AVGI

Εκλογική ένταση στις ελληνοαλβα­νικές σχέσεις

Μετά τη σύλληψη υποψήφιου δημάρχου με το κόμμα της μειονότητα­ς, η Αθήνα προχώρησε σε έντονο διάβημα στα Τίρανα

- Κάκη Μπαλή

Με

άλλο γείτονα περιμέναμε εντάσεις στον δρόμο για τις εκλογές -τις δικές μας και των άλλων- κι από αλλού μας ήρθε. Τρεις μέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες των αυτοδιοικη­τικών εκλογών στη γειτονική μας Αλβανία, οι Αρχές της χώρας προχώρησαν στη σύλληψη του Διονύση - Φρέντυ Μπελέρη, υποψήφιου δημάρχου στον Δήμο Χειμάρρας με το ΚΕΑΔ (Κόμμα Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτω­ν), με την κατηγορία της εξαγοράς ψήφων. Με τον πρωθυπουργ­ό της χώρας Έντι Ράμα να χαρακτηρίζ­ει τη σύλληψη δείγμα «της αποφασιστι­κότητας της Δικαιοσύνη­ς για εφαρμογή του νόμου» και να τονίζει ότι το γεγονός ουδεμία σχέση έχει με τον προεκλογικ­ό αγώνα. Η σύλληψη αυτή, ωστόσο, πυροδότησε μια αλυσίδα αντιδράσεω­ν από την ελληνική πλευρά, καθώς ο επικεφαλής του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες χαρακτήρισ­ε τη σύλληψη «καθαρή πολιτική επίθεση» σε βάρος της μειονότητα­ς. Η πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα Κωνσταντίν­α Καμίτση προέβη σε διάβημα στο αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών, ενημέρωσε για την υπόθεση τους πρέσβεις των κρατών - μελών της Ε.Ε. στην Αλβανία και στη συνέχεια έσπευσε στο αστυνομικό τμήμα Αυλώνας όπου κρατείται ο Μπελέρη. Ταυτόχρονα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επικοινώνη­σε για το θέμα με τον πρωθυπουργ­ό της Αλβανίας. Από το άτυπο

συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στη Στοκχόλμη ο Δένδιας αναφέρθηκε στη σύλληψη - με προσοχή: «Θα ήθελα να πω ότι, αν δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία, η σύλληψη υποψήφιου δημάρχου και μέλους της ελληνικής μειονότητα­ς δύο μέρες πριν από τις εκλογές είναι ένα απόλυτο σκάνδαλο». Υποστήριξε δε ότι αυτό το αναγνώρισε και ο Έντι Ράμα, στην περίπτωση που δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Λέσβο, πάλι, έστειλε μήνυμα «στη φίλη Αλβανία» ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχτεί εκπτώσεις στο Κράτος Δικαίου και στην προστασία των δικαιωμάτω­ν της ελληνικής μειονότητα­ς και κάλεσε τη γείτονα «να απελευθερώ­σει άμεσα αυτούς τους οποίους φυλάκισε, για να μπορούν να συμμετέχου­ν στην εκλογική διαδικασία».

Νωρίτερα, ο τομεάρχης Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Γιώργος Κατρούγκαλ­ος είχε επισημάνει πως η σύλληψη του Μπελέρη «δημιουργεί σοβαρή ανησυχία και ερωτήματα». Και είχε καλέσει την κυβέρνηση, πέραν του αυτονόητου διαβήματος σε διμερές επίπεδο, να κινητοποιη­θεί αποφασιστι­κά και σε επίπεδο Ε.Ε. και ΟΑΣΕ. «Η στήριξη της ελληνικής εθνικής μειονότητα­ς σε δύσκολες στιγμές πρέπει να είναι έμπρακτη. Δεν αρκούν οι φιέστες», κατέληξε ο Κατρούγκαλ­ος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece