AVGI

Ο Χαν απελευθερώ­θηκε, το Πακιστάν βράζει ακόμα

Αφέθηκε με εγγύηση ο πρώην πρωθυπουργ­ός Ίμραν Χαν, που είχε συλληφθεί με την κατηγορία της «διαφθοράς», αλλά τα πνεύματα κάθε άλλο παρά ηρέμησαν

- Του ΝΙΚΟΥ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ

Με

τη χώρα των 220 εκατομμυρί­ων να ταλανίζετα­ι από μια πρωτοφανή πολιτική και οικονομική κρίση και με το ΔΝΤ προ των πυλών απαιτώντας μέτρα που ακόμη και το τοπικό κατεστημέν­ο διστάζει να εφαρμόσει, η κίνηση φαίνεται πως ήταν μια προσπάθεια να εκτονωθεί η ένταση και να αποφευχθού­ν τα χειρότερα, όμως οι αιτίες του προβλήματο­ς παραμένουν.

Οι δικαστικές Αρχές έδωσαν εντολή να αφεθεί ελεύθερος ο Χαν με καταβολή εγγύησης για δύο εβδομάδες. Την Πέμπτη, το Ανώτατο Δικαστήριο είχε κρίνει «άκυρη και παράνομη» τη σύλληψή του από την Υπηρεσία Λογοδοσίας με την κατηγορία ότι του είχε παραχωρηθε­ί γη αξίας εκατομμυρί­ων δολαρίων από έναν πλούσιο Πακιστανό εργολάβο.

«Δεν είχαν καμία δικαιολογί­α για να με συλλάβουν. Με απήγαγαν. Φαίνεται σαν να ισχύει ο νόμος της ζούγκλας», είπε ο Χαν έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο όπου εμφανίστηκ­ε χθες κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και φρουρούμεν­ος από σχεδόν εκατό άνδρες των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας.

Ο πρώην πρωθυπουργ­ός και διάσημος πρώην παίκτης του κρίκετ συνεχίζει να κατηγορεί τον στρατό ότι βρίσκεται πίσω από την απομάκρυνσ­ή του από την εξουσία πέρυσι και τους στρατιωτικ­ούς ότι θέλουν να τον εξοντώσουν πολιτικά για να μην μπορεί να είναι υποψήφιος στις εκλογές που έχουν προγραμματ­ιστεί για τον Οκτώβριο. Είναι γεγονός πάντως πως μετά την «αποπομπή» του, η δημοφιλία του έχει εκτοξευτεί στα ύψη.

Ο ίδιος και ο δικηγόρος του εξέφρασαν ανησυχία ότι η απειλή μιας εκ νέου σύλληψης δεν έχει εκλείψει, καθώς εκκρεμούν εις βάρος του δεκάδες άλλες δικαστικές έρευνες. «Ανησυχώ 100% ότι θα με συλλάβουν πάλι», είπε ο Χαν στα τοπικά μέσα ενημέρωσης καθώς κατευθυνότ­αν στην αίθουσα του δικαστηρίο­υ και προειδοποί­ησε πως αν γίνει κάτι τέτοιο, ο κύκλος της βίας θα συ

νεχιστεί. Ας σημειωθεί ότι, σε μια άκρως ασυνήθιστη κίνησή της, η κυβέρνηση, υπό την ηγεσία του πρωθυπουργ­ού Σεχμπάζ Σαρίφ, επέκρινε την απόφαση απελευθέρω­σης του Χαν κατηγορώντ­ας το ανώτατο δικαστήριο για «υποκρισία» αλλά και την ηγεσία του κόμματος Ταχρίκ-ε-Ινσάφ (PTI) του πρώην πρωθυπουργ­ού ότι «σπρώχνουν τη χώρα προς την καταστροφή».

Μάλιστα, ο υπουργός Εσωτερικών Ράνα Σανουλάχ κατέστησε σαφές ότι ο Χαν δεν είναι ασφαλής από μια νέα σύλληψη, παρά την εντολή του δικαστηρίο­υ. «Εάν χρειαστεί, ο Ίμραν Χαν θα συλληφθεί. Η κυβέρνηση δεν θα προσφέρει καμία ανακούφιση στον Χαν», ξεκαθάρισε σε αυστηρό τόνο ο Σανουλάχ.

Την ίδια ώρα, η επιχείρηση καταστολής κατά μελών του PTI συνεχίζετα­ι με αμείωτη ένταση. Τις πρώτες πρωινές ώρες χθες συνελήφθησ­αν δύο ακόμη ανώτερα στελέχη του στη Λαχόρη και το Ισλαμαμπάν­τ, ανεβάζοντα­ς το σύνολο των κρατουμένω­ν ηγετών του PTI σε επτά.

 ?? Οι παραστρατι­ωτικοί άφησαν τον Χαν, αλλά δεν θα τον αφήσουν από τα μάτια τους ??
Οι παραστρατι­ωτικοί άφησαν τον Χαν, αλλά δεν θα τον αφήσουν από τα μάτια τους

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece