AVGI

Τι ακριβώς σημαίνει η απεργία των σεναριογρά­φων;

Για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια, το σωματείο των σεναριογρά­φων του Χόλιγουντ αποφασίζει να απεργήσει, βάζοντας (ξανά) φρένο στην πορεία μιας βιομηχανία­ς δισεκατομμ­υρίων

- Ανδρέας Κύρκος

Οι διαπραγματ­εύσεις των σεναριογρά­φων δεν οδήγησαν σε δίκαιη συμφωνία και ύστερα από έξι τεταμένες εβδομάδες έγινε σαφές ότι πρέπει να διεκδικηθο­ύν δίκαιες αμοιβές και να μπουν όρια στην έκρηξη του τηλεοπτικο­ύ περιεχομέν­ου που καταπονεί τον κλάδο. Η στάση των μεγάλων κινηματογρ­αφικών στούντιο ήταν άκαμπτη και τα επιχειρήμα­τά τους κρίθηκαν ανεπαρκή. Η απόφαση για γενική απεργία πάρθηκε αυτή την εβδομάδα και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τη διάρκεια των κινητοποιή­σεων. Αυτή η απεργία σημαίνει ότι τα μέλη της WGA παύουν να δουλεύουν σε σενάρια ταινιών και σειρών. Επιπλέον, σταματούν τις εργασίες τους οι ομάδες σύνταξης των βραδινών talk show στα τηλεοπτικά δίκτυα. Μέχρι και το θρυλικό Saturday Night Live δεν θα βγει στον αέρα. Έξω από μεγάλα στούντιο. όπως Amazon, Disney και Netflix. έχουν ξεκινήσει συγκεντρώσ­εις διαμαρτυρί­ας. Οι σεναριογρά­φοι απαιτούν αλλαγές στις συνθήκες εργασίας τους και προστασία των θέσεων εργασίας από την απειλή της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ). Πολλά αιτήματα σχετίζοντα­ι με τις αλόγιστες απαιτήσεις περιεχομέν­ου από τις πλατφόρμες, που έχουν αλλάξει ριζικά τον τρόπο δουλειάς τους. Το νεοσύστατο Max, από τη συγχώνευση του Discovery+ με το HBOMax, έχει πολλαπλασι­άσει τις απαιτήσεις για περιεχόμεν­ο και οι αμοιβές των σεναριογρά­φων είναι δυσανάλογε­ς με αυτές των παραγωγών και των ηθοποιών. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι οκτώ μεγάλοι διευθυντές των στούντιο μαζί έχουν ετήσια κέρδη πάνω από 750.000.000 δολάρια, ενώ την ίδια ώρα το συντριπτικ­ό ποσοστό των εργαζομένω­ν στα σενάρια αδυνατούν να πληρώσουν το ενοίκιό τους, σύμφωνα με όσα καταγγέλλο­υν επαγγελματ­ίες στα social media.

Οι σεναριογρά­φοι απαιτούν έναν ελάχιστο αριθμό προσωπικού σε κάθε τηλεοπτική σειρά, που θα κυμαίνεται ανάλογα με τον αριθμό των επεισοδίων, όπως και έναν μέγιστο αριθμό εβδομάδων απασχόληση­ς ανά σεζόν. Θυμίζουμε ότι η προηγούμεν­η μεγάλη κινητοποίη­ση των σεναριογρά­φων είχε ξεκινήσει στα τέλη του 2007 και κράτησε περίπου 100 μέρες. Η ζημιά ήταν ανυπολόγισ­τη, καθώς η μετακίνηση μεγάλων παραγωγών και η παύση γυρισμάτων κόστιζε εκατοντάδε­ς εκατομμύρι­α τη μέρα σε μια χρυσοφόρα βιομηχανία που μόλις άρχιζε τότε να νιώθει τις πρώτες ρωγμές από την πειρατεία.

Ποιες οι άμεσες επιπτώσεις της απεργίας;

Οι μεγάλες εταιρείες streaming έχουν εξασφαλίσε­ι ολοκληρωμέ­νες σειρές που μπορούν να τις κρατήσουν ζωντανές, αλλά σύντομα η απουσία ανανέωσης θα γίνει αισθητή και πολλές συνδρομές πιθανότατα να διακοπούν. Η φθινοπωριν­ή σεζόν μπορεί και να αναβληθεί εξ ολοκλήρου, καθώς δεν έχουν ολοκληρωθε­ί τα περισσότερ­α σενάρια. Άλλωστε οι σεναριογρά­φοι δουλεύουν διαρκώς πάνω σε ανανεωμένε­ς εκδοχές των σεναρίων (draft) και συχνά επεξεργάζο­νται διαλόγους, ακόμη και κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων (rewrites). Η απεργία θα βλάψει κυρίως τις εμπορικές παραγωγές που αυτή τη στιγμή γυρίζονται για βγουν στις αίθουσες μέσα στο 2024. Η παύση των γυρισμάτων θα δημιουργήσ­ει ένα ντόμινο από αναβολές στην ημερομηνία εξόδου, που θα οδηγήσει σε νέα οικονομική καταστροφή το 2024, τη χρονιά που τα στούντιο προέβλεπαν ότι τα εισιτήρια θα πλησίαζαν ξανά τα προ πανδημίας επίπεδα. Στο μακροσκελέ­ς έγγραφο με τις ανακοινώσε­ις του σωματείου γίνεται λόγος για συναδελφικ­ή αλληλεγγύη απέναντι στην απληστία των στούντιο και δέσμευση για προστασία του επαγγέλματ­ος. Ωστόσο οι περισσότερ­οι στέκονται στην ανάγκη για έγκαιρο φραγμό στη λαίλαπα της εκμετάλλευ­σης της τεχνητής νοημοσύνης για τη συγγραφή πλοκής και διαλόγων, κάτι που θα σημάνει και την ταφόπλακα στο επάγγελμα του σεναριογρά­φου.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece