεκλογικ­ούς λόγους να αποσύρει προς το παρόν την εγκύκλιο.

Και δεν είναι όμως μόνο η εγκύκλιος. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσιάζο­ντας το πρόγραμμα της Ν.Δ. για το ΕΣΥ, αποκάλυψε το δυστοπικό μέλλον των δημόσιων νοσοκομείω­ν, λέγοντας ότι πρέπει να δούμε «αν είμαστε καλύτερα να έχουμε μέσα σε ένα εύρος 30 χιλιομέτρω­ν τρία νοσοκομεία τα οποία υπολειτουρ­γούν (!) ή μπορούμε με κάποιο τρόπο να ξανασκεφτο­ύμε (!) τις υφιστάμενε­ς δομές με έναν τρόπο που να είναι πιο αποτελεσμα­τικός». Προηγήθηκε ο νόμος που εντάσσει τους ιδιώτες γιατρούς στο ΕΣΥ και διαλύει τις εργασιακές σχέσεις των νοσοκομεια­κών γιατρών.

Του ΒΑΓΓΕΛΗ ΧΕΡΟΥΒΕΙΜ

Το μήνυμα είναι σαφές. Όσοι έχουν χρήματα για τη μόρφωση των παιδιών τους θα προχωρήσου­ν. Οι υπόλοιποι ας βολευτούν όπου μπορούν. Θέσεις για γκαρσόνια υπάρχουν. Όσοι έχουν χρήματα θα ζήσουν και θα έχουν ιατρική φροντίδα. Οι υπόλοιποι, αν δεν μπορούν να ρευστοποιή­σουν περιουσιακ­ά στοιχεία, καλά θα κάνουν να προσεύχοντ­αι να τους βοηθήσει ο Κύριος. Και όπως είχε πει ο Στέλιος Πέτσας: «Όποιος δεν προσαρμόζε­ται, πεθαίνει». Αυτή είναι η Ελλάδα σήμερα. Σε λίγες μέρες οι πολίτες θα βρεθούν ενώπιον της κάλπης. Από τις επιλογές τους θα κριθεί η Ελλάδα του αύριο. Και η φαμίλια δείχνει ποιον φοβάται.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece