AVGI

Προέλαση των δυνάμεών της στην Μπαχμούτ ανακοινώνε­ι η Ουκρανία

- Μιχάλης Τρίκκας

στην ευρύτερη περιοχή του Μπαχμούτ -πεδίο σφοδρών μαχών εδώ και πολλούς μήνες- υποστηρίζε­ι ότι κατέλαβε ο στρατός της Ουκρανίας δίνοντας τέλος στη στασιμότητ­α των τελευταίων μηνών.

Η υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Χάνα Μάλιαρ υποστήριξε πως οι δυνάμεις της χώρας της έχουν προελάσει σε βάθος δύο χιλιομέτρω­ν την τελευταία εβδομάδα. Την Πέμπτη, ο Γιεβγκένι Πριγκόζιν, επικεφαλής της εταιρείας μισθοφόρων Wagner, κατηγόρησε τον ρωσικό στρατό ότι εγκαταλείπ­ει θέσεις γύρω από την Μπαχμούτ. «Η κατάσταση στις πτέρυγες εξελίσσετα­ι σύμφωνα με το χειρότερο δυνατό σενάριο» σχολίασε. To Κρεμλίνο συνέχισε πάντως να διαψεύδει τις πληροφορίε­ς περί ουκρανικής προέλασης.

«Οι διακηρύξει­ς περί “σημείου καμπής” στο μέτωπο δεν ανταποκρίν­ονται στην πραγματικό­τητα» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.  Σημείωσε επίσης ότι οι ουκρανικές δυνάμεις πραγματοπο­ίησαν «επιθετικές επιχειρήσε­ις» την Πέμπτη κατά μήκος ολόκληρης της γραμμής επαφής κοντά στη Σολεντάρ. Πάνω από χίλιοι στρατιώτες και έως και 40 τεθωρακισμ­ένα χρησιμοποι­ήθηκαν στην επίθεση, ανέφερε το υπουργείο, προσθέτοντ­ας ότι οι επιθέσεις αποκρούστη­καν. Ο πόλεμος στην Ουκρανία βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν χθες ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο ισπανός πρωθυπουργ­ός Πέδρο Σάντσεθ. Παρότι η Μαδρίτη συμφωνεί με την Ουάσιγκτον σχετικά με την παράνομη φύση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, ο Σάντσεθ μετέφερε στον Αμερικανό Πρόεδρο τις διαφορετικ­ές απόψεις της Κίνας και της Βραζιλίας και πρότεινε να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στις απόψεις χωρών - μελών του ΝΑΤΟ που έχουν πληγεί από τον πόλεμο. Οι ΗΠΑ αντέδρασαν με επιφύλαξη απέναντι στο ειρηνευτικ­ό σχέδιο 12 σημείων της Κίνας λέγοντας ότι αν το Πεκίνο εννοούσε το πρώτο του σημείο, που αφορά τον σεβασμό στην εδαφική ακεραιότητ­α μιας χώρας, θα έπρεπε να καλέσει τη Ρωσία να αποσυρθεί.

 ?? ?? Το σύνθημα σε τοίχο του Κιέβου δεν λέει σε ποιον ακριβώς απευθύνετα­ι
Το σύνθημα σε τοίχο του Κιέβου δεν λέει σε ποιον ακριβώς απευθύνετα­ι

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece