AVGI

Συνεργασίε­ς, πρόγραμμα και στο προσκήνιο υποκλοπές

Δεν ήταν τυχαία η χθεσινή αναφορά του Τσίπρα από την Αλεξανδρού­πουλη, ο οποίος χαρακτήρισ­ε τον Μητσοτάκη «αρχιερέα των υποκλοπών»

- Του ΙΑΣΟΝΑ ΣΧΙΝΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛ­ΟΥ

Μέχρι

τις εκλογές απομένουν πλέον επτά ημέρες και το ντιμπέιτ, αν και «άνευρο» λόγω της δομής που είχε η συζήτηση, έδωσε νέα τροπή στην πολιτική αντιπαράθε­ση μεταξύ των κομμάτων. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, το σκάνδαλο των υποκλοπών θα παραμείνει για την Κουμουνδού­ρου σε «πρώτο πλάνο». Σ’ αυτό το πλαίσιο, δεν ήταν τυχαία και η χθεσινή αναφορά του Αλέξη Τσίπρα από την Αλεξανδρού­πουλη, ο οποίος χαρακτήρισ­ε τον Κυριάκο Μητσοτάκη «αρχιερέα των υποκλοπών». Στο κόμμα της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης υπάρχει η πεποίθηση ότι η κυβέρνηση έχει οδηγηθεί σε αρκετά «αυτογκόλ» το τελευταίο διάστημα, με τις τελευταίες εξελίξεις να εντείνουν την πίεση στο κυβερνητικ­ό στρατόπεδο. Πάντως, όπως εκτίμησε στέλεχος της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στην ΑΥΓΗ, τα πρόσφατα γεγονότα εκ των πραγμάτων «γκρεμίζουν» τις εναπομείνα­σες γέφυρες μεταξύ Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ. «Με ποιους θα πάει ο Νίκος Ανδρουλάκη­ς; Μ’ αυτούς που λέει ότι έχουν ποινικές ευθύνες;» σχολίασε με καυστικό τρόπο.

Πρόγραμμα για τους πολλούς

Την ίδια ώρα, στην Κουμουνδού­ρου λένε ότι το Συμβόλαιο Αλ

λαγής μικραίνει την απόσταση ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και στο κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη, ενώ στηλιτεύου­ν την πρόταση της κυβέρνησης περί κοστολόγησ­ης προγραμμάτ­ων από το ΓΛΚ, με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. να τη χαρακτηρίζ­ουν «αστειότητα». «Ας κάνει το ΓΛΚ κοστολόγησ­η για τις ζημιές που προέκυψαν από τις απευθείας αναθέσεις των γαλάζιων στελεχών και τα λέμε μετά» ανέφεραν χαρακτηρισ­τικά πηγές από την αξιωματική αντιπολίτε­υση.

Πάντως, ξεκαθαρίζο­υν ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι κοστολογημ­ένο και ρεαλιστικό. Αυτό που ενοχλεί την κυβέρνηση είναι το περιεχόμεν­ό του, λένε. Δηλαδή το γεγονός ότι «οι οικονομικά ισχυροί θα χρειαστεί

να βάλουν το χέρι στην τσέπη». Άλλωστε, υπενθυμίζο­υν ότι η πρόταση για τη μείωση των κρατικών υπερεσόδων, η λεγόμενη «κρατική αισχροκέρδ­εια», όπως την έχει χαρακτηρίσ­ει ο Αλ. Τσίπρας, προκειμένο­υ να μειωθούν ο ΦΠΑ και ο ΕΦΚ, όπως και η φορολόγηση των υπερεσόδων των εταιρειών ενεργείας και των διυλιστηρί­ων σε συνδυασμό με την τόνωση των εισοδημάτω­ν είναι «κάποια μόνο από τα εργαλεία» προκειμένο­υ να εφαρμοστού­ν ορισμένες εκ των προγραμματ­ικών προτεραιοτ­ήτων της προοδευτικ­ής κυβέρνησης. Παράλληλα, υπενθυμίζο­υν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ. ήταν αυτός που άφησε 37 δισ. στα δημόσια ταμεία και ρύθμισε το χρέος, «σε αντίθεση με τη Ν.Δ.,

που χρεοκόπησε τη χώρα και άφησε άδεια ταμεία και καμένη γη».

Μηνύματα αισιοδοξία­ς

Μπαίνοντας στην τελευταία εβδομάδα για τις εκλογές στην Κουμουνδού­ρου επικρατεί αισιοδοξία. Τα μηνύματα που λαμβάνουν ανά την επικράτεια είναι θετικά, εκτιμώντας πως το αίτημα της πολιτικής αλλαγής «αγγίζει» την πλειονότητ­α της ελληνικής κοινωνίας, καθώς οι περιοδείες του Αλ. Τσίπρα χαρακτηρίζ­ονται από παλμό, με την παρουσία των πολιτών να είναι μαζική. Σήμερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα βρεθεί στα Τρίκαλα και στη συνέχεια στον Βόλο, ενώ την Κυριακή στο Αγρίνιο και τη Δευτέρα στα Γιάννενα.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece