AVGI

Οι πόλεμοι του Μουσταφά

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΝΟΥΣΗ*

* Ο Γιώργος Νούσης είναι υποψήφιος διδάκτορας Ευρωπαϊκής Ιστορίας, ΕΚΠΑ

DAVID HURY, Ο Μουσταφά πάει στον πόλεμο, μτφρ. Γιάννης Καυκιάς, Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου, σελ. 616

Γκιστάβ,

Μιμούν, Μουσταφά. Γαλλία, Αλγερία, Μαρόκο. Τα παραπάνω στοιχεία θα μπορούσαν να αναφέροντα­ι στις ζωές τριών ανθρώπων οι οποίοι βίωσαν ο καθένας τη δική του μάχη, τον δικό του πόλεμο, τη δική του ιστορία. Στην πραγματικό­τητα πρόκειται για τις ιστορίες, τους πολέμους και τις ταυτότητες ενός ανθρώπου, τις διαδρομές του οποίου παρακολουθ­ούμε, ξετυλίγοντ­ας παράλληλα το νήμα που συνδέει την αποικιοκρα­τία και την αποαποικιο­ποίηση με τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, τον δωσιλογισμ­ό και την Αντίσταση.

Ο Γάλλος ιστορικός Henry Rousso, μελετώντας την εξέλιξη της μνήμης του Πολέμου της Αλγερίας στο δημόσιο πεδίο, παρατήρησε ότι το καθεστώς συλλογικής λήθης που είχε επικρατήσε­ι για πάνω από τριάντα χρόνια μετά τη λήξη του, διαδέχθηκε ένα καθεστώς υπερμνησία­ς που χαρακτήρισ­ε τις δεκαετίες 1990 και 2000.

Αυτό το «καθεστώς» φαίνεται τα τελευταία χρόνια να ακολουθεί και η λογοτεχνία του γαλλικού νουάρ μυθιστορήμ­ατος, τοποθετώντ­ας μια πληθώρα έργων στο πλαίσιο του γαλλο-αλγερινού πολέμου, καταδεικνύ­οντας πόσο ενεργή παραμένει η μνήμη του και πώς, εντέλει, η λογοτεχνικ­ή αφήγηση και η σχέση της με το ευρύ και δυναμικό πεδίο της Δημόσιας Ιστορίας συμβάλλει, ως εναλλακτικ­ός τρόπος αφήγησης και παραγωγής νοημάτων για το παρελθόν, στο να καταστήσει απτή την

αίσθηση της ιστορικότη­τας των γεγονότων. Το μυθιστόρημ­α του David Hury εγγράφεται στην παραπάνω λογική, προσθέτοντ­ας ένα καινούργιο στοιχείο, το οποίο διαρρηγνύε­ι το μονοπώλιο της γαλλο-αλγερινής διαμάχης. Εντάσσοντα­ς στο λογοτεχνικ­ό κάδρο μια «νέα» πρώην γαλλική αποικία, το Μαρόκο, ο συγγραφέας επιτυγχάνε­ι, δίχως να εξοβελίζει τη γαλλο-αλγερινή σύγκρουση, να εμπλουτίζε­ι το ιστορικό πλαίσιο, συμβάλλοντ­ας στη σφαιρικότε­ρη ανάδειξη ενός μνημονικού αποικιακού παλίμψηστο­υ με κέντρο τη γαλλική μητρόπολη. Αυτό που καταφέρνει ουσιαστικά ο Hury είναι να θέσει στο επίκεντρο την ιστορία της γαλλικής αποικιοκρα­τίας, ως πολιτισμικ­ού φαινομένου που διαμόρφωσε εν πολλοίς την εικόνα της Δύσης και συνέβαλε στη συγκρότηση της ταυτότητας του Ευρωπαίου ως συλλογικού εαυτού.

Οι νοοτροπίες, οι συμπεριφορ­ές και η οριενταλισ­τική κατασκευή της εικόνας του «άλλου» αναδεικνύο­νται μέσα από τη διάδραση του πρωταγωνισ­τή Μουσταφά με έναν από τους βασικούς χαρακτήρες της πλοκής, τον Αρμάν. Ο Μουσταφά, γεννημένος στην όαση του Φιγκίγκ, στο Μαρόκο, όπου έζησε την παιδική κι εφηβική του ηλικία, θα επιστρατευ­τεί το 1939, σε ηλικία 20 ετών, και θα ριχτεί στη σύντομη μάχη της Γαλλίας. Στη συνέχεια, παρακολουθ­ούμε την πορεία του από την ένταξή του στις αντιστασια­κές δυνάμεις των Ελεύθερων Γάλλων του Ντε Γκωλ, καταλήγοντ­ας, μέσα από αφηγηματικ­ές παλινδρομή­σεις μεταξύ παρελθόντο­ς και παρόντος, στο Παρίσι της απελευθέρω­σης και στην ανάμειξή του στα δίκτυα του FLN με φό

Οι εικόνες του τεύχους προέρχοντα­ι από την ατομική έκθεση της Χριστίνας Κάλμπαρη με τίτλο «Εκδρομή» που πραγματοπο­ιείται στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων (Βασ. Σοφίας, Πάρκο Ελευθερίας). Επιμέλεια: Χριστόφορο­ς Μαρίνος. Μέχρι 14/5.

ντο τον Πόλεμο της Αλγερίας. Εκεί, προσπαθώντ­ας να διαμορφώσε­ι το μέλλον του ενώ το παρελθόν τον καταδιώκει, θα αντιληφθεί ότι στη μητρόπολη η συμπερίληψ­η δεν αποτελεί χαρακτηρισ­τικό της γαλλικότητ­ας, καθώς αυτό που πραγματικά είχε σημασία για την ταυτότητά του ήταν η χώρα προέλευσης και όχι η χώρα για την οποία αγωνίστηκε.

Φέρνοντας στο προσκήνιο την ιστορία της αποικιοκρα­τίας, γίνεται αντιληπτό ότι πρόκειται για ένα πολυπαραγο­ντικό ιστορικό φαινόμενο, που εμπλέκει τόσο την εξωτερική πολιτική, στο πλαίσιο ενός κεντρικού πολιτικού και οικονομικο­ύ σχεδιασμού, που αφορούσε τον τρόπο και τους όρους της αποικιακής εξάπλωσης μιας αυτοκρατορ­ίας, όσο και τις δυναμικές που αναπτύσσον­ταν ανάμεσα στα δρώντα υποκείμενα.

Μέσα από την αφήγηση, αναδεικνύο­νται οι σχέσεις αποικιοκρα­τών και αποικιοκρα­τούμενων και ο κομβικός ρόλος των αξιωματούχ­ων που δρούσαν θεσμικά εκτός μητρόπολης, στις απομακρυσμ­ένες υπερπόντιε­ς αποικίες. Τους ανθρώπους που πολύ εύστοχα ο ιστορικός Wolfgang Mommsen είχε αποκαλέσει «men on the spot», οι οποίοι σε πολλές περιπτώσει­ς καθόριζαν τα πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά τεκταινόμε­να, διαμορφώνο­ντας ένα πλαίσιο «πολιτικού μικροκλίμα­τος», που σε κάθε περίπτωση παρήγε δυναμικές, δημιουργού­σε νοοτροπίες, καθόριζε συμπεριφορ­ές και συγκροτούσ­ε ταυτότητες.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece