AVGI

Ζητάμε άμεση μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά και 120 δόσεις

πρόεδρος του Επαγγελματ­ικού Επιμελητηρ­ίου Αθήνας

- Συνέντευξη στον ΓΙΑΝΝΗ ΑΓΟΥΡΙΔΗ

Ο πρόεδρος του Επαγγελματ­ικού Επιμελητηρ­ίου Αθήνας σημειώνει με νόημα ότι «το πρώτο που πρέπει να αντιμετωπι­στεί είναι το τεράστιο θέμα της ακρίβειας», ενώ τονίζει ότι «οι δράσεις της κυβέρνησης δεν βελτίωσαν αισθητά την κατάσταση»

Τη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά και την αναβίωση των 120 δόσεων φαίνεται να θέτει ως πρωταρχικό αίτημα η μικρομεσαί­α επιχειρημα­τικότητα στη χώρα, όπως αναφέρει στην ΑΥΓΗ ο επικεφαλής του Επαγγελματ­ικού Επιμελητηρ­ίου Αθήνας Γιάννης Χατζηθεοδο­σίου, φέρνοντας και το παράδειγμα γειτονικών χωρών, όπως η Κύπρος. Ο ίδιος σημειώνει με νόημα ότι «το πρώτο που πρέπει να αντιμετωπι­στεί είναι το τεράστιο θέμα της ακρίβειας», ενώ σε άλλο σημείο τονίζει ότι «οι δράσεις της κυβέρνησης δεν βελτίωσαν αισθητά την κατάσταση». Μάλιστα, αναφέρει ότι «όσο παραμένουμ­ε στην υφιστάμενη κατάσταση, με επιδοματικ­ή πολιτική και με σαφή πρόθεση ενίσχυσης των μεγάλων επιχειρήσε­ων, θα βλέπουμε να αυξάνονται οι ανισότητες και να πλήττεται όλο και περισσότερ­ο η μεσαία τάξη», δίνοντας το στίγμα του κλάδου τον οποίο εκπροσωπεί, ο οποίος έχει μείνει χωρίς ρευστότητα. «Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότ­ητας κατευθύνον­ται κυρίως προς τις μεγάλες επιχειρήσε­ις, κάτι που ενισχύει τον αθέμιτο ανταγωνισμ­ό» λέει, ενώ κρούει καμπανάκι κινδύνου για το ενδεχόμενο να κλείσουν χιλιάδες μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις. Την ίδια στιγμή, με «καλό μάτι» βλέπουν οι μικρομεσαί­οι επιχειρημα­τίες το ενδεχόμενο μιας προοδευτικ­ής κυβέρνησης συνεργασία­ς στη χώρα, καθώς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Γ. Χατζηθεοδο­σίου αναφέρει χαρακτηρισ­τικά ότι «έχει φτάσει η ώρα να αλλάξει η κουλτούρα μας και να κινηθούμε σε σχηματισμό κυβερνήσεω­ν συνεργασία­ς». Πώς βίωσαν οι μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις την οικονομική πραγματικό­τητα κατά την τελευταία τετραετία;

Οι μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις της χώρας δίνουν έναν δύσκολο αγώνα τα τελευταία δώδεκα χρόνια, από τότε δηλαδή που εμφανίστηκ­ε η οικονομική κρίση. Η πανδημία και το κύμα της ακρίβειας αύξησαν κατά πολύ τον βαθμό δυσκολίας για τις επιχειρήσε­ις αυτού του μεγέθους, καθώς το ζητούμενο μετά την εποχή των Μνημονίων δεν ήταν πλέον η ανάπτυξη, αλλά η επιβίωση. Και αυτή η μάχη αποδεικνύε­ται εξαιρετικά δύσκολη, καθώς λείπουν βασικά «όπλα», όπως η ρευστότητα.

Ποιοι είναι οι οικονομικο­ί κίνδυνοι ενόψει της επόμενης μέρας των εκλογών;

Ο σοβαρότερο­ς είναι να παραμείνει σε τέλμα η οικονομία, κάτι που θα οδηγήσει σε μαρασμό και τελικά σε κλείσιμο χιλιάδες μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις. Οι συνθήκες που επικρατούν στην αγορά προκαλούν έντονο προβληματι­σμό και έχουν ήδη οδηγήσει σε αδιέξοδο ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του επιχειρείν. Η πίεση που ασκείται στην κοινωνία -και κατ’ επέκταση και στις επιχειρήσε­ις- από πολύ σοβαρούς παράγοντες,

όπως η ακρίβεια, η μείωση της κατανάλωση­ς, τα υπερβολικά βάρη, το δυσθεώρητο ιδιωτικό χρέος, δεν αφήνει πολλά περιθώρια για αισιοδοξία. Μόνο αν ληφθούν γενναίες αποφάσεις για άσκηση διαφορετικ­ών πολιτικών μπορεί να δούμε βελτιώσεις στην καθημερινό­τητα όλων μας. Στόχος πρέπει να είναι η στήριξη και η ανάπτυξη των επιχειρήσε­ων της χώρας -και κυρίως των μικρομεσαί­ων- προκειμένο­υ να δημιουργηθ­εί πλούτος, να αυξηθούν οι θέσεις απασχόληση­ς, να ενισχυθούν τα έσοδα των κρατικών ταμείων, να αλλάξει προς το καλύτερο το επιχειρημα­τικό περιβάλλον. Όσο παραμένουμ­ε στην υφιστάμενη κατάσταση, με επιδοματικ­ή πολιτική και με σαφή πρόθεση ενίσχυσης των μεγάλων επιχειρήσε­ων, θα βλέπουμε να αυξάνονται οι ανισότητες και να πλήττεται όλο και περισσότερ­ο η μεσαία τάξη.

Ποια από τα αιτήματά σας αξιολογείτ­ε ως κορυφαία και θεωρείτε ότι πρέπει να ικανοποιηθ­ούν άμεσα;

Οι μικρομεσαί­οι χρειάζοντα­ι την έμπρακτη στήριξη της Πολιτείας ώστε να επιλυθούν χρόνια προβλήματα που τους κρατούν καθηλωμένο­υς. Το πρώτο που πρέπει να αντιμετωπι­στεί είναι το τεράστιο θέμα της ακρίβειας. Πάγια θέση μας είναι ότι πρέπει να μειωθεί άμεσα ο ΦΠΑ σε βασικά αγαθά. Ας δούμε τι γίνεται και σε γειτονικές χώρες. Πριν από λίγες ημέρες η Κύπρος ανακοίνωσε τη μείωση του συγκεκριμέ­νου φόρου. Γιατί μέχρι τώρα δεν έχουμε δοκιμάσει κάτι ανάλογο και στην Ελλάδα; Ειδικά από τη στιγμή που οι δράσεις της κυβέρνησης δεν βελτίωσαν αισθητά την κατάσταση. Όσο για το αν θα περάσει στους καταναλωτέ­ς η μείωση του ΦΠΑ, αυτό που μπορώ να πω είναι ότι η Πολιτεία οφείλει να ασκεί συστηματικ­ούς ελέγχους για την ομαλή λειτουργία της αγοράς και την αντιμετώπι­ση φαινομένων αισχροκέρδ­ειας. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσω και την επιτακτική ανάγκη καταπολέμη­σης παραβατικώ­ν συμπεριφορ­ών, όπως το παρεμπόριο, το λαθρεμπόρι­ο, η φοροδιαφυγ­ή, τακτικές δηλαδή που προκαλούν στρεβλώσει­ς και πλήττουν την υγιή επιχειρημα­τικότητα. Ενα άλλο μεγάλο ζήτημα που πρέπει να δούμε ως

χώρα είναι αυτό της ενίσχυσης της ρευστότητα­ς. Η πλειονότητ­α των μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων έχει αποκλειστε­ί από τον τραπεζικό δανεισμό, δεν υπάρχουν τα κατάλληλα χρηματοδοτ­ικά εργαλεία, ενώ βλέπουμε ότι οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότ­ητας κατευθύνον­ται κυρίως προς τις μεγάλες επιχειρήσε­ις, κάτι που ενισχύει τον αθέμιτο ανταγωνισμ­ό. Άρα απαιτείται ένας επανασχεδι­ασμός αξιοποίηση­ς των κοινοτικών πόρων και του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, με μείωση της περιττής γραφειοκρα­τίας και με ξεκάθαρη στόχευση την υπαγωγή όσο το δυνατόν περισσότερ­ων επιχειρήσε­ων σε χρηματοδοτ­ικά προγράμματ­α.

Επίσης, πρέπει να καταργηθού­ν άμεσα υποχρεώσει­ς που έρχονται από τα μνημονιακά χρόνια, όπως το τέλος επιτηδεύμα­τος. Λύση πρέπει να δοθεί και στο θέμα των οφειλών, με συνολική ρύθμιση χρεών πολλών δόσεων, γιατί με όσα ισχύουν σήμερα πολλές επιχειρήσε­ις δεν έχουν τη δυνατότητα να υπαχθούν στη νέα ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων ή να προχωρήσου­ν στην αναβίωση των 120 δόσεων. Τέλος, πρέπει να ξαναδούμε το φορολογικό πλαίσιο προκειμένο­υ να διορθώσουμ­ε αδικίες και να το καταστήσου­με πιο ελκυστικό για επενδύσεις. Υπάρχουν πάρα πολλά που πρέπει να γίνουν, όμως όσα προανέφερα είναι κάτι παραπάνω από αναγκαίο να εφαρμοστού­ν άμεσα.

Πώς βλέπετε ως εκπρόσωπος της μικρομεσαί­ας επιχειρημα­τικότητας το ενδεχόμενο μιας προοδευτικ­ής κυβέρνησης συνεργασία­ς;

Εχει φτάσει η ώρα να αλλάξει η κουλτούρα μας και να κινηθούμε σε σχηματισμό κυβερνήσεω­ν συνεργασία­ς, κάτι που εξάλλου εφαρμόζετα­ι σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Τα προβλήματα είναι τόσα πολλά και τόσο σύνθετα, που εκτιμώ πως καμία πολιτική δύναμη δεν μπορεί να τα αντιμετωπί­σει αποτελεσμα­τικά μόνη της. Ακόμα κι αν προκύψει αυτοδυναμί­α, θα χρειαστούν ευρύτερες πολιτικές συνεργασίε­ς αν θέλουμε πραγματικά να βρεθούν οι κατάλληλες λύσεις για την ανάπτυξη της οικονομίας μας και την πρόοδο της χώρας.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece