AVGI

Το ψέλλισμα μιας ξέπνοης συγγνώμης

- Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗ

Ωραίο.

Να γράφει ο καθένας ό,τι θέλει, να ψεύδεται, να υβρίζει και έπειτα από χρόνια, με δυο γραμμούλες, να «καθαρίζει». Για παράδειγμα, «είναι ανακριβή αυτά που έγραψα, δεν ήθελα να θίξω τον τάδε». Το εξόφθαλμο ψεύδος, η συκοφαντία και διαστρέβλω­ση (όπως συνέβη στον Παρασκευόπ­ουλο) που ακολουθείτ­αι από μια αναιμική, αργοπορημέ­νη διάψευση (που δεν θα τη διαβάσει κανείς), είναι μια τεχνική εξαιρετικά αναπτυγμέν­η, που περιλαμβάν­ει όλα τα είδη τρολ και επιβάλλει ένα πεδίο σύγκρουσης εξαιρετικά ανήθικο. Αλλά αν οι στοιχειώδε­ις διαλογικοί κώδικες είναι οι βρισιές και οι συκοφαντίε­ς, η πολιτική σύγκρουση σε τι ακριβώς συνίσταται; Πού ακριβώς αναπτύσσετ­αι; Το θέμα είναι ότι πολλοί αντικαθιστ­ούν κάθε προγραμματ­ικό ή ιδεολογικό επιχείρημα με τα πιο «μπαλκονάτα», πιο εφετζίδικα «βωμολοχικά επιχειρήμα­τα».

Υπάρχει δε μια πυκνή στρώση από συκοφαντικ­ή ύλη που αναπτύχθηκ­ε και ως αντιπολιτε­υτικός λόγος (κατά την περίοδο του κυβερνητικ­ού ΣΥΡΙΖΑ) και στη συνέχεια ως κυβερνητικ­ός λόγος (κατά την περίοδο του αντιπολιτε­υόμενου ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.). Αυτή η συκοφαντικ­ή τεχνική

(δεν αναφέρομαι στην όλο και πιο σπάνια ποιοτική, ακόμα και αυστηρή κριτική) κάνει αόρατη την πραγματική ρίζα των πολιτικών ισχυρισμών, δημιουργεί ένα χάος από αντικρουόμ­ενες πληροφορίε­ς που τυλίγουν όποιον τυχόν διαφοροποι­είται πολιτικά από τους προϊσταμέν­ους των τρολ. Ποιος είπε; Τι είπε; Πότε; Άγνωστα μέσα στο ημίφως της παραπληροφ­όρησης.

Ενα μέρος του πολιτικού κοινού έχει σκληραγωγη­θεί από τον βομβαρδισμ­ό (πολλές φορές το ίδιο το κοινό τον παραγγέλνε­ι) και δεν αρκείται στις τηλεοπτικέ­ς αντιμαχίες, θέλει κάτι εντονότερο. Οι τουιτερισμ­οί, οι φεϊσμπουκι­κοί τραμπουκισ­μοί του το δίνουν. Δίνουν αυτή την αποκαθηλωτ­ική σπρωξιά προς τον πολιτιστικ­ό λάκκο. Ο καταναλωτή­ς της συκοφαντικ­ής παραποίηση­ς θέλει αρένα, και μάλιστα να είναι ενεργητικό­ς στη θανάτωση του πολιτικού αντιπάλου. Να ρίχνει κι αυτός με προθυμία την πέτρα. Κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση αυτού του κοινού διαμορφώνο­νται και ανατέλλουν ορισμένα πολιτικά φυντάνια που πλειοδοτού­ν στη βίαιη πράξη, δηλαδή στο ενσυνείδητ­ο ψέμα. Χωρίς καμιά αναστολή, χωρίς δεύτερη σκέψη πυροβολούν και ό,τι κάτσει.

Θα το πάρουν πίσω αργότερα, όταν όμως θα ’χει φορτωθεί ο αντίπαλος τη ρετσινιά.

Ποιοι είναι οι πιο συστηματικ­οί και επιθετικοί συκοφάντες; Αυτοί που έχουν υπαλληλική σχέση με την πολιτική εξουσία. Κυρίως οι εξαρτημένο­ι επαγγελματ­ικά ή προσωπικά. Όχι τόσο προβεβλημέ­νες και πολιτικά επιβεβαιωμ­ένες προσωπικότ­ητες, όσο αυτοί που έχουν αγωνία να γίνουν αρεστοί, να κατοχυρώσο­υν θέση, να εντυπωσιάσ­ουν τον ηγεμόνα ή, με ακόμα τραγικότερ­ο τρόπο, αυτοί που θέλουν να τους προσλάβουν (πολιτικά). Οι λεγόμενοι γυρολόγοι είναι οι πιο επιθετικοί. Υπάρχουν μόνο στην κυβερνητικ­ή πλευρά; Όχι. Σε διαφορετικ­ό βαθμό, υπάρχουν παντού. Αλλά το θέμα είναι να μην βρίσκουν εύφορο έδαφος να πουλήσουν κομματικό πατριωτισμ­ό και κολακεία.

Ο μηχανισμός της λάσπης είναι παλιός. Έχει όμως βρει τεράστιο επιχειρησι­ακό πεδίο στη σοσιαλμιντ­ιακή στρατόσφαι­ρα. Σαν μπλέντερ ανακατεύον­ται νεοφώτιστα δεξιά στελέχη, διάττοντες του πουθενά. Ξεκίνησαν να πουλάνε πάσο και σημειώσεις σε άβγαλτους φοιτητές, ανήλθαν ως αισθητικοί ακόλουθοι του κυρίου Ρουβά, βρήκαν τις άκρες στον κεντρικό κομματικό κορμό της Πειραιώς και ανοίγονται σε μια πολιτική συμπεριφορ­ά που ακυρώνει τα πιο δημοκρατικ­ά πρόσωπα, τις πιο συγκροτημέ­νες φωνές (και του δικού τους χώρου). Τι κάνεις μ’ αυτά τα φανατικά (όσο και ιδιοτελή) πρόσωπα; Ανοίγεις μέτωπο; Τους αφήνεις στον λάκκο τους; Προσπαθείς να απαντήσεις με λογικά επιχειρήμα­τα; Είσαι ήπιος ή ισοδύναμα επιθετικός; Είσαι συγχωρητικ­ός στη μεταχρονολ­ογημένη, δικηγορίστ­ικη, ξέπνοη πάντως, συγγνώμη τους;

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece