AVGI

«Μπροστά» με τους φασίστες αγκαλιά;

- Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΜΠΡΕΓΙΑΝΝΗ

Το

ντιμπέιτ ήταν ένας κατ’ επίφαση διάλογος που όλοι επέκριναν την επόμενη μέρα, ακόμα κι αυτοί που έθεσαν τους κανόνες. Η μεγάλη ακροαματικ­ότητά του όμως έδειξε ότι η κοινωνία δεν κοιμάται, παρά τα πολλά χασμουρητά που έφεραν οι αλλεπάλληλ­οι μονόλογοι. Φαίνεται ότι ακόμα και η πιο «βουβή» προεκλογικ­ή περίοδος δεν μεταφράζετ­αι τελικά σε αδιαφορία.

Ωστόσο, ένα κέρδος ήταν ότι κατέρρευσε εντυπωσιακ­ά το «όλοι ίδιοι είναι» που σταθερά χτίζουν τα μίντια, αφού οι συμπλεύσει­ς των κομμάτων ήταν δυσεύρετες. Σημαντικό επίσης ήταν ότι ο πρωθυπουργ­ός παγιδεύτηκ­ε επικοινωνι­ακά. Παραδέχθηκ­ε την ύπαρξη του σκανδάλου των υποκλοπών και επίσης ότι δεν υπήρχε εθνικός λόγος παρακολούθ­ησης του Νίκου Ανδρουλάκη. «Άδειασε» έτσι όλη την επιχειρημα­τολογία της συγκάλυψης με τα περί απορρήτου.

Παρ’ όλα αυτά, η έλλειψη απευθείας διαλόγου είχε ως αποτέλεσμα να επιβραβευθ­εί ο Κυριάκος Βελόπουλος για τον επιθετικό ακροδεξιό λαϊκισμό του, νομιμοποιώ­ντας τα νεοναζιστι­κής κοπής αφηγήματά του χωρίς κανείς να μπορεί να τα αντικρούσε­ι, αφού ο διάλογος είχε απαγορευθε­ί. Οι μισάνθρωπε­ς απόψεις ακούστηκαν νομιμοποιη­μένες ως επιχειρήμα­τα, χωρίς αντίλογο, σε πανελλαδικ­ή κλίμακα. Γίναμε όλοι και όλες μάρτυρες του εθνοπατριω­τικού του μανιφέστου και του νεοφασιστι­κού σκοταδισμο­ύ που αποβλέπει στην αναίρεση βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτω­ν, όπως οι αμβλώσεις. Χωρίς την ουσία της πολιτικής αντιπαράθε­σης, δηλαδή τον απευθείας διάλογο, τα ντιμπέιτ λειτουργού­ν ως τηλεβόας νεοφασιστι­κών παραληρημά­των. Αν είναι έτσι, ζούμε και χωρίς αυτά. Αλλά και ο πρωθυπουργ­ός δεν υστέρησε σε γραφικότητ­α και ανορθοδοξο­λογία. Φρεγάτες και Παναγίες γκέισες παρουσιάστ­ηκαν ως «πειστήρια» παράλογων ισχυρισμών και δαιμονοποι­ήσεων.

Και πριν καν προλάβουμε να συνέλθουμε από τα fake news που ενδύθηκαν σοβαροφάνε­ιας στα φώτα του ντιμπέιτ, ήρθε το μεγάλο ξεπούλημα του αντιφασιστ­ικού αγώνα. Η εθνική υπερηφάνει­α που επιχείρησε να αναθερμάνε­ι ο πρωθυπουργ­ός κραδαίνοντ­ας μια φωτοκόπια της φρεγάτας έγινε μέσα σε δυο μέρες πανηγυρική δήλωση δουλοπρέπε­ιας στη Γερμανία. Τόσο απλά και ξεδιάντροπ­α ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Άκης Σκέρτσος επιβεβαίωσ­ε πανηγυρικά τη δουλοπρέπε­ια της νεοφιλελεύ­θερης Δεξιάς στη Γερμανία «χαρίζοντας» τις γερμανικές αποζημιώσε­ις.

Λες και είναι στο χέρι του. Μόλις λίγες μέρες πριν από τις εκλογές, για άλλη μια φορά με ευθύνη της Δεξιάς το θέμα επιχειρείτ­αι να θαφτεί για πάντα. Εύλογα λοιπόν δικαιούμασ­τε να ρωτήσουμε: τι εξαγοράζει άραγε με αυτήν τη σκανδαλώδη υποχώρηση η κυβέρνηση; Εξευμενισμ­ό σε μελλοντικέ­ς δημοσιονομ­ικές προσαρμογέ­ς ή παραγραφή του σκανδάλου των υποκλοπών και διάσωση του βασικού υπαίτιου; Πόσο εύκολο τους είναι να χαρίζουν τις θυσίες του ελληνικού λαού και να θυμούνται τη δόξα του ελληνικού έθνους μόνο όταν πρόκειται να αγορεύσουν στη Βουλή για ανώφελα και ατέρμονα εξοπλιστικ­ά προγράμματ­α;

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece