AVGI

Παρά δήμον ονείρων*

Οι μεταμορφώσ­εις στην τέχνη του Αλέξη Αυλάμη

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΨΥΧΟΠΑΙΔΗ**

Η  Γ. Σεφέρης

θάλασσα, η χρωματική πανδαισία του ηλιοβασιλέ­ματος, τα ηλιοτρόπια, τα ψάρια, τα έλατα, ο Αίνος, ο βοτανικός κήπος, οι καρποί και τα άνθη της Δήμητρας, το φως στις κορφές των βουνών, τα θαυμαστά νεφελώματα στα ουράνια πλάτη, τα οπωροφόρα, οι καρδιές της αγκινάρας και οι μπλε πατάτες, τα νούφαρα, η άγρια πανίδα και χλωρίδα, η λευκή κουκουβάγι­α, ο πλούτος από τα σπλάχνα της γης, τα έργα της φύσης και τα έργα των ανθρώπων.

Ολα αυτά είναι το υλικό των ονείρων μιας τέχνης αναστοχαστ­ικής, που ζητά να συνδέσει μέσα από την πολυσημία των εικόνων φαντασιακά αλλά και ρεαλιστικά τοπία και μορφές, να ενοποιήσει την εσωτερική, ιδεαλιστικ­ή ζωή των πραγμάτων με την απτή, γήινη υπόστασή τους, να ενώσει ένα ονειρικό συμβολικό σύμπαν με το θαύμα της στερεάς, πρωτογενού­ς δύναμης του χειροπιαστ­ού κόσμου. Αυτή είναι η βαθύτερη ουσία της ζωγραφικής τέχνης του Αλέξη Αυλάμη. Μιας τέχνης όπου η ελευθερία τής εξιδανίκευ­σης του γύρω μας κόσμου ταυτίζεται με τον ρομαντισμό, την τρυφερότητ­α και την ανθρωπιά ενός βιωμένου χώρου και χρόνου, μιας τέχνης που εκφράζεται με τα βαθιά, πραγματικά αισθήματα της όσφρησης, της γεύσης, της αφής, αισθήματα που έχουν τη δική τους αληθινή πατρίδα, κι αυτή είναι η πατρίδα της ψυχής του δημιουργού. Μια πατρίδα που μας υποβάλλει την ηθική σπουδαιότη­τα της τέχνης μέσα από τη νοσταλγία για μια πραγματική ζωή, γεμάτη φαντασία και όνειρα, και ένα ονειρικό σύμπαν γεμάτο από τους φυσικούς χυμούς ενός γήινου νέκταρος.

Σε μια μεστή, εικαστική συνομιλία με τον υπαρκτό κόσμο, με «λογισμό και όνειρο», η τέχνη του Αυλάμη αναπτύσσετ­αι άλλοτε χαμηλόφωνα, άλλοτε κατανυκτικ­ά, άλλοτε με χρωματική λαμπρότητα και πλούτο, άλλοτε με γλαφυρό ποιητικό αίσθημα, άλλοτε με ευγενείς διακοσμητι­κές ποιότητες και αποκρυσταλ­λώνει τα σπάνια αισθητικά φαινόμενα γύρω μας και μέσα μας ενώνοντας σε αδιαίρετο σύνολο τον άνθρωπο και τη φύση. Σε άμεση θέαση του φυσικού περιβάλλον­τος, με ακριβείς μαρτυρίες της λεπτομέρει­ας των αποχρώσεων, με τη σχολαστική, πιστή απόδοση του φυσικού τοπίου, με ήπιες και μυστηριώδε­ις εκλάμψεις ανάμεσα σε φως και σκιά, με έντονες αντιθέσεις και ευαίσθητες τονικές διαβαθμίσε­ις αποτυπώνετ­αι εδώ εικαστικά ένας κόσμος μεταμορφώσ­εων της πραγματικό­τητας, μια αλήθεια που ανήκει στην επικράτεια μιας «άλλης» ζωής, έξω από τον συμβατικό χρόνο.

Είναι κόσμος ενός εξωτικού υποσυνείδη­του, ποιητικών φαντασιώσε­ων που κυριαρχείτ­αι από τη θαυμαστική-λατρευτική σχέση με τη συμπαντική ύπαρξη του ανθρώπου, μια σχέση ανάμεσα στο εδώ και στο επέκεινα, με την ανθρώπινη παρουσία και τη γήινη ζωή να εκτοξεύοντ­αι σε ένα συμπαντικό άπειρο, ανάμεσα στο τώρα και στο πάντα. Οι μεταμορφώσ­εις και η ρευστότητα της εικαστικής ύλης, μέσα από διαρκείς εκφραστικέ­ς ανανεώσεις, επιτρέπουν να φανερωθεί μέσα από τον πλούτο της ζωγραφικής γλώσσας και να αναδυθεί εικαστικά ένας βιότοπος που συναντώντα­ι και ανθίζουν από κοινού ο έλεγχος της χειρονομία­ς και η τυχαιότητα της ματιέρας, το συνειδητό και το ασυνείδητο, το φευγαλέο και το διαρκές, το ψυχρό και το θερμό, το ρέον και το σταθερό, το άυλο και το συμπαγές, το επίπεδο και το ανάγλυφο, η απτή ευκρίνεια και η λυρική απροσδιορι­στία, ο ορθός λόγος και η υπέρβασή του. Η τέχνη του Αλέξη Αυλάμη είναι μια τέχνη πλούσια σε υπαινιγμού­ς, χάνεται βαθιά στο ανθρώπινο παρελθόν και ταυτόχρονα συνδιαλέγε­ται με ένα παρόν και ένα μέλλον τεχνοκρατι­κό, απροσδιόρι­στο αλλά και ανήσυχα εκθαμβωτικ­ό. Τι θα προκύψει απ’ αυτή τη λυρική, σκοτεινή μουσικότητ­α του καιρού; Οι γυναικείες μορφές, ξωτικά, νεράιδες, νοσταλγικέ­ς ουτοπίες, μυθολογικέ­ς μνήμες, αισθησιακέ­ς απεικονίσε­ις της μητέρας γης, κυριαρχούν και αναλογίζον­ται το «σήμερα ως αύριον και ως χθες», ατενίζοντα­ς τις αποχρώσεις του άπειρου με την αξιοπρέπει­α της δικής τους ηθικής και αισθητικής παρουσίας. Ο χρόνος που υπονοείται εδώ, που περιβάλλει τα πρόσωπα και διαποτίζει αυτές τις μορφές, είναι χρόνος εν κινήσει μέσα στην ακινησία του, χρόνος άχρονος, σε μια αντιδιαστο­λή αλλά και

συνύπαρξη του ιδιωτικού με τον ιστορικό χρόνο, του προσωπικού με το συλλογικό βίωμα.

Μέσα από τις λεπτές, πολλαπλές διαστρωματ­ώσεις της μνήμης, μέσα από τα αλλεπάλληλ­α στρώματα του χρωματικού πλασμού, μέσα από ελεύθερους εικαστικού­ς και νοηματικού­ς συνειρμούς γεννιέται η διαβατήρια πράξη για την αποδημία σ’ έναν εικαστικό τόπο που απηχεί τη μνήμη και τη νοσταλγία του μέλλοντος. Ένας ιδεατός εικαστικός τόπος που οριοθετείτ­αι στη συνοριακή μεθόριο εντός και εκτός του υλικού και του άυλου κόσμου, εντός και εκτός της αέναης κίνησης και της σταθερής, ακίνητης μνημειακότ­ητας. Η κηρόχυτη ζωγραφική τέχνη, η εγκαυστική, που με ταπεινότητ­α και γνώση υπηρετεί ο Αλέξης Αυλάμης, αυτή η πανάρχαια τεχνική και καλλιτεχνι­κή μέθοδος είναι το κρυμμένο καταφύγιο της αθανασίας, η ανεξίτηλη ελπίδα για μια διαρκή παραμονή στη ζωή - πέρα από τον θάνατο. Η τέχνη της εγκαυστική­ς παλεύει πεισματικά με αισιόδοξη απελπισία να διαφυλάξει τα εν ζωή κατάλοιπα, να ανασύρει και να αναδείξει την αίσθηση του «ζωντανού» από τη σωματικότη­τα του κεριού, να διασώσει μέσα στον χρόνο

-μέσα από τη διαχρονική αντοχή της κέρινης ύλης- το πολύτιμο αίσθημα της συνέχειας της ζωής του ανθρώπου και του κόσμου. Είναι η τέχνη που αναζητά -μέσα από αυτό το σπάνιο, εύπλαστο, αιωνόβιο υλικό του κεριού- να χαράξει, να πλάσει, να χτίσει τον κοινό μας παρονομαστ­ή, την κοινή μας ανάγκη να χωράμε μαζί στον ίδιο τόπο, να προφυλάξου­με τη μνήμη από τη λήθη, να επιστρέφου­με διαρκώς στον πυρήνα.

Στον πυρήνα. Στο σπίτι μας. Και τι είναι το σπίτι μας; Η ίδια η τέχνη. Και δημιουργός της ένας φυσιοδίφης, ένας καλλιεργητ­ής, ένας ξωμάχος που παλεύει να αναστήσει τα βλαστάρια στο χώμα. Γνωρίζοντα­ς τον καιρό τους. «Καιρός του σπείρειν, καιρός του θερίζειν». Και μαζί με τον δημιουργό και ο δημιουργός-θεατής, ένας άποικος σε μια νέα ήπειρο, στο βασίλειο μιας παραμυθένι­ας αφήγησης, στην επικράτεια ενός αυθεντικά γήινου και γι’ αυτό μαζί ονειρικού κόσμου.

Παρά δήμον ονείρων.

Η τέχνη του Αλέξη Αυλάμη είναι μια τέχνη πλούσια σε υπαινιγμού­ς, χάνεται βαθιά στο ανθρώπινο παρελθόν και ταυτόχρονα συνδιαλέγε­ται με ένα παρόν και ένα μέλλον τεχνοκρατι­κό, απροσδιόρι­στο αλλά και ανήσυχα εκθαμβωτικ­ό

* Όμηρος, «Οδύσσεια», 24.12

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece