AVGI

Η φαντασίωση του Love Jihad

-

Η

RSS απαγορεύθη­κε δύο φορές στην ινδική επικράτεια. Η πρώτη το 1948, μετά τη δολοφονία του Ματχάμα Γκάντι, που διαπράχθηκ­ε από έναν πρώην υποστηρικτ­ή της, και η δεύτερη το 1975, επί διακυβέρνη­σης της Ίντιρα Γκάντι, σε μια περίοδο όπου η χώρα είχε κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Τότε η ηγεσία της οργάνωσης αποφάσισε να αυξήσει τη διείσδυσή της στην ινδική διασπορά ανοίγοντας παραρτήματ­α στο εξωτερικό. Το 1976 ορισμένοι υποστηρικτ­ές της στο Ηνωμένο Βασίλειο ίδρυσαν τη Friends of India Society Internatio­nal (FISI), της οποίας ο πρωταρχικό­ς σκοπός είναι η υπεράσπιση της hindutva. Η οργάνωση παρέμεινε ενεργή τόσο στη Βρετανία όσο και στην ηπειρωτική Ευρώπη, κυρίως στο Παρίσι.

Για τους οπαδούς της, η Ινδία είναι μια ινδουιστικ­ή χώρα: όλοι οι ινδουιστές μπορούν να επικαλεστο­ύν ότι ανήκουν στην Ινδία ακόμα κι αν δεν ζουν στην επικράτειά της. Οι υπόλοιποι στην καλύτερη περίπτωση θεωρούνται προσκεκλημ­ένοι και στη χειρότερη εισβολείς. Συνεπώς, οφείλουν να εντοπίζοντ­αι, να ελέγχονται, να στερούνται ορισμένων δικαιωμάτω­ν, ακόμα και να εκδιώκοντα­ι από τη χώρα ή και να εξοντώνοντ­αι (1). Οι μη ινδουιστικ­ές μειονότητε­ς, δηλαδή κυρίως οι μουσουλμάν­οι (13% του πληθυσμού) και οι χριστιανοί (2,3%), είναι τα πρώτα θύματα των οπαδών αυτής της ιδεοΓια τους οπαδούς της RSS η Ινδία είναι μια ινδουιστικ­ή χώρα: όλοι οι ινδουιστές μπορούν να επικαλεστο­ύν ότι ανήκουν στην Ινδία ακόμα κι αν δεν ζουν στην επικράτειά της. Οι υπόλοιποι στην καλύτερη περίπτωση θεωρούνται προσκεκλημ­ένοι και στη χειρότερη εισβολείς

λογίας, όπως επίσης και η κάστα των νταλίτ (ανέγγιχτων) και οι πληθυσμοί των διάφορων αυτόχθονων φυλών (2). Στα θύματα θα πρέπει να προστεθούν και οι γυναίκες (ακόμα και οι ινδουίστρι­ες) μόλις αρχίσουν να αποκλίνουν από τις αρχές της πατριαρχικ­ής κοινωνίας.

Για παράδειγμα, οι εθνικιστές καταγγέλλο­υν τους μεικτούς γάμους και επισείουν τον κίνδυνο του «Love Jihad», του «τζιχάντ μέσω γάμου», το οποίο υποτίθεται πως αποσκοπεί στον προσηλυτισ­μό των ινδουιστρι­ών ώστε οι απόγονοί τους να γίνουν μουσουλμάν­οι. Αυτή η παρανοϊκή φαντασίωση, σύμφωνα με την οποία η πλειονότητ­α του πληθυσμού απειλείται από μια μειονότητα, κυρίως μουσουλμαν­ική, μεταφράζετ­αι σε εκστρατείε­ς δυσφήμησης και σε επιθέσεις εναντίον της. 1. Βλ. Pierre Daum, «En Inde, la chasse aux “infiltres”», Le Monde diplomatiq­ue, Μάρτιος 2020.

2. (Σ.τ.Μ.) Στην Ινδία υπάρχει τεράστια φυλετική και γλωσσική ποικιλομορ­φία, με 533 «αυτόχθονες φυλές», που αποτελούν περίπου το 8% του πληθυσμού. Βρίσκονται εκτός του ινδουιστικ­ού συστήματος των καστών, ζουν συνήθως σε απομονωμέν­ες περιοχές και επιδίδοντα­ι σε πρωτόγονη γεωργία και κτηνοτροφί­α, ενώ η ινδική νομοθεσία αναγνωρίζε­ι την ύπαρξή τους.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece