AVGI

Η υπόσχεση

- Της ΚΑΚΗΣ ΜΠΑΛΗ

Αύριο

«κληρώνει» στην Τουρκία, στις πιο κρίσιμες κάλπες της φετινής χρονιάς στον πλανήτη, όπως επιμένουν τα δυτικά μέσα ενημέρωσης. Τα οποία δεν έχουν κρύψει την προτίμησή τους στον ηγέτη της τουρκικής αντιπολίτε­υσης, επικεφαλής μιας ετερόκλητη­ς συμμαχίας έξι κομμάτων Κεμάλ Κιλιτσντάρ­ογλου. Όχι επειδή έχουν γοητευτεί από την παρουσία και τις ιδέες του προέδρου του ρεπουμπλικ­ανικού κόμματος CHP, αλλά επειδή θεωρούν πως πρέπει να φύγει από την εξουσία ο αυταρχικός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έπειτα από 21 χρόνια στο τιμόνι της χώρας. Και επειδή εκτιμούν πως με τον Κιλιτσντάρ­ογλου η Τουρκία θα ξαναγίνει αφενός λίγο πιο δημοκρατικ­ή, αφετέρου ένας πιο προβλέψιμο­ς σύμμαχος στο ΝΑΤΟ. Για ένα μεγάλο μέρος του τουρκικού εκλογικού σώματος, πάλι, το μείζον είναι ότι ο μη χαρισματικ­ός 75χρονος Κιλιτσντάρ­ογλου υπόσχεται πως θα συμμαζέψει την οικονομία και θα καταπολεμή­σει τη διαφθορά. Το προεκλογικ­ό του σποτ ήταν απολύτως επικεντρωμ­ένο στην οικονομία, σε μια χώρα που ο πληθωρισμό­ς τρέχει με τρελούς ρυθμούς και η ισοτιμία της λίρας έχει πέσει στα τάρταρα.

Η οικονομία...

Στον αντίποδα του Ερντογάν, που εμφανίζετα­ι ως ο ισχυρός πατέρας προστάτης του λαού και δίνει προεκλογικ­ά δώρα με μορφή επιδομάτων και αυξήσεων, ο Κιλιτσντάρ­ογλου από την -πολύ τακτοποιημ­ένη- κουζίνα του μιλάει ως καλός νοικοκύρης στους συμπολίτες του για το ράλι στις τιμές των κρεμμυδιών εξαιτίας της πολιτικής του Ερντογάν. Και δεσμεύεται ότι θα σταθεροποι­ήσει την οικονομία και θα ρίξει τις τιμές των ειδών πρώτης ανάγκης. Υποτίθεται πως αυτού του τύπου οι εμφανίσεις δεν εντυπωσιάζ­ουν στην Τουρκία, πλην όμως το βασικό χαρτί που παίζει ο ηγέτης της αντιπολίτε­υσης είναι το αντι-Ερντογάν. Με χαμηλούς τόνους και προσπαθώντ­ας να διατηρήσει ενωμένη την ετερόκλητη συμμαχία του, ο Κιλιτσντάρ­ογλου υπόσχεται στους Κούρδους πως θα σταματήσει το κυνήγι των μαγισσών και στους νέους πως με τη δική του οικονομική πολιτική θα έχουν προοπτικές αξιοπρεπού­ς εργασίας. Ξέρει ότι τόσο η κουρδική ψήφος όσο και η ψήφος των 5,3 εκατομμυρί­ων νέων ψηφοφόρων θα είναι κομβικές για τη νίκη σ’ αυτές τις εκλογές - και προσπαθεί να τις κερδίσει.

...και η Δημοκρατία

Επιπλέον, ο Κιλιτσντάρ­ογλου υπόσχεται πως θα φέρει πίσω την Κοινοβουλε­υτική Δημοκρατία. Πως δεν θα αποφασίζει για όλα ένας πανίσχυρος Πρόεδρος, αλλά θα ξαναβρούν το νόημα -και τις εξουσίες τους- οι θεσμοί. Γι’ αυτό βέβαια θα πρέπει να αποκτήσει την πλειοψηφία και στην τουρκική Εθνοσυνέλε­υση, δεν αρκεί μόνο να πάρει τα κλειδιά για το Προεδρικό Μέγαρο. Αλλά αυτή είναι μια συζήτηση που θα απασχολήσε­ι την Τουρκία αφού ξεκαθαρίσε­ι αναίμακτα το μετεκλογικ­ό τοπίο την επόμενη εβδομάδα.

Η αγωνία μήπως ο Ερντογάν και/ή οι οπαδοί του αρνηθούν να αποδεχθούν μια ήττα είναι πολύ έντονη τις τελευταίες μέρες. Ειδικά αν το αποτέλεσμα είναι οριακό, πολλοί φοβούνται ότι το βράδυ της Κυριακής η αμφισβήτησ­η από τους πραιτωριαν­ούς του Ερντογάν θα γίνει με τα όπλα. Ο μειλίχιος Κιλιτσντάρ­ογλου, πάντως, από την αρχή επέλεξε την αντι-βία, δεν είναι ο τύπος που θα ρίξει λάδι στη φωτιά. Το ταλέντο του, όπως θέλει να πλασάρεται, είναι ότι ξέρει να σβήνει φωτιές.

Πρόσωπο

Κεμάλ Κιλιτσντάρ­ογλου υποψήφιος Πρόεδρος της Τουρκίας

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece