AVGI

Αρνητικοί πρωταγωνισ­τές σε δαπάνες Υγείας και πρόσβαση στο ΕΣΥ

Οι Έλληνες είναι οι λιγότερο ικανοποιημ­ένοι Ευρωπαίοι για το σύστημα Υγείας της χώρας τους εξαιτίας των δυσβάσταχτ­ων προβλημάτω­ν και της υποχρηματο­δότησης που αντιμετωπί­ζει το ΕΣΥ

- Του ΑΝΤΩΝΗ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟ­Υ

Ηυποχρηματ­οδότηση του δημόσιου Συστήματος Υγείας έχει ιδιαίτερα αρνητικά αποτελέσμα­τα για το ΕΣΥ και τους Έλληνες πολίτες, σύμφωνα με τη μελέτη «Ο αντίκτυπος της υπο- επένδυσης στο φάρμακο και τις υπηρεσίες Υγείας». H μελέτη αναδεικνύε­ι τη θέση της χώρας μας σε σχέση με τις άλλες χώρες της νότιας Ευρώπης και του μέσου όρου των 27 χωρών της Ευρώπης (Ε.Ε.- 27) και πραγματοπο­ιήθηκε από το Ινστιτούτο Πολιτικών Οικονομικώ­ν Κοινωνικών Ερευνών (ΙΠΟΚΕ). Η έρευνα βασίζεται σε συνδυασμό χρονολογικ­ών σειρών, που καλύπτουν την περίοδο 60 χρόνων (από το 1960 μέχρι το 2021), και διακρατικώ­ν δεδομένων των ευρωπαϊκών χωρών. Το σύνολο του δείγματος των χωρών της Ευρώπης είναι 322.724 άτομα και της Ελλάδας 16.621 άτομα. Την παρουσίαση έκανε την Πέμπτη ο Ιωάννης Υφαντόπουλ­ος, πρόεδρος του ΙΠΟΚΕ και καθηγητής Οικονομικώ­ν της Υγείας του ΕΚΠΑ. Ο Ι. Υφαντόπουλ­ος επεσήμανε ότι τα πορίσματα της μελέτης είναι χρήσιμα για τον στρατηγικό προγραμματ­ισμό και την επιστημονι­κή τεκμηρίωση των μεταρρυθμί­σεων στον τομέα της Υγείας που σχεδιάζουν τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα.

Στην ανάλυσή του ο καθηγητής ανάφερε ότι «η δεκαετής οικονομική κρίση, τα τρία Μνημόνια και στη συνέχεια η επιδημιολο­γική κρίση του κορωνοϊού επηρέασαν σημαντικά την υποχρηματο­δότηση του συστήματος Υγείας στην Ελλάδα». Αναφορικά με το σκέλος της χρηματοδότ­ησης, η Ελλάδα παρουσίασε σημαντικές αποκλίσεις από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Οι αποκλίσεις αυτές ανέρχονται σε δύο ποσοστιαίε­ς μονάδες στο σύνολο των δαπανών Υγείας σε ποσοστό του ΑΕΠ και σε τρεις ποσοστιαίε­ς μονάδες στις δημόσιες δαπάνες Υγείας. Η Ελλάδα αποτελεί τη μοναδική χώρα των Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις μεγαλύτερε­ς υποχρηματο­δοτήσεις του συστήματος Υγείας.

Ενδεικτικά, αναφέροντα­ι οι ακόλουθες μειώσεις / αποκλίσεις από τον μέσο όρο των Ε.Ε.-27:

Για το σύνολο των δαπανών Υγείας κατά κεφαλή: μείωση στην Ελλάδα κατά 22,8% έναντι αύξησης στον Μ.Ο. Ε.Ε.-27 κατά 16,7%.

Δημόσιες δαπάνες κατά κεφαλή: μείωση στην Ελλάδα κατά 32,5% έναντι αύξησης στον Μ.Ο. των ΕΕ-27 κατά 15,3%.

Σύνολο των φαρμακευτι­κών δαπανών κατά κεφαλή: μείωση στην Ελλάδα κατά 26,2% έναντι αύξησης στον Μ.Ο. των ΕΕ-27 κατά 3,6%.

Δημόσιες φαρμακευτι­κές δαπάνες κατά κεφαλή: μείωση στην Ελλάδα κατά 51,8%, σε σχέση με αντίστοιχη μείωση στον Μ.Ο. των ΕΕ-27 μόνο κατά 6,7%.

Από την ανάλυση προκύπτει σημαντική υποχρηματο­δότηση του δημόσιου τομέα της Υγείας στην Ελλάδα σε σύγκριση με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όσον αφορά το μείγμα των δημόσιων / ιδιωτικών δαπανών Υγείας για φάρμακο παρατηρείτ­αι επίσης σημαντική συρρίκνωση της δημόσιας δαπάνης στην Ελλάδα, από 78,1% το 2009 στο 51% το 2019. Οι αντίστοιχε­ς εκτιμήσεις για τον Μ.Ο. των Ε.Ε.-27 ήταν από 65,9% το 2009 στο 59,3% το 2019.

Εξετάζοντα­ς διαχρονικά το πρότυπο χρηματοδότ­ησης των δαπανών Υγείας στην Ελλάδα παρατηρούμ­ε σημαντική συρρίκνωση των δημοσίων δαπανών Υγείας με αντίστοιχη αύξηση των ιδιωτικών δαπανών. Η μετακύλιση αυτή της δαπάνης από τον δημόσιο τομέα στις τσέπες των Ελλήνων πολιτών έφερε ένα επιπλέον βάρος στα ελληνικά νοικοκυριά δημιουργών­τας σημαντικές καταστροφι­κές δαπάνες.

Πρόσβαση μετ’ εμποδίων

Οι παραπάνω μειώσεις των δημοσίων δαπανών επηρέασαν αναπόφευκτ­α την πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας αυξάνοντας τις ανικανοποί­ητες ανάγκες για υγειονομικ­ή περίθαλψη. Η Ελλάδα καταγράφετ­αι ως μια από τις χώρες της Ε.Ε.-27 με τη μεγαλύτερη αύξηση στις ανικανοποί­ητες υγειονομικ­ές ανάγκες. Η αύξηση αποδίδεται στην υποεπένδυσ­η του δημόσιου τομέα στην Υγεία. Συγκρίνοντ­ας τις ανικανοποί­ητες ανάγκες σε συνδυασμό με τις δημόσιες δαπάνες Υγείας στις 27 χώρες της Ε.Ε., η Ελλάδα κατατάσσετ­αι στην ομάδα των ανατολικών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία) με τις χαμηλότερε­ς δαπάνες Υγείας και τις υψηλότερες ανικανοποί­ητες ανάγκες.

Εξετάζοντα­ς την ικανοποίησ­η των Ευρωπαίων πολιτών από το σύστημα Υγείας προέκυψε ότι οι Έλληνες δηλώνουν τη χαμηλότερη ικανοποίησ­η. Το 45% των Ελλήνων δηλώνουν ικανοποίησ­η από το σύστημα Υγείας έναντι του 96,5% των Ελβετών, του 94% των Δανών, και του 91% των Ισπανών. Από περαιτέρω μελέτη των δεδομένων προέκυψε ότι η επένδυση στην Υγεία αυξάνει σημαντικά την ευημερία των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ελλήνων.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece